Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Eski insanların yaşları nasıl 1500 yıl yazılırdı?

Hangi ay takvimi kulanırdılar? Mesela bir insan 1300 yaşında ise normal takvimdeki yaşı kaç olurdu?
2,564 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Eh İşte
Eh İşte
9K UP
Akıllı

Eski insanların yüzlerce veya binlerce yıl yaşadığı öne sürülen yerler ilahi kitaplardır. Bunlara gelen açıklamalar genelde "Tanrı öyle buyurdu öyle oldu" minvalindedir.(K1, K3)

Oysa eskiden ortalama insan ömrü daha azdı.(K2) Tabii yaş ortalamasının 20-30 olmasının asıl sebebi çocuk ölümüydü. Mesela antik çağda Atina gibi varlıklı ve gelişmiş yerlerde çocukken ölmeyen kişiler için bizim gibi 60-70 yaşlar nadir değildi. Yine de çocukken ölmeyip yaşlanan kişilerin ömür ortalamaları da şimdikinden daha azdı.

Tüm Reklamları Kapat

Konuya dönecek olursak ilk kullanılmaya başlayan takvimler ile şimdi ki takvim arasında dağlar kadar fark yok. Mesela ilk takvimlerden Babillerin ve Mısırlıların kullandığı ay takvimi 354 gündü.(K4) Veya M.Ö 4750 yılında kullanılan Asur takvimi şuan kullandığımıza çok benzer. (K5) Yine bunlardan önce halkların kullandığı takvimlerde 12 aya bölünmüştü. (K6)

Toplumlar takvimlerini aya veya güneşe göre hesapladıklarından takvimler arası asıl fark toplumun takvimi ay tabanlı mı yoksa güneş tabanlı mı yaptığı.

Tüm Reklamları Kapat

Güneş ve ay takvimlerinin kendi aralarında ki farkı gün sayısı değil başladıkları vakitler. Mesela Asur Takvimi ile bizim kullandığımız gün sayısı eşit olmasına rağmen bize göre 2021 Asur takvimine göre 6771 yılındayız. Ama 1 yıl her iki takvimde de eşit.

Yani 1300 yaşında yazan bir kimsenin yaşını 70 yapacak bir takvim farkı yok.

Eğer güneşe odaklı takvimde 1300 yıl yazıyorsa şuan ki takvime göre de 1300 yıl yaşadığı iddia ediliyordur.

Eğer ay takvimine göre 1300 yıl ise 11 gün farkından 1264 yıl civarı yaşadığı iddia ediliyordur.

284 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Sorularla İslamiyet. İslam Peygamberler Nasıl Uzun Yaşadı. (9 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Ortalama İnsan Ömürleri. (9 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. Fetva. Nuh 900 Yıl Yaşadı Mı. (9 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  4. Wikipedia. İlk Takvimler. (9 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  5. Wikipedia. Asur Takvimi. (9 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  6. Wikipedia. Halkların Kullandığı Takvimler. (9 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 9 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close