Aslında bunun temel nedeni o ülkenin ne kadar baskıcı veya laik olduğuyla alakalı. Mesela bir Afganistan'a bak bir de Japonya'ya. Afganistan şeriatla yönetiliyor ve baskıcı bu da halkın fakir ve cahillik içinde yüzerken yönetenlerin güçlü ve zengin olmasına neden oluyor.
Alper Rende'nin Afganistan videosunu izlersen sınırda askerlerin insanları sopayla filan dözdüğünü görürsün çünkü baskıcı rejim. Japonya ise tamamen laik bir ülke ve insanlar daha özgür, insanlar daha özgür, yönetenler daha güçsüz olduğunda da halk daha güçlü oluyor mesela yönetenleri istediği zaman devirebiliyor hiç bir ayaklanma olmadan. Bu da yönetenler için halkı memnun etme zorunluluğu getiriyor.
Diğer nedenlerden biri de laik ülkeler dini eğitim yerine bilimsel eğitime önem veriyor. Bu da daha bilgili bir toplum ve daha çok inovasyon demek, daha kaliteli üniversiteler, daha çok girişim ve daha çok para demektir.
Laiklik varsa düşünce özgürlüğü vardır. İnsanlar her fikrini söyleyebilir. İnsanlar korkmadan yazar, çizer, üretir. Bu da sanat gibi alanlarda da büyük bir patlama yaratır.
Dini kurallar değili hukukun üstünlüğü vardır. Herkes eşit muamele görür. Bu da bir güven ortamı yaratır.
Laik rejimler kadınları eve hapsetmez. Mesela Afganistan'da bir kadın dışarı çıktığında insanlar onu döver ve bu da yasadışı değildir. Kadınlar için ayrı saatler filan var. Yada yine Afganistan'da kadınların eğitim hakkı yok ve kadınlar orada da halkın yaklaşık yüzde 50'sine denk geliyor. Bu da halkın yarısının eğitimsiz kalmış olması demek. Ama zaten kalan erkeklerde teokratik düzende cahil kaldığı için ülke komple cahil kalıyor.
Laik devlet "şu mezhepten olan iyidir" ya da "şu dine yakın ol" demez. Nötr davranır. Bu da torpili, ayrımcılığı ve adam kayırmayı azaltır, verim artar.
Biraz Veriyle Tatlandıralım:
İskandinav ülkeleri (Norveç, İsveç, Danimarka): Laik ve refah seviyesi uçmuş durumda.
Suudi Arabistan gibi teokratik ülkeler: Petrol olmasa... yani çok da iç açıcı değil
Ayrıca ülke ne kadar cahilse teokratik bir yönetimden laikliğe geçişi de zorlaşır. Mesela:
Osmanlı'da daha önce Tanzimat, Islahat Fermanı gibi refomlar oldu, yine de laikliği getirmek çok da zor olmasa da Osmanlılar da o kadar cahil değildi ve küçük isyanları bastırarak laiklik getirildi. Bu sırada Türkiye'de bunlar olurken Atatürk'ten etkilenen Amanullah Han şunları yaptı:
👑 1919 – Amanullah Han’ın Reformları (Afganların Atatürk’ü sayılır)
Ne yaptı bu adam?
- Kadınlara peçe zorunluluğunu kaldırdı
- Karma eğitim sistemini başlattı
- Şeriat dışında yasalar getirmeye çalıştı
- Avrupa’ya öğrenci gönderdi
- Kıyafet reformu getirdi
Hedef: Modernleşmiş, laikleşmiş bir Afganistan yaratmak
Gerçek: Kıyamet koptu! 😱 Aşiretler isyan etti, "Bu ne biçim gavurluk" dendi, Amanullah Han 1929’da tahttan indirildi ve ülke geri döndü.
Yani asıl neden insanların dini değil, yönetimin ne kadar laik olduğuyla ilgili.