Pleistosen Dönemi tipik olarak yaklaşık 2.6 milyon yıl önce başlayan ve yaklaşık 11.700 yıl öncesine kadar süren bir dönem olarak tanımlanır. Buzullar Dünya gezegeninin büyük bölümlerini kapladığı için en son Buz Devri meydana geldi.
Dünya'nın oluşmasından bu yana 4,6 milyar yıl boyunca en az beş belgelenmiş büyük buzul çağı olmuştur - ve büyük olasılıkla insanlar yaklaşık 2,3 milyon yıl önce olay yerine gelmeden önce.
Pleistosen Dönemi, Homo sapiens'in evrimleştiği ilk dönemdir ve çağın sonunda insanlar gezegenin hemen hemen her yerinde bulunabilirdi. Pleistosen Dönemi, Kuvaterner Döneminde ilk dönem ve Senozoik Dönemde altıncı dönemdi. Bunu Holosen Dönemi olarak adlandırılan mevcut aşama izledi .
Dünya çapında buz tabakaları
Pleistosen zamanında, kıtalar mevcut konumlarına taşınmıştı . Buz Devri boyunca bir noktada, buz tabakaları tüm Antarktika'yı, Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'nın büyük bölümlerini ve Asya'daki küçük alanları kapladı. Kuzey Amerika'da Grönland ve Kanada'ya ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerine yayıldılar. Buzul Çağı buzullarının kalıntıları, Grönland ve Antarktika da dahil olmak üzere dünyanın bazı bölgelerinde hala görülebilir.
Ancak buzullar sadece orada oturmadılar. Zaman içinde çok fazla hareket vardı ve buzulların çözüldükçe ve yeniden buz çözüldükçe ilerledikleri ve geri çekildikleri yaklaşık 20 döngü vardı. Bilim adamları Pleistosen Dönemi'nin dört temel aşamasını veya yaşını - Gelasian, Calabrian, Ionian ve Tarantian - tanımladılar.
Pleistosen adı iki Yunanca sözcüğün birleşimidir: pleistos (“en”) ve kainolar ( “yeni” veya “yeni” anlamına gelir). İlk kez 1839'da İngiliz jeolog ve avukat Sir Charles Lyell tarafından kullanıldı.
Lyell'in çalışması sonucunda, buzul teorisi 1839-1846 arasında kabul gördü ve bilim adamları buz çağlarının varlığını tanımaya geldi. Bu dönemde İngiliz jeolog Edward Forbes, dönemi bilinen diğer buzul çağlarıyla uyumlu hale getirdi. 2009 yılında, Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği, Pleistosen Çağının başlangıcını bugünden 2.588 milyon yıl önce kurdu.
Bir çağı tanımlama
Genel olarak, iklim bugün olduğundan çok daha soğuk ve daha kuru idi. Dünya yüzeyindeki suyun çoğu buz olduğu için az yağış vardı ve yağış bugünkünün yaklaşık yarısı kadardı. Suyun çoğunun donmuş olduğu yoğun dönemlerde, küresel ortalama sıcaklıklar bugünün sıcaklık normlarının 5 ila 10 derece C (9 ila 18 derece F) altındaydı.
O dönemde kışlar ve yazlar vardı. Sıcaklıktaki değişim buzul ilerlemeleri üretti, çünkü soğutucu yazlar karı tamamen eritmedi.
Buz Devri Yaşamı
İken Homo sapiens gelişti, pek çok omurgalılar özellikle büyük memeliler, bu dönemin sert iklim koşullarına yenik düştü.
Pleistosen Çağındaki yaşam hakkında en zengin bilgi kaynaklarından biri, dişi bir insanın kısmi bir iskeleti ve bir dişi insan ve neredeyse tamamen yünlü mamut.
Yünlü mamutun yanı sıra, kılıç dişli kediler (Smilodon), dev zemin tembellikleri (Megatherium) ve mastodonlar gibi memeliler bu dönemde Dünya'da dolaştılar. Bu dönemde gelişen diğer memeliler arasında moonrats, tenrecs (kirpi benzeri yaratıklar) ve makrauchenia (lama ve develere benzer) bulunur.
Bu süre zarfında birçok omurgalı nesli tükenmiş olsa da, bugün bize tanıdık gelen memeliler - maymunlar, sığırlar, geyikler, tavşanlar, kangurular, wallabies, ayılar ve köpek ve kedi ailelerinin üyeleri - bu süre zarfında bulunabilir.
Dinozorlar olarak sınıflandırılan birkaç kuş dışında, özellikle Titaniler, Pleistosen Dönemi'nde dinozor yoktu. Pleistosen Dönemi başlamadan 60 milyon yıl önce Kretase Döneminin sonunda yok olmuşlardı .
Kuşlar, ördek, kaz, şahin ve kartal aileleri de dahil olmak üzere bu dönemde gelişti. Devekuşları, rheas ve moas gibi uçamayan kuşlar da vardı. Suyun iyi bir kısmı donmuş olduğu için, uçamayan kuşlar da sınırlı miktarda yiyecek ve su kaynağı için memeliler ve diğer canlılarla rekabet etmek zorunda kaldıklarından ücret almamışlardır.
Timsahlar, kertenkeleler, kaplumbağalar, pitonlar ve diğer sürüngenler de bu dönemde gelişti.
Bitki örtüsü gelince, birçok alanda oldukça sınırlıydı. Çam, selvi ve porsuk gibi dağınık kozalaklı ağaçların yanı sıra kayın ve meşe gibi geniş yapraklı ağaçlar da vardı. Yerde çayır otlarının yanı sıra lilly, orkide ve gül ailelerinin üyeleri vardı.
Kitlesel yok oluş
Yaklaşık 13.000 yıl önce, yünlü mamutlar , mastodonlar, kılıç dişli kaplanlar ve dev ayılar da dahil olmak üzere büyük Buz Devri hayvanlarının dörtte üçünden fazlası öldü. Bilim adamları yıllardır neslinin tükenmesinin sebebi üzerinde tartışıyorlar, hem büyük hipotezler - insan taşması ve iklim değişikliği - mega ölümü hesaba katmak için yetersiz.
Son araştırmalar, dünya çapında bir nesnenin , muhtemelen yaklaşık 3 mil genişliğinde bir kuyruklu yıldızın, Güney Kanada'da patladığını ve neredeyse eski bir Taş Devri kültürünün yanı sıra mastodons ve mamutları da ortadan kaldırdığını gösteriyor.
814 görüntülenme
Kaynaklar
-
Yazar Yok. Livescience.com. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı