Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Salih Başak
Salih Başak
1,620 UP
Üye 1 ay önce 1 Cevap
3

Coğrafyanın Astronomi bilimi ile nasıl bir ilişkisi vardır?

274 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

Aşağısı ve Yukarısı!

Modern çağda coğrafya ile Astronominin doğrudan-aracısız birbiri ile bir bağı yok. Daha çok dolaylı olarak ve temel olarak Fizik ile Matematik üzerinden bir ilişkisi var ve dolayısı ile kimya ve biyoloji…

Ancak zor zamanların biliminde, antik çağda hemen hemen bir çok filozofun ve özellikle Hezarfen’in (polimot: pek çok farklı disiplinde engin bilgiye sahip olan kişi) nin beş temel alanını sayın derseniz; Coğrafya, astronomi, matematik, felsefe ve tıp derim. Coğrafyanın babası sayılan Eratosthenes misali (Yunan matematikçi, coğrafyacı, astronom ve filozoftur. Eratosthenes, Geography (Türkçeye Arapça üzerinden Yunancadan geçen coğrafya) kelimesini kullanan ilk kişidir ve coğrafya biliminin temellerini atmıştır. Ayrıca enlem ve boylam sistemini icat etmiştir.)

Tüm Reklamları Kapat

Coğrafya, var olan bilim dalları içerisinde her bilim ile ilişkili olacak şekilde en çok alt bilim dalına sahip disiplinlerden biridir. Jeomorfoloji, Klimatoloji, Toprak coğrafyası, Hidrografya, Yer altı suları ve kaynaklar, Akarsular coğrafyası (Potamoloji), Göller coğrafyası (Limnoloji), Denizler ve okyanuslar coğrafyası (Oseonografya), Biyocoğrafya, Bitki coğrafyası (Fitocoğrafya), Hayvan coğrafyası (zoocoğrafya), Afetler coğrafyası ve nicesi.

Coğrafya aynı zamanda fizik bilimlerinin ve sosyal bilimlerin mekansal boyutlarını bilgilendirir ve birbirine bağlar. Bu nedenle, jeoloji, oşinografi, meteoroloji, biyoloji ve jeomorfolojinin mekansal boyutlarını da içeren bu ve diğer gezegenlerin fiziksel yönlerine vurgu yapan bir fizik bilimi olarak da incelenebilir ve bu yönüyle de Astronomi ile bağı vardır.

Kısaca özetlemek gerekir ise: Coğrafyanın Astronomi ile ilksel ve doğrudan bağı antik dönem icracıları üzerinden ve çok yönlü oluşlarının bir sonucudur. Modern çağda da dolaylı da olsa coğrafya her ne kadar yere bakmanın bilimi olsa da, bu yerin bir de üst kısmına bakma (atmosfere) ihtiyacı ve tercihinden kaynaklı olarak da ve ister istemez daha da üstünün bilimi olan Astronominin sınırına dayanır ve böylece doğrudan bir bağın temelini atmış olur. Yani bir bütünleşmenin kaçınılmaz sonucu olarak: Aşağı ve Yukarı.

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Zeki Tez. (2021). Astronomi Ve Coğrafyanın Kültürel Tarihi. Yayınevi: Doruk Yayınları. sf: 336.
  2. Arild Holt-Jensen. (2017). Coğrafya - Tarihi, Felsefesi Ve Temel Kavramlari-. Yayınevi: İdil Yayıncılık. sf: 352.
  3. Strabon. (1972). Coğrafya Kitap 12 Bölüm 4-8. Yayınevi: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları. sf: 48.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close