Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
N. K.
N. K.
54K UP
Üye 22 Kasım 2023 1 Cevap
3

Dini yobazlık ve Antiteizm zıt ama benzer kavramlar mıdır?

Antiteizm'in fikir özgürlüğü bağlamında yobazlık içerip içermediği konusunu merak ediyorum.
573 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
341K UP
Düşünür 25 Kasım 2023

Değildir. Dostum saldırgan bir biçimde yazmak istemem ama şuan “at nalı safsatası” yapıyorsun. Yani bir düşüncenin iki uç yönü de aynıdır demek, at nalı gibi aşırı sağ ve aşırı sol ucu birleştirmek bir safsatadır. Şimdi kavram kargaşası yaşamamak adına kelimeleri tanımlayalım:

Yobaz (TDK’ye göre): din konusunda başkalarına baskı yapmaya yönelen, dinsel bağnazlığı aşırılığa vardıran (kimse).

Anti-teist (Oxford sözlüğüne göre): Laik bağlamda, herhangi bir tanrıyı veya inancı doğrudan karşı çıkmayı ifade eder.

Tüm Reklamları Kapat

Ateizm (Oxford sözlüğüne göre): Tanrının var olmadığına dair teori veya inanç.

Şimdi bu kelimelerin anlamlarına göre söyleyebilirim ki yobazlık atiteizmden birkaç milyon kat daha tehlikeli ve kötü bir düşüncedir. Mesela antiteizm insana kanlı bir amaç vermez ama yobazlık verir. Bu sebeple yobazlık suç işlemeye teşvik bile eder. Hemen örnek verelim: 1839'da, İran’ın Meşhed şehrinde Yahudi ve Müslümanlar bir arada yaşarmış. Bir gün bir deri hastalığından muzdarip bir kadın kendi dini inancına göre bir köpek öldürmüş ve dualar etmeye başlamış. Orada bulunan bazı Müslümanlar olayı cami imamına söylemiş. Cami imamı da öfkeli bir kalabalık toplayıp “bunlar bizim dinimize saygısızlık yapıyor” diyerek Yahudi mahallelerini basmışlar. Yaklaşık 40 Yahudi öldürüp, sinagogları yakıp kalan Yahudileri zorla Müslüman yapmışlar(Allahdad Olayı).

Sizin sorunuz yanlış anlamadıysam Dawkins’in uydurduğu “militan ateist” için sorulmuş. Çünkü anti-teizm, yobazlığın tam tersi değil. Yobazlığın tersi olan kelime sosyal medya dilindeki “bağnaz ateist” tanımı olan “militan ateist” ya da “Misoteizm” yani din ve tanrı nefreti gibi kelimeleri soruyorsunuz sanırım.

Özgürlük olarak değerlendireceksek eğer her iki düşünce de kendi gibi düşünmeyenlere saygısı olmayan, kendi dediklerini dogmalara sokmuş düşüncelerdir. Hani değiştirilemez ve en doğru düşünceye sahip olduğunu düşünen insanların karakteri de bir o kadar narsist olur. bu yönden bakılınca misoteist ya da yobazlık çok da farklı değil. Bu kadar nefrete ve “dogmalara” bağlı her zihniyet insan doğasına aykırıdır. Hani buraya kadar her şey benzer ama pratik olarak gene birbirlerinin çok zıtlar, sadece saygısızlık yönünden benzerler.

Toparlayacak olursak Antiteizm özünde yobazlık barındırmaz. Fanatiklik, ateizm ve dindarlık içinde bulunabilir. Bunların yöntemsel ve hayat tarzı olarak birbirlerinden çok farklı olsa da saygısızlık ve zorbalık yönünden benzerlik gösterir. Bu sebeple birbirlerine benzer düşünceler demem ama topluma eşit derecede zararlı düşünceler olduğunu söyleyebilirim.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close