Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Metehan Şahin
Üye 27 Şubat 2024 1 Cevap
1

Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığı nasıl hesaplanır?

547 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 28 Şubat 2024

Gezegenlerin ve Dünya'nın diğer cisimlere uzaklığını ilk defa Aristarkos (M.Ö. 310-230) hesaplamaya çalışmıştır. Güneş ve Dünya arasındaki mesafeyi Ay'ı kullanarak elde ettiği değerler üzerinden geometrik hesaplamalar ile yapmıştır. Yöntemi doğru fakat, hesapladığı değerler hatalı olduğu için doğru sonuca ulaşamamıştır.

Bu yönteme göre: Ay ilk dördün halindeyken, Güneş, Ay ve Dünya arasında belli bir üçgen oluşur. Ay'ın Dünya'ya göre açısı 900 , Dünya'nın Ay ve Güneş'e göre açısı 870 , Güneş'in bulunduğu açı değeri üçgenlerin açı toplamları 1800 olduğuna göre 30 dir.

Şimdi elimizde ADG noktaları olan bir üçgen var ve üç doğru parçamız var.

Tüm Reklamları Kapat

, , ,

Yani Güneş'in uzaklığı Ay'dan 19 kat daha fazladır. Ancak bu hesap hatalı çünkü, açı 87 değil 89,500 dir. Diğer açı 10 nin 1/6'sı kadardır. Bu hesaplamaya göre değer 400 çıkar ki bu doğru sonuçtur.

Buraya kadar her şey güzel de gene gerçek mesafeyi ifade eden bir değerden hala uzağız. Güneş Dünya'dan Ay'a göre 400 kat uzak ama Ay bizden ne kadar uzak? Gerçek bir değere ulaşmak için Ay'ın uzaklığını bilip 400 ile çarparsak Güneş için bir değer elde ederiz.

Hipparchus (M.Ö. 190) aslında gene benzer yöntemi kullandı, yani Güneş, Ay, Dünya tarafından oluşturulan üçgen ve trigonometri. Bunun için iki farklı noktada Güneş tutulması esnasında Ay'ın iki farklı noktada Güneş'e göre konumunu ölçtü ve trigonometri kullanarak bir mesafe buldu. Yöntem doğru, bulduğu değer hatalıydı çünkü, tutulma esnasında Ay'ın 900 lik açı ile tam tepede olduğunu düşünerek hesaplamasını yapmıştı, elbette o anda Ay tam tepede değildi.

Tüm Reklamları Kapat

Ölçümlerin daha hassas yapılabildiği dönemlerde (tabi Dünyanın Güneş etrafında 365 günde döndüğünü bilmeniz gerekir) Paralaks yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemi anlatması uzun ve karmaşık olabilir, görseli inceleyince pek çok detay daha anlaşılır olacaktır. Bu yöntem ile oluşturulan üçgenler ile sadece Güneş'in bize uzaklığını değil, yıldızlarında uzaklığını hesaplayabiliyoruz.

Paralaks Yöntemi
Paralaks Yöntemi

Fark ettiyseniz yöntemler ve ölçümler ne kadar ileri götürülse de Aristarkos'un üçgenler ve trigonometri mantığından uzaklaşamıyoruz.[1]

Kaynaklar

  1. S. E. Kuvan. Gök Cisimleri Arasındaki Uzaklıkları Nasıl Ölçüyoruz? Örneğin, Dünya Ile Güneş Arasındaki Mesafe Nasıl Ölçülüyor?. (3 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close