Dünya güneş etrafında yörüngesini takip ederken sabit bir açıyla değil soruda bahsettiğiniz üzere belli bir açısal eğiklik ile dönmektedir.
Bu olay tıpkı yalpalayarak dönen bir topaca benzer, dünya gezegenide yalpalıyor, bu yüzden dolayı kutupları arasında sürekli gece gündüz süreleri değişiyor.
Örneğin yazın kuzeye gidildikçe gündüz süreleri uzar, geceler azalır çünkü yaz mevsiminde dünyanın kuzey yarısı güneşe doğru daha eğik bir hale gelir. Türkiye'de kuzey yarım kürede bulunduğu için yaz ayları 6-7-8. aylarda yaşanıyor. Ancak unutmamak lazım yazın 21 Haziran tarihine gelindiğinde, gezegenin kuzey noktası güneşe daha fazla eğilmiş bulunuyor bu yüzden güneş ışınları daha dik açıyla atmosfere giriş yaparak yaz mevsiminin ortaya çıkmasını sağlıyor güneşlenme süresinin artmasıda cabası. Bu yüzden Türkiye'de 21 Haziran tarihinde en uzun gündüz Sinop ilinde yaşanıyor.
21 Aralık tarihine gelindiğindeyse artık, güney küre kuzeye göre daha fazla güneşe eğilmiş oluyor ve yazı yaşamaya başlıyor. Bizde kuzeyde olduğumuz için aynı tarihlerde kışı yaşıyoruz ve yine aynı sebepten ötürü, kuzeye gidildikçe geceler uzamaya başlıyor. Yazın en uzun gündüzü yaşayan Sinop, artık kışın en uzun geceyi yaşamaya başlıyor.
