Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Murat Ertaş
Murat Ertaş
7K UP
Üye
3

Bir toplumda dini tercihinden dolayı zıt düşünen insanlar toplumdan neden dışlanır?

Neden X dinine inanlar insanlar Y dinine inanan kişiyle sosyalleşmek yerine onu toplumdan dışlarlar?
393 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kardelen Gözüküçük
Öğrenci

Bu durum yalnızca inanç ayrımlarında yaşanmıyor. Bir toplumda çoğunluğun doğru kabul ettiği değerleri bir azınlık benimsemiyor veya başka bir olguyu benimsiyorlarsa genellikle dışlanırlar. Bu durum insanların birebir iletişimine de yansır.

Farklı siyasi görüş, dini inanç ve biyolojik durumlar insanların birbirlerini dışlamasına sebep olabiliyor. Bunun nedeni genellikle cahillikten kaynaklanmaktadır. Çünkü insan, nasıl inanmadığı bir değer için sebep sunabilecek vaziyetteyse, aynı şekilde inandığı bir değer için de sebep sunabilecek vaziyette olabilmelidir. Eğer sunabilecek sebepleri yoksa bu cahilliktir. Gelişip gelişmemek kendi seçimleridir.

Bu dışlama tepkisinin cahillikten kaynaklandığını gösteren bir diğer konu biyolojik farklılıklardır. Toplumun çoğunun koyu renkli bir cilde sahip olduğu yerde, açık tenli bir insanın dışlanmaya maruz kalması daha olasıyken, toplumun çoğunluğunun açık tenli olduğu toplumda durum tam tersidir.

Tüm Reklamları Kapat

Dışlamanın sebebi, toplumun içinde az rastlanan ve alışılmadık bir durum olduğundan farklı kişiyi "lanetli", "kötü", "tehlikeli" gibi kalıplara sokmaktır. Ve bu cahilliktir.

Dini konularda ise insanlar kendi inandıkları dinin tek doğru olduğuna kuşkusuz inanırlar genelde. Durum buyken o kişinin bakış açısından bakıldığında, başka dinlere inanan insanların fikirleri yanlış veya kötü görünebilir. Bu da sorgulama gereği hissetmeden karşı tarafı itmeye neden olabilir.

Söz konusu bir toplum olduğunda genelde çoğunluğun ya da güçlü olan tarafın değerleri yaygındır. Anlayışsız, bilgisiz, kaba ve saygısız insanların benimsediği yaşam tarzı, kendilerine benzemeyeni daima dışlamaktır.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmetcan Dalçiçek
Felsefe okumaları yapmaktayım.

Bir toplumda çoğunluğun benimsediği değerlerden farklı dini inançlara sahip olan bireylerin dışlanması insan doğasının bir yansıması olarak görülebilir. Bu durum, yalnızca cahillikle açıklanabilecek basit bir olgu değildir. Aksine, insanın hayatta kalma ve üreme içgüdüsüyle yakından ilişkilidir.

Hayvanlar aleminde de gözlemlenebileceği gibi grup halinde yaşayan canlılar türün devamlılığını sağlamak için belirli normlara uyum sağlamak zorundadır. Bu normlara uyum sağlayamayan bireyler ise grubun güvenliği ve istikrarı için potansiyel bir tehdit olarak algılanabilir ve dışlanabilir.

İnsan topluluklarında da benzer bir mekanizma işler. Dini inançlar, bir toplumun değerlerini, geleneklerini ve sosyal yapısını şekillendiren önemli unsurlardır. Bu nedenle, çoğunluğun dini inançlarından farklı görüşlere sahip olan bireyler toplumun bütünlüğünü tehdit eden unsurlar olarak görülebilir. Bu durum, söz konusu bireylerin dışlanmasına yol açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu dışlanmanın bir doğal bir içgüdüden kaynaklandığı gerçeği onun kabul edilebilir olduğu anlamına gelmez.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close