Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Argümantatif Mantık Hatası
Yüklü Soru 1 moderatör tarafından eklendi
Argümana doğrulanmamış varsayım veya varsayımlar katmaktır.
Mantık Hatası Açıklaması
Soru, en bilgili olan insanların en mutsuz olduğu varsayımı ile sorulmuş ve varsayımın doğruluğu sorgulanmadan nedeni sorgulanmıştır.
0
Mantık Hatasını Göster
Ahmet Efe Korkmaz
Üye 14 Mart 2023 2 Cevap
4

En bilgili olan insanlar neden en mutsuz insanlar olur?

944 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mustafa Demiryürek
Antik yunan felsefesinde yetkinim 17 Mart 2023

Mutluluk çok karıştırılan bir kavram. Bir duygu durumu olması nedeniyle kalıcı değildir. Bir ay boyunca süreğen bir ağlama krizine nasıl girmiyorsanız süreğen anlamda mutlu da olamazsınız. Bilgili insanlar çok daha mutlu/mutsuz olmuyor.

Ancak bilgi arttıkça bilinç de artar ve dünyaya ne kadar bilinçli bakarsanız ondaki can sıkıcı detaylar o kadar belirgin olur. Çocuğun rızık ile geldiğine inanıp çocuk yapan fakir bir aile mutlu olabilir. Ancak o çocuğun rızık ile gelmeyeceğini, kötü şartlarda yaşayıp kötü eğitim alacağını bilirseniz üzülürsünüz. Entelektüel derinliği olan insanlar can sıkıcı detaylara daha fazla maruz kalıyorlar bu nedenle. Mutsuzluktan ziyade kötünün daha belirgin olması diyelim.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
7Firudin A.
7Firudin A.
13K UP
Psikoloji öğrencisi 6 Nisan 2023

Buna bir çok şey sebep oluyor,soru felsefe kategorisinde ama ben psikoloji tarafından cevap vermeye çalışayım:

  1. Yüksek zekalı bireyler kaygı sorunları yaşamaya daha yatkındır. Başlarına gelen olumsuz şeyler hakkında daha fazla düşünmeye, neyin ters gittiğini öğrenmek için uzun uzun düşünmeye ve senaryoları tekrar etmeye eğilimlidirler. Başkalarının önemsiz olarak göreceği konularla ilgilenebilir veya takıntılı hale gelebilirler.
  2. Kafalarının içinde yaşamaya eğilimli oldukları için duygularından büyük ölçüde kopmuş olabilirler. Ve sürekli olarak etkinleşen akılları nedeniyle, etkili bir şekilde ifade edebildikleri duygulardan vazgeçmeleri son derece zor olabilir.
  3. Yüksek zekalı insanlar, olayları aşırı düşünme veya aşırı analiz etme eğilimindedir. Çok geç olana kadar harekete geçmekten kaçınabilirler ve bu nedenle sınırlı süreli fırsatları kaçırabilirler. Pek çok yazar, bu kişilerin geceleri uykuya dalmasının zor olabileceğini, çünkü aşırı meşgul bir zihinle olayları tekrar tekrar çevirebileceklerini ve böylece kendilerini uykuyla bağdaşmayan uyanık bir durumda tutabileceklerini yorumlamıştır.
  4. Çok zeki insanlar, işleri doğru yapmak konusunda titiz olabildikleri için, başkalarının hatalarını düzeltme dürtüsünden kaçınmakta güçlük çekerler. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu alışkanlık, sinirlenebilecek veya gücenebilecek insanlar tarafından pek beğenilmiyor.
  5. Arkadaş edinmek ve arkadaş tutmak genellikle problemlidir. Entelektüel hünerleri kendilerininkinden çok daha fazla olan birine yakınlaşma konusunda çok başarılı değiller. Ve bu, özellikle kişinin üstün bilgisini veya zekasını göstermekten kendini alamazsa doğrudur. Entelektüel alçakgönüllülüğün çok önemli olduğu yer burasıdır. Ancak zihinsel olarak yetenekli olanların çoğu bu özelliği geliştirmede başarısız olur ve ilişkileri buna göre zarar görür.
  6. Entelektüel seçkinler daha yaygın olarak sosyal izolasyon yaşarlar. Ve bu, depresyona neden olabilir veya onları doğuştan gelen tercihlerini yansıtmayan içe kapanmaya zorlayabilir. Kendilerine benzer zihniyetlere sahip başkalarını bulamadıklarında, kendilerini kendi başlarına olduklarından daha yalnız hissettiren başkalarıyla birlikte olmaktansa muhtemelen yalnızlığı seçerler.
  7. Entelektüel olarak yetenekli olanlar, diğerlerinden daha fazlasını bilmekle kalmaz, bilmedikleri her şeyin de son derece farkındadır. Zekalarının kaçınılmaz sınırlarını fark etmeleri onları sıkıntılı, cesaretsiz ve hayal kırıklığına uğratabilir.

Tabii ki bu yüksek zekalı insanların mutlaka mutlu olamayacağını demiyor.

Son olarak Thomas Gray'in bu ilginç sözü ile bitirelim: "Cehaletin mutluluk olduğu yerde, bilge olmak aptallıktır"

Tüm Reklamları Kapat

("13 Reasons Why a High IQ Can Make You Less Happy" makalesinden bazılarını seçip çevirerek düzenledim)[1]

Kaynaklar

  1. Leon F. Seltzer. 13 Reasons Why A High Iq Can Make You Less Happy. Alındığı Tarih: 17 Mart 2023. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close