Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Yılmaz
Üye 7 Haziran 2022 1 Cevap
3

Birada kükürt dioksit ya da sülfür var mıdır?

Şarapların içerik etiketlerinde kükürt dioksit ya da sülfür ibaresi oluyor. Biralarda böyle bir ibare yok. İkisi de fermente alkol olduğu için yapılırken sülfür bileşiği kullanılmasına rağmen biraların içerik etiketlerinde neden kükürt dioksit ya da sülfür yazmıyor?
1,036 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sacid Çalbay
Sacid Çalbay
4,296 UP
Öğrenciyim araştırmayı seviyorum 11 Haziran 2022

Kükürtdioksit (SO2) Gıda Sanayinde Hangi Amaçlarla Kullanılır ?

Kükürtdioksit (SO2), bir kükürt iki oksijen atomuna sahip aralarında kovalent-polar bir bağ bulunan, renksiz ve keskin kokulu bir gazdır. Kükürt, sarı renkli bir element olup çok eski zamanlardan beri bilinmektedir.

Gıda maddelerinde koruyucu olarak katılan sülfit miktarı, gıdanın kimyasal yapısına, yapılan işlemin tipi ve süresine, saklama koşullarına, saklamanın süresine ve katılan miktarın düzeyine bağlıdır. Meyve ve sebzelerin kurutulması sırasında açığa çıkan enzimatik ve enzimatik olmayan reaksiyonları kontrol etmek, mikroorganizmaların artışını önlemek, antioksidan olarak kullanımı, raf ömrünü uzatmak gibi ve buna benzer çoğu sebeplerden dolayı koruyucu olarak meyve ve sebzelere, reçel, marmelat ve benzeri ürünlere işlenecek meyvelerin taze olarak muhafaza edilmesinde ve şarapçılıkta yaygın bir şekilde kullanılmaktadır

Tüm Reklamları Kapat

Koruyucu olarak sülfit kullanılarak şarapların içinde ki şeker, asetik asit ve laktik asit oluşturan bakteriler tarafından aside dönüştürülmesi engellenir ve bu şekilde tadı korunmuş olur. Sülfit aynı zamanda kırmızı şarabın rengini güzelleştirir. Ayrıca sülfit eklenmeyen şaraplarda renk yoğunluğu zamanla mor/mavi biçimine dönüşebilir.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ne göre şaraplarda 10 mg/kg veya 10 mg/L’den fazla olmayan bir SO2 içeriği dikkate alınmaz. Ve yine azami kükürtdioksit miktarı 200 ppm’dir.

Kuru kayısı ve diğer kuru meyvelerin kurutulması sırasında renginin kararmasını önlemek veya doğal bir renk almasını sağlamak için kükürtleme işlemi yapılmaktadır. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ne göre kuru kayısıda izin verilen azamî kükürt miktarı 2000 ppm'dir.

Aşırı kükürt alımı insan sağlığı açısından olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Özellikle solunum yolu hastalıklarına neden olur.

Koruyucu olarak katılabildiği gibi bazı gıdaların yapısında kendiliğinden oluşmaktadır. Yumurta, sarımsak, soğan, havuç, kereviz, lahana gibi gıdalar yapısında doğal olarak kükürt içeren besinlerdendir. Kükürt, protein açısından zengin gıdalardan kolayca temin edilebilir ve tüm vücut hücrelerinde, özellikle deri, saç ve tırnakta depolanır.[1]

110 görüntülenme

Kaynaklar

  1. www.gidabilgi.com. Kükürtdioksit (So2) Gıda Sanayinde Hangi Amaçlarla Kullanılır ?. Alındığı Yer: www.gidabilgi.com | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close