Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Serdar Erol
Serdar Erol
15K UP
Üye 4 gün önce 2 Cevap
2

Ödüllü Soru Dünyanın her yüzeyi aslında bir gölge değil midir?

Gölge dediğimiz şey aydınlığın eksikliğidir sonuçta. Işık da dünyaya girmeden atmosfer sayesinde geri yansıtıldığı için aslında tam olarak dünyayı aydinlatamıyor. Bu bütün dünyayı gölge yapmaz mı?
354 görüntülenme
Cevap Ver 2,500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 3 gün önce

Güneşten Dünyaya gelen ışık ve enerjinin yaklaşık %29'u uzaya yansıyor. %23'ü atmosfer tarafından emiliyor ve yaklaşıl olarak da %48î yüzeye ulaşıyor. Bu bağlamda atmosfer, gelen ışığın yarısından fazlasının Dünyanın yüzeyine ulaşmasını engelliyor denebilir. Bu paralelde de evet, gölgenin tanımına uygun biçimde aslında Dünya, tamamen gölge altında demektir. Dünyaya gelen ışığın çoğunluğu, atmosfer tarafından gölgelenir.

Sorunuzu neye vurgu yaparak sorduğunuzu tam olarak anlayamadım ama Dünyadaki tüm canlılık ve yaşamsal dinamikler, geçmişteki yaşam şartları dahilinde evrimleştiği için mevcut durum bizler ve tüm canlılar için en uygun hâldir. Gelen bu enerji ve ışık miktarı artacak ya da azalacak olsa, bu değişimin hızına göre Dünyadaki canlılığın varlığı kolayca tehlikeye girebilir. Bu şartlar için evrimleştik ve ya böyle devam etmesini ya da bu durum değişecekse de evrimleşme hızının karşılayabileceği şekilde değişmesini ummalıyız. Aksi hâlde bu enerji rejimi, Dünyadaki yaşamın varlığını kolayca tehdit edebilecek kadar önemli.

Umarım açıklayıcı olmuştur.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. B. Albayrak. Dünya'nın Enerji Bütçesi Nasıl Hesaplanır? Güneş, Dünya'yı Neden Kavurmuyor Ve İklim Krizi Gezegenimizi Nasıl Tehdit Ediyor? - Evrim Ağacı. (15 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 7 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Temiz
Ahmet Temiz
127K UP
Fizik meraklısı 10 saat önce

Önce gölgenin ne olduğunu tanımlamamız gerekiyor. Gölge, optikte genellikle bir cismin gelen ışığı tamamen engellediği ve ışığın doğrudan ulaşamadığı karanlık bölge olarak tanımlanmakta. Bu tanıma göre, bir bölgenin gölge sayılabilmesi için ışık kaynağından gelen doğrusal ışınların o bölgeye hiç ulaşmaması gerekiyor. Bu tamamen karanlık bölgeye umbra (tam gölge), ışığın sadece bir kısmının ulaştığı kısmen aydınlık bölge de mevcutsa buna da penumbra (yarı gölge) denmekte.

Burada önemli bir ayrım var: Penumbra, cismin yarı saydam olmasından değil; ışık kaynağının geniş bir yüzeye sahip olmasından kaynaklanır. Yani Güneş gibi uzamsal boyutu olan bir kaynak söz konusuysa, bir engel hem umbra hem de penumbra bölgeleri oluşturur.

Tam spektrum dikkate alındığında ise günlük hayatta 'opak' kabul ettiğimiz birçok cisim aslında bazı dalga boylarını geçiriyor. Bu durumda bu cisimleri tamamen engelleyici (opak) olarak değil, belirli dalga boylarını geçiren spektral seçici geçirgen yani optik filtreler olarak tanımlamamız gerekiyor. Bu da bu engeller arkasındaki olgunun tanımının bağlama göre değişiklik gösterebileceği sonucuna ulaştırıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sorunuza dönersek: Güneş noktasal bir kaynak olmadığı için, önüne bir cisim geldiğinde hem umbra hem penumbra oluşabilir. Ancak tüm spektrum göz önüne alındığında, gölge dediğimiz bölgelere dahi bazı dalga boylarında ışık ulaşabilir. Yani gölgeler mutlak karanlıkta değildir. Ama belirli bir dalga boyu (örneğin sadece kırmızı) için bakarsak, eğer bu dalga boyu tamamen engelleniyorsa, o dalga boyu için gölge oluşur. Örneğinizde atmosfer tüm bir dalga boyunu tamamen engellemediği için, yüzeye ulaşan ışık azalması teknik anlamda bir gölge sayılamaz. Bu, daha çok bir ışık yoğunluğu düşüşüdür ve yukarıdaki gölge tanımına tam olarak uymaz.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close