Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mor Garath
Üye 21 Kasım 2023 1 Cevap
3

Biyoloji ve Coğrafya nasıl öğrenilir?

Aslında ben Tarih öğrenmek istiyorum. Fakat biraz düşününce biyoloji ve coğrafya öğrenmeden tarih öğrenmemin zorlaşacağını düşündüm. Biyoloji ve Coğrafya'yı hangi kitaplardan öğrenmeliyim. Önceliklerim Evrim, Demografi ve İnsan Türünün kökenini öğrenmek olacaktır. Fikirleriniz benim için önemli. Teşekkür ediyorum.
407 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
62K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni 21 Kasım 2023

Öncelikle fikriniz oldukça doğru. Hep söylediğim bir şey vardır. Tarih öğrenmek ile tarih bilmek aynı şeyler değildir. Tarih öğrenmeniz için, sümerlilerden günümüze doğrusal bir şekilde, millet, devlet inanış fark etmeden öğrenmeniz gerekir. Ancak bu şekilde tarih öğrenilir. Bu şekilde tarih hakkında konuşabilirsiniz. Ancak tarihi anlamak, yorumlamak, yordamak, geçmişi ve geleceği anlamak ve yordamak, eleştirmek için tarihi anlamak gerekir. Tarihi anlamak için de tarih bilmenin yanı sıra sosyoloji, arkeoloji, antropoloji, fiziki coğrafya, beşeri coğrafya, ekonomi, siyaset bilimi, ilahiyat, felsefe, mantık, filoloji hatta tüm sosyal bilimleri öğrenmeniz gerekir.

Anladığım kadarıyla siz, tarihi anlamak, anlamlandırabilmek istiyorsunuz. Başlangıç için bu istek de oldukça güzel...

Sizlere tavsiyem öncelikle tarih öğrenmeniz. Daha sonrasında tarih anlamaya gitmeniz. Bu şekilde hem daha stratejik hem de daha doğru ilerlersiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Yüksek ihtimalle tarih öğrendiğinizde biraz ezber, salt bilgi ve öğreticinin aktardığı kadarıyla gideceksiniz ancak sorun değil bu işin farkında olduktan sonra bunu kısa sürede anlamlandırma düzeyine getirmeniz oldukça kolay olacaktır. Bu yüzden 4 aşamalı şekilde gitmenizi tavsiye ederim.

1. Aşama tarihi baştan sona güzel, objektif ve tarafsız şekilde anlatan bir anlatıcı bulun. Anlatıcıyı seçme konusunu sizlere bırakıyorum, şu iyidir bu iyidir demeye gerek yok kpss öabt düzeyinde bile oldukça iyi anlatan kişiler sosyal platformlarda bile mevcut. Ancak bu aşamada tavsiyeme bir tavsiye daha eklemek isterim. Birden fazla anlatıcı dinlemek sizleri daha objektif ve tarafsız bilgiye götürecektir.

Çünkü tarih yapısı gereği zaten pek objektif olmayan, ideolojiden kopmayan bir bilim. Üstüne anlatıcıların da çoğu ideolojik kimliğini bir kenara bırakarak anlatamıyor. Bu yüzden bu tavsiyemi kaale almanızı önemle rica ederim. Ayrıca anlatıcı size zaten bildiklerini aktarsa dahi bir özet geçmiş olacak. İstediği kadar detay versin, istediği kadar fazla anlatsın yine de özetten kopamaz. Eğer siz bu aşamada kalırsanız öğrendiğiniz özeti birilerine anlatırken siz de kendi özetinizi anlatacağınız için karşınızdaki özetin özetini anlamış, dinlemiş olcak. Eğer ne kadar fazla bilgi o kadar fazla özetten bilgiye yaklaşma

Bu şekilde sağlam bir temel oturtacaksınız.

Tüm Reklamları Kapat

2. Aşamada anlatılan konuları daha detaylandırmak, tarafsızlaştırmak, derinleştirmek için parçalara bölerek kitap okumanız şeklinde gitmektir. Örnek vermek gerekirse Sümerlileri ayrı, asurluları ayrı kitaplardan, osmanlı devletini ayrı kitaplardan okumaktır. Bu aşamada sümerlileri İlmiye Çığ dan okumaya başlamanız bence oldukça önemli. Osmanlı devletini Halil İnalcık, Fuat Köprülü, İsmail Hakkı Uzunçarşılı da yine benim favorilerimdir.

3. Aşamada Sosyal bilimleri anlatan bir anlatıcı bulmanızı tavsiye ederim. Ben okurken müfredatta vardı lakin müfredat değişti ama sanıyorum youtube de var sosyal bilgiler öğretmenliği öabt yan alanda sosyoloji, sosyal psikoloji, antropoloji, siyaset bilimi, arkeoloji anlatılıyor oradan da takip edebilir veya başka platformlara da yönetebilirsiniz. Bu aşamaya geçtiğiniz anda yavaş yavaş zaten tarih anlamlandırmaya başlayacaksınızdır.

4. Aşama artık tam anlamıyla detaylandırma şeklinde gidecek. Artık bu alanda sosyal bilimlerde tarih ile alakalı kitapları, makaleleri okumakla ilerleyeceksiniz. Örneğin, coğrafya ve iklimin insanlar ve toplumlar üzerindeki etkisini araştırdığınız anda bugünkü devletlerin, milletlerin kültür ve ideolojileri anında gözünüzde canlanmaya başlar.

Bu alanda şiddetle okumanız gereken bir kitap bir de alan var. Biri Coğrafya Mahkumları adlı kitap sanırım yazarı Tim Marshal dı, diğeri de hakimiyet teorileridir. Bu kitabı ve teorileri okuduğunuzda anında jeopolitik ve jeostratejik de işin içine girecektir. Haliyle artık oldukça farkında olacaksınız. Din kültür etkileşimleri, coğrafya ekonomi etkileşimlerini, dil coğrafya kültür ve din etkileşimlerini de makaleler halinde okuduğunuzda artık tabiri caizse sizleri durduracak hatta tavsiyesine ihtiyaç duyacağınız kimse kalmayacaktır.

Sorun yaşadığınızda bana ve birçok meslekdaşıma, branşdaşıma buradan veya sosyal medyadan veya yüzyüze görüşmeler sağlayabilirsiniz. Ayrıca yine sizler için bu süreçte eğitim psikolojisi ve öğrenim psikolojisini öğrenmeniz de sizlere artı sağlayacak noktalardan biri olacaktır.

Unutmayalım. Her şey merak etmek ve sorgulamakla başlar. Okuyarak bu başlangıcı taçlandırabiliriz. Hayatımız bildiklerimiz kadardır. Ya tecrübe ederek ya okuyarak ya dinleyerek öğrenebiliriz. Bunun en pragmatik ve doğru yönetemi okumaktır. Bilmediğimiz bu hayatta hayal dahi edemeyiz. O korkunç uzaklıkta görülen, zannedilen ufuklar sadece birkaç adım ilerimizdedir. Yeter ki harekete geçecek cesaretiniz, niyetiniz olsun. Sevgilerle...

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close