Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Selim Er
Üye 9 Mayıs 2024 1 Cevap
2

Bitkiler ışık oranına göre nasıl renk değiştirir?

Evde bir çok çiçeğim var ve bunlardan bazıları mor yapraklı. Bu çiçekler pencere önünde mor renkteyken pencerenin önünden alınca yeşil rengine dönüşüyor. Tahminime göre karoteneoid pigmenti sentezini azalıp ışığı daha verimli kullanmak adına klorofil pigmenti sentezini artıyor
297 görüntülenme
Bitkiler ışık oranına göre nasıl renk değiştirir?
Bitkiler ışık oranına göre nasıl renk değiştirir?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
botanik üzerine çalışıyorum 13 Mayıs 2024

Işığın miktarı arttıkça, azaldıkça ve spektrumu değiştikçe, bitkilerin fotosentez aktivitesi de değişir. Buna bağlı bitkilerin büyüme hızı, yaprak rengi, boyutu, şekli gibi özellikleri de değişir. Daha yoğun ışık altında, bitkiler genellikle daha yeşil ve sağlıklı görünümlü olurlar. Ancak bu durum, bitki cinsi veya türü bazında değişkenlik gösterebilir. Örneğin kırmızı renkli bir Coleus bitkisini düşündüğümüzde sağlıklı olmasının ilk belirtisi yapraklarının koyu kırmızı ve diri olmasıdır, yeşil değil. Bu gibi bitkilerde yeşil yapraklar gözlendiğinde az ışık aldığının bir göstergesidir.

Daha ayrıntılı olmak gerekirse: Bitkilerdeki karotenoidler, fotosentetik sistem içerisinde belli dalga boylarındaki ışık enerjisini absorbe edip daha sonra bunu klorofil molekülüne transfer etmekte ve böylece fotosentez olayına katkıda bulunurlar. Karatonoidler, aşırı ışık ve bol oksijenli ortamda klorofilin oksitlenerek parçalanmasını önler ve aşırı ışığın neden olduğu fizyolojik doku yaralanmalarını karşı bitkiyi korur (örneğin fazla güneş ışığının bitki yapraklarını yakması gibi). Antosiyaninler gibi farklı pigmentler ise, farklı dalga boylarındaki ışığı emer. Işık seviyeleri değiştiğinde bitkiler, fotosentezi optimize etmek için bu pigmentlerin üretimini ve dağıtımını ayarlar.

Mevsimlere göre ışık seviyeleri ve bitki pigmentleri.
Mevsimlere göre ışık seviyeleri ve bitki pigmentleri.
news northeastern

Bu değişimleri tetikleyen etkenimiz çok büyük bir çoğunlukla ışık yani. Düşük ışık koşullarında bitkiler mümkün olduğu kadar fazla ışık ''emebilmek'' için daha fazla klorofil üretir, bu da onların daha yeşil görünmesini sağlar. Yüksek ışık koşullarında (örneğin direkt güneş ışığı), bitkiyi aşırı ışıktan koruyabilen ve fazla enerjinin dağıtılmasına yardımcı olabilecek daha az klorofil ve karotenoidler gibi diğer pigmentleri daha fazla üretir.

Tüm Reklamları Kapat

Fotoğraftaki ve sözünü ettiğiniz bitki Tradescantia zebrina, Türkçe adıyla Çizgili telgraf. Bu bitki türü ışığa karşı oldukça hassas ve hızlı biçimde tepki verebiliyor. Renklerinin yanı sıra yaprak boyutlarının da az ışıklı yerde küçüldüğünü, fazla ışık alan yerde büyüdüğünü ve renklendiğini gözlemleyebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. P. Xu, et al. (2020). Photosynthesis Without Β-Carotene. eLife. doi: 10.7554/eLife.58984. | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Telfer. (2020). Photosystems: Performing Photosynthesis Without Β-Carotene. eLife. doi: 10.7554/eLife.63584. | Arşiv Bağlantısı
  3. Khan Academy. Işık Ve Fotosentetik Pigmentler (Makale) | Khan Academy. Alındığı Tarih: 13 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Khan Academy | Arşiv Bağlantısı
  4. T. Maoka. (2020). Carotenoids As Natural Functional Pigments. Journal of Natural Medicines, sf: 1. doi: 10.1007/s11418-019-01364-x. | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close