Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Necati Kaplan
Üye 11 Nisan 2023 2 Cevap
2

Din nedir? din hayatımızda olmasaydı hayatımız nasıl olurdu?

bu din konusu kafamı çok karıştırıyor o yüzden buraya sormak istedim
1,463 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Atilla Kahraman
Biyoloji ve Felsefeci bir liseli 11 Nisan 2023

Sözlük anlamı, adet, örf, gelenek, karşılık, mükafat, hakimiyet, boyun eğme olan din Arapça kökenli bir kelimedir. Batıl dillerinde karşılığı Latince olan din, bu toplumlarda okumak, tekrar etmek manalarına gelir.

Din Nedir?

Din genel bir tabirle, insanın inancı ve imanına aracılık eden yapıdır. Bu Allah'ı tanımak, ona itaat etmek için gerekli görülmüş bir sistemdir. İnsanlığın hemen her çağında, ortalama 500 yılda bir kez kendisini göstermiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Din Neden Gereklidir?

İnsanlar ruhtan ve bedenden oluştukları için, dünyada muhtaç oldukları birçok sitem vardır. Bunlardan birisi de dindir. Dinler, insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve ona dünyadaki yaşam biçimini değiştirmesi için örnek niteliğini taşır. Dinin önemli olmasının nedeni, bu dünyada yaşama anlam katması, diğer ifadeyle anlamsız olmadığını göstermesidir.

Kısaca Din ve Ahlak Kavramları ile İlgili Bilgiler

Her dinin kendi içerisinde farklı birçok kavramı bulunur. Örnek olarak İslam'da namaz kılmak, oruç tutmak, güzel ahlak sahibi olmak, saygılı davranmak kavram olarak nitelenirler. Dinin diğer kavramları arasında, kişi için yasaklanan ve öğütlenen durumları göstermek olarak tabir edilir. Allah, yaratıcı, Tanrı, peygamberler dinlerin diğer kavramları arasında yer alırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Dinin Önemi Nedir?

Dinlerin önemli olmasının nedeni, insanlara farklı bir dünyayı vaat etmesi olarak kabul edilir. Özellikle yaratılışından bu yana insanlar, dünyayı ve evreni keşfettikçe bu ölüm sonrası durumu merak etmiş ve bu olay karşısında korku içinde olmuştur. Din bu duygunun yerine, kabullenmeyi, itaat etmeyi ve imanı yerleştirerek manevi rahatlamayı sağlayan kurumdur.

Dinler Nasıl Var Olurlar?

İki çeşit din türü bulunur. Bunlar ilahi ve ilahi olmayan dinler olarak kabul edilirler. İlahi olan dinlerin oluşumu, Allah tarafından gönderilen kural ve kaidelerdir. Allah, insanlar için belirli kurallar koyarak yaşamlarını sürdürmelerini ister. İnsan yapımı olan dinler ise insanların kendi fikir ve düşüncelerini beyan ederek yanlarına müritler topladıkları bir türdür. İkisi arasındaki fark, hitap ettikleri kesim olarak görülmez. Daha çok ilahi olma durumu farkı gösterir.

İslam'a Göre Dinin Varlığı

İslam kural ve kaidelerine göre din, akıl eden insanların doğruya ulaşabilmesi için köprü görevi görür. Yani insanın en doğrusuna gitmesi ve yaşamını buna göre şekillendirmesi için dinin olması gerekliliği üzerinde durulmuştur.

Kaynaklar

  1. Milliyet. Din Nedir, Neden Gereklidir? Kısaca Din Ve Ahlak Kavramları İle İlgili Bilgiler. (19 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2023. Alındığı Yer: Milliyet | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilim Sever 11 Nisan 2023

Din, insanların sosyal kurallar koymasını sağlar, ahlaki değerleri belirler, toplumsal normları belirler ve hayatın anlamını arama ihtiyacını karşılar. Din, insanların kendilerini ve dünyayı anlamlandırmalarına yardımcı olan bir sistem. Birçok insan için hayatlarının anlamını ve amacını belirleyen bir unsur olduğundan, dinin olmadığı bir dünyada insanların hayatlarının nasıl şekilleneceği tam olarak nasıl olurdu cevap vermek zor.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close