Maalesef size net bir cevap veremeyeceğim fakat felsefe tarihinde öne sürülen birkaç fikiri ve kendi fikrimi söyleyebilirim. Cevap sizin bilgiyi tanımlama şeklinize göre değişir. örneğin emprist bir filozof olan David Hume'a göre insan zihni boş bir levha gibidir genelde buna Tabula Rasa denir. yani insanın doğuştan gelen bigisi yoktur ve bu durumda insan deneyimlerinden bilgi edinir. bu akıma, empirizm'e göre deneyle bilgi edinilir.
Çok fazla kabul görmesede insanın deneyimle değil akıl yoluyla bilgi edindiğine yönelik iddialarda vardır. insanın hayatının bilgiyi hatırlaması olduğunu iddia ederler. insan doğduğunda bütün bilgiler zaten aklında vardır ve hayatı boyunca bunları hatırlar diyorlar bunlar ancak artık pek kabul görmez bu iddia.
Benim kanımca insan deneyimle bilgi edinir ve burda akılın bir rolü yoktur. ancak salt bilginin ise insan hayatında bir geçerliliği olduğunu düşünmüyorum. ki böyle olsaydı descartes gibi planck gibi büyük zekalar pek de önemli olmazlardı. bilgi edinme sürecinden sonrası daha fazla tartışılması gereken ve daha önemli bir konu olduğunu düşünüyorum.
273 görüntülenme