Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Burak Dere
Üye
9

Evrenimizde yaşaması muhtemel tüm gelişmiş, zeki varlıkların tümünde istisnasız ortak olması gereken özellik hangisidir?

Burada sadece bizimle aynı biyolojik yapıda olabilecek canlılardan bahsetmiyorum. Sadece bu evren içinde var olan kendini akıl yolu ile geliştirebilen tüm olasılıktaki canlılardan bahsediyorum. Özellik olarakta iletişim, teknoloji, ulaşım vesaire.
748 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Egzistansiyalist

Evren'de zeki olmayı başarabilmiş canlıların, olmaz ise olmaz ortak bir fiziki özelliği olması gerekir. Eller veya zekası ile üretebildiği aletleri yapabilecek benzeri bir organ. Evrim sürecine bakıldığında eller ve zekanın birbirine paralel bir şekilde ve birbirlerini besleyerek geliştiklerini de gözlemliyoruz. Yani her ikisi de birbirlerine muhtaçmış gibi bir durum söz konusu.

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Göksu
Otodidakt

Evrenimizdeki gelişmiş, zeki varlıklar arasında ortak olması muhtemel bir özellik, karmaşık biliş ve problem çözme kapasitesidir. Zeka, çeşitli şekillerde, genellikle gelişmiş varlıklarla ilişkilendirilir. Bilgi toplamalarını, bilgiyi işlemelerini, öğrenmelerini ve çevrelerine uyum sağlamalarını sağlar.

Zeki varlıkların muhakeme, eleştirel düşünme ve fikirleri soyutlama ve kavramsallaştırma yeteneği gibi gelişmiş bilişsel yeteneklere sahip olması muhtemeldir. Karmaşık sorunları çözmek, teknoloji yaratmak ve sofistike toplumlar geliştirmek için bilgiyi manipüle edebilecek ve uygulayabileceklerdir.

Ayrıca, gelişmiş zeki varlıkların belirli bir bilinç ve öz farkındalık düzeyine sahip olmaları muhtemeldir. Bir kimlik duygusuna, kendi düşünceleri ve eylemleri üzerinde düşünme yeteneğine ve potansiyel olarak dünyaya dair öznel bir deneyime sahip olacaklardır.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, bu genel özelliklerin ötesinde zeki varlıkların spesifik özelliklerinin oldukça spekülatif olduğunu belirtmek önemlidir. Evrendeki yaşam ve zeka çeşitliliği hala büyük ölçüde bilinmemektedir ve farklı türlerin evrimsel yollarına ve çevresel koşullarına bağlı olarak farklı zeka biçimleri ortaya çıkabilir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mn Doctor
Mn Doctor
68K UP
Üye

Bu konuyu evrenimizdeki canlılar için değilde dünyamızdakı canlılar için konuşa biliriz. Çünkü henüz evrende dünyadan başka bir yerde canlıların olup olmadığını kesin bir şekilde bilmiyoruz. Diyelim ki var, bu seferde onların da bizimki gibi, bizlerle aynı organlara sahip olduğunu bile bilmiyoruz. Bunun içinde dönelim kendi dünyamıza. Diyelim ki dünyada şuanda evrimleşmekte olan kuşlar var. Kuşların bizden farklı olarak kanatları var, bizim ise ellerimiz. Demek ki eller ve ya diğer dış organlarımız canlıları zeki olmağa doğru tam olarak taşımıyor. O zaman geçelim bu seferde iç organlarımıza. İç organlarımızdan da bizim zeki olmağımıza hizmet eden organımız beyin. Demek ki bizim aradığımız sorunun cevabı beyinde olmalı. Şimdi beynimizi bir azda kurcalıyalım. Geçmişden günümüze insanların evriminde beyin yapısındakı en büyük değişkenlikler: beyin hacminin büyümesi ve beynin daha çok kıvrımlı olması. Size basit bir örnek: kirpi, köstebek gibi hayvanlar evcilleşmiyor. Nedeni ise beyinlerinde kıvrımların olmaması. Bir insanın beyni ne kadar kıvrımlıysa bu ona zeki olmak için +1 avantaj. O insan kendi üzerinde çalışarak diğerlerinden daha yüksek yerlere gide bilir. Yani demek istediğim şey diğer canlılardan zeki olmamızın sebebi beyin hacmimizin ve beyin kıvrımlarımızın sayının daha çok olması. Eğer ki dünyamızda olurda yeni bir canlı türü evrimleşmek, zeki olmak isterse onun da beyninin hacmi ve beyin kıvrımlarının sayı en az bizimki kadar olmalı. Bu dediğim şeyler işin biyolojik kısmı. Ama unutmayalım bizim daha zeki olmamızda sosyal faktörlerde büyük rol oynadı. En çokda emeğin rolu oldu. Yani üstde yazdığım beyin hacminin büyümesinde emeğin rolu sonsuz. Özetlemek gerekirse bir canlının bizim gibi zeki olması için ilk önce sosyalleşmesi lazım. Sonrada beyin yapısı en az bizimki gibi olmalı.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close