Değildir. Dostum saldırgan bir biçimde yazmak istemem ama şuan “at nalı safsatası” yapıyorsun. Yani bir düşüncenin iki uç yönü de aynıdır demek, at nalı gibi aşırı sağ ve aşırı sol ucu birleştirmek bir safsatadır. Şimdi kavram kargaşası yaşamamak adına kelimeleri tanımlayalım:
Yobaz (TDK’ye göre): din konusunda başkalarına baskı yapmaya yönelen, dinsel bağnazlığı aşırılığa vardıran (kimse).
Anti-teist (Oxford sözlüğüne göre): Laik bağlamda, herhangi bir tanrıyı veya inancı doğrudan karşı çıkmayı ifade eder.
Ateizm (Oxford sözlüğüne göre): Tanrının var olmadığına dair teori veya inanç.
Şimdi bu kelimelerin anlamlarına göre söyleyebilirim ki yobazlık atiteizmden birkaç milyon kat daha tehlikeli ve kötü bir düşüncedir. Mesela antiteizm insana kanlı bir amaç vermez ama yobazlık verir. Bu sebeple yobazlık suç işlemeye teşvik bile eder. Hemen örnek verelim: 1839'da, İran’ın Meşhed şehrinde Yahudi ve Müslümanlar bir arada yaşarmış. Bir gün bir deri hastalığından muzdarip bir kadın kendi dini inancına göre bir köpek öldürmüş ve dualar etmeye başlamış. Orada bulunan bazı Müslümanlar olayı cami imamına söylemiş. Cami imamı da öfkeli bir kalabalık toplayıp “bunlar bizim dinimize saygısızlık yapıyor” diyerek Yahudi mahallelerini basmışlar. Yaklaşık 40 Yahudi öldürüp, sinagogları yakıp kalan Yahudileri zorla Müslüman yapmışlar(Allahdad Olayı).
Sizin sorunuz yanlış anlamadıysam Dawkins’in uydurduğu “militan ateist” için sorulmuş. Çünkü anti-teizm, yobazlığın tam tersi değil. Yobazlığın tersi olan kelime sosyal medya dilindeki “bağnaz ateist” tanımı olan “militan ateist” ya da “Misoteizm” yani din ve tanrı nefreti gibi kelimeleri soruyorsunuz sanırım.
Özgürlük olarak değerlendireceksek eğer her iki düşünce de kendi gibi düşünmeyenlere saygısı olmayan, kendi dediklerini dogmalara sokmuş düşüncelerdir. Hani değiştirilemez ve en doğru düşünceye sahip olduğunu düşünen insanların karakteri de bir o kadar narsist olur. bu yönden bakılınca misoteist ya da yobazlık çok da farklı değil. Bu kadar nefrete ve “dogmalara” bağlı her zihniyet insan doğasına aykırıdır. Hani buraya kadar her şey benzer ama pratik olarak gene birbirlerinin çok zıtlar, sadece saygısızlık yönünden benzerler.
Toparlayacak olursak Antiteizm özünde yobazlık barındırmaz. Fanatiklik, ateizm ve dindarlık içinde bulunabilir. Bunların yöntemsel ve hayat tarzı olarak birbirlerinden çok farklı olsa da saygısızlık ve zorbalık yönünden benzerlik gösterir. Bu sebeple birbirlerine benzer düşünceler demem ama topluma eşit derecede zararlı düşünceler olduğunu söyleyebilirim.