Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmetcan Yaman
Üye 2 Ağustos 2 Cevap
4

Conclusion ile Result arasındaki fark nedir?

Özellikle akademik makalelerde karşıma çıkıyor. İkisi de "sonuç" olarak çevrildiği için farkını öğrenmek istedim.
463 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Öztürk
10.sınıf öğrencisiyim 2 Ağustos

Result (Sonuç): Bir şeyin sonucunda elde edilen net veridir. Örneğin, bir deney yaptığınızda, deneyin size sağladığı sayısal veriler veya gözlemler "result" olarak adlandırılır. Yani, deneyin doğrudan ortaya çıkardığı sonuçlardır.

Conclusion (Sonuç/Genel Sonuç): Elde edilen verilerin analiz edilip değerlendirilmesiyle ulaşılan nihai düşünce veya karar. Örneğin, deneyden elde ettiğiniz verileri inceledikten sonra, bu verilerden ne anladığınızı ve ne tür genellemelere ulaştığınızı belirlediğinizde, bu genellemelere ve kararlarınıza "conclusion" denir.

Özetle, "result" somut veriler, "conclusion" ise bu verilerin yorumlanmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. oxfordlearnersdictionaries. Conclusion Noun - Definition, Pictures, Pronunciation And Usage Notes | Oxford Advanced Learner&Apos;S Dictionary At Oxfordlearnersdictionaries.com. Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: oxfordlearnersdictionaries | Arşiv Bağlantısı
  2. merriam-webster. Definition Of Result. (28 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2024. Alındığı Yer: merriam-webster | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sabri Küsüroğlu
Kimyager 2 Ağustos

"Akademik makalelerde sıkça karşılaştığımız iki önemli bölüm var: 'Results' ve 'Conclusion'. Her ikisi de 'sonuç' anlamına geliyor gibi görünse de, aslında farklı işlevleri var.

'Results' bölümünde, yaptığınız araştırmanın somut bulgularını paylaşırsınız. Bu, topladığınız veriler, deneylerinizden elde ettiğiniz sonuçlar, ya da analizlerinizden çıkan sayısal bilgiler olabilir. Burada olabildiğince objektif olmanız beklenir; yani, bulgularınızı yorumlamaktan ziyade sadece ne bulduğunuzu anlatırsınız.

'Conclusion' ise bulgularınızı yorumladığınız ve daha geniş bir bağlama oturttuğunuz bölümdür. 'Results' kısmında elde ettiğiniz verilerin ne anlama geldiğini, bu verilerle ne gibi çıkarımlar yapabileceğinizi ve araştırmanızın genel amacına nasıl katkıda bulunduğunu bu bölümde tartışırsınız. Ayrıca, araştırmanın sınırlarını ve gelecekte yapılabilecek çalışmalar için önerileri de bu bölümde ele alabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, 'Results' sizin ne bulduğunuzu, 'Conclusion' ise bu bulguların neden önemli olduğunu ve bundan sonra neler yapılabileceğini anlatır."[1][2][3]

Kaynaklar

  1. H. S. Becker. (2008). Writing For Social Scientists. ISBN: 9780226041377. Yayınevi: University Of Chicago Press.
  2. J. Schimel. (2012). Writing Science. ISBN: 9780199760237. Yayınevi: OUP USA.
  3. C. I. Dictionary. Cambridge International Dictionary: English (Cambridge Low Price Editions). ISBN: 9780521588355.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close