Normalde meyve, çiçekli bir bitkinin tozlaşmasından sonra dişi yumurtalığının erkek poleni ile döllenmesiyle oluşur. Döllenme tohum gelişimine neden olur. Meyve aslında tohumun etrafında şişen yumurtalıktır. Doğal genetik mutasyonlar, bazı bitkilerde döllenmeden ve dolayısıyla tohum oluşmadan meyve gelişmesine neden olabilir. Meyvenin döllenmeden gelişmesine neden olan bu özelliğe partenokarpi denir. Günümüzün çekirdeksiz meyve ve sebzeleri bu doğal mutasyonla başladı ve ardından çekirdeksizliğin çekici bir özellik olduğunun insanoğlu tarafından tanınmasıyla devam etti. Daha sonra insanlar bu özelliği korumak için o bitkiyi çoğaltmanın yollarını buldular.
Yıllar geçtikçe bilim adamları, yemeyi daha kolay hale getirmek için birçok farklı çekirdeksiz meyve çeşidi geliştirdiler. Dikilemediği için farklı bilimsel işlemlerden geçirilerek özel olarak yetiştirilmeleri gerekmektedir.

Örneğin çekirdeksiz üzüm yapmak için mevcut bitkilerden yeni bitkiler yapılır. Yetişkin üzüm bitkisinin sapları çapraz olarak dilimlenir ve dilimler halinde kesilir. Kesilen uçlar daha sonra köklendirme hormonuna batırılarak ekilir . Büyümeye başlayan yeni bitkiler, çekirdeksiz meyve üretmeleri dışında, temel olarak orijinal ana bitkinin genetik klonlarıdır.
Ağaçlardan çekirdeksiz meyve elde etmenin bir diğer yöntemi de aşılamadır . Aşılama işleminde bir ağaçtan bir dal kesilerek başka bir meyve ağacına bağlanır. Bu genellikle yılın belirli bir zamanında ağaçlardaki özsuyun yükseldiği zamanlarda yapılır.
Kaynaklar
- piedmontmastergardeners. Seedless Fruits And Vegetables. How Does That Happen? | Piedmont Master Gardeners. Alındığı Tarih: 26 Ocak 2024. Alındığı Yer: piedmontmastergardeners | Arşiv Bağlantısı