Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Düşünme olayı nasıl gerçekleşir?

yani asıl sorduğumbsoru bir şey düşünürkenno şeyle alakalı düşünmüyoruz fakat bir anda aklımıza geliyor? böyle bir şeyin açıklaması varsa açıklaya bilirmisiniz eğer yoksa düşünme olayının nasıl gerçekleştiğini yazın
2,179 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Öncelikle insan zihni bilinçaltı yapısına ve anı/düşünce belleğine göre çağrışımlı işler. Yani kişinin kendi deneyimlerine göre içinde oluşan düşünceler çağrışımlıdır. (Kodlamalıdır) Mesela bir gül görünce sizin aklınıza belki o an kırmızı renge dair bir şey çağrısım yapar. Yada sevdiğiniz kıza aldığınız ilk gülü hatırlarsınız o an. Ama bir botanikçi için bu kırmızı gül örneğin üniversite yıllarında derste hocasının getirip gül incelediği bir anıya çağrışım yapabilir. Veya da serada kırmızı bir gülü yetiştirirken yıllar önce elini sokan bir arıya dair anısını tetikleyebilir. Yani kısacası zihne kayıtlı bir şey başka bir şeyi düşünmenin aracı veya tetikleyici unsuru olabilir. Aslında bu durum zihnin temel işleyişi açısından son derece de uygundur. Çünkü zihnin işleyişinde bir şey temsilen başka bir şeyle zihne kodlanabilir veya eşleştirilebilir durumdadır. Zaten dil yani kavram ve kelimeler (sesler) de bunun en iyi örneğidir.

Eğer insan zihninde oluşan düşünce yukarıdaki gibi bir çağrışıma dayanmıyorsa bu durumda iş derinlerde çok daha başka bir duruma kayabilir. Örneğin bilinçaltı zihnimizde iç sesler türetiyor olabilir. (Tabi yine bilinçaltına kayıtlı deneyim/bilgilere göre) Zihnimizin zaten çok sesli yapıda olduğu bilimsel olarak biliniyor. Buna Eagleman zihnimizdeki 'çok sesli demokrasi meclisi' ifadesini kullanıyor. Bu durum bize filmlere konu klasikleşen içimizdeki iyi ses kötü ses durumunu hatırlatıyor ki bu durumun gerçeğe uygunluğu belli ölçüde var demek. Aynı zamanda çok seslilik çok kişilikli bir yapı da demek anlamına gelebilir insanda. Yani hepimizin iyi ve kötü halleri olabilir. Bizi biz yapan şey nedir biz kimiz gibi insanın 'kendine' bile yabancılaşabileceği bir tabloyla karışmak bile mümkün bu bilgilerle. Çünkü bu iyi ve kötü seslerden hangisi gerçekte saf bize ait. Yada daha genel olarak bu seslerden hangisi gerçek 'ben' belki de tüm bu sesler kaynağını bilinçaltından alıyor. Peki ama bu halde bilinçin durumu nedir. Bilinç bu sesler karşısında nerede konumlanıyor. Bilinç sadece seçim yapan durumunda mı. Bu gibi ilginç sorular da kaçınılmaz olarak ortaya çıkıyor. [1]

Tüm Reklamları Kapat

339 görüntülenme

Kaynaklar

  1. D. Eagleman. (2016). Beyin. ISBN: 9786054729692.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close