CPU'lara aşinayız. Uzun zamandır, bilgisayarlardaki merkezi işlem birimiydi. Hatta bilgisayarlardaki programlanabilen tek işlem birimiydi.
Sonra GPU'lar çıktı. Grafik işlem birimlerinin, gerçek zamanlı grafik sunmak için kullanılan paralel işleme yetenekleri, onları her türlü hızlandırılmış bilgi işlem görevi için ideal programlanabilir işlem birimi haline getirdi. Bu yetenekleri sayesinde GPU'lar yapay zeka, derin öğrenme ve büyük veri analitiği uygulamaları için vazgeçilmez oldular.
Ancak zamanla kişisel bilgisayarlar, internet sayesinde kendi sınırlarını aşmaya başladı. Bilgisayarlarımız artık, oyun oynarken bile hiper ölçekli veri işleme merkezlerine bağlanıyor. DPU'da işte burada devreye giriyor. CPU ve GPU gibi, yeni programlanabilir veri işleme birimidir.
DPU, verileri hat (router bağlantı) hızında veya ağın geri kalanının hızında ayrıştırabilen, işleyebilen ve verimli bir şekilde GPU'lara ve CPU'lara aktarabilen yüksek performanslı bir ağ arayüzüdür.
DPU'nun bu yetenekleri, yeni nesil bulut ölçekli, bilgi işlem birimlerinden veri alışverişi yapmamızı büyük oranda kolaylaştıracak.
Yukardaki alıntı NVIDIA CEO'suna ait, ama bana sorarsanız alakası yok. Yani tabi ki vardır da, -sonuçta adam yalan söyleyecek değil- , asıl konu, sürekli geliştirilen yapay zeka ile ilgili gibi geliyor. Bakalım insanlar kullanmaya başlayınca gerçeği öğreniriz.