Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Taha Aşiri
Üye 4 Nisan 2023 4 Cevap
2

Bir insan neden ateist olur, dinleri reddeder?

1,401 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ertuğrul Genç
Düşünür 14 Nisan 2023

Ben bir ateist im ve aynı zamanda apateist im. Benim Teizmi reddetme nedenim dinlerin birbirine benzemesi ve bunun sebebi de dinlerin birbirinden türemesidir. Dinler insanların veya canlıların ihtiyaç duyduğu bir inanç biçimidir ve toplumu bir düzene sokma bakımından iyi bir araçtır. İnsanlar bu olguya ihtiyaç duymuşturlar çünkü bu inanç onları acısını bir nebze de olsa azaltır. Çünkü sana yapılan bir kötülüğün kötülüğü yapanın yanına kar olacağını bilmektense kötülüğü yapanın ölümden sonra veya hayatta tanrı tarafından cezalandırılacağı inancı insanın acısını bir nebze de olsa azaltır. Sadece bunlarla ilgili de değil dinin izah işlevi de vardır. Dinin izah işlevi bilimin olmadığı zamanlarda (çok eski zamanlardan bahsediyorum) insanların açıklayamadığı olaylara bir çözüm getirmek için ortaya çıktığına inanıyorum. Yani bir ihtiyaç halinde ortaya çıktı. Aynı zamanda dünyaya bakış açımda inancımı etkiliyor. Ben yaşamın bir anlamı olmadığına inanmaktayım ve bu benim felsefem. Ve sanırsam aynı zamanda Nihilist de oluyorum. Bir çok şey bana anlamsız geliyor. Benim dinlere karşı görüşüm bu eğer sizde yazımdan bir şeyler anlayabildiyseniz ve sizi düşündürebildiysem ne mutlu bana;)

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Doğuş Bağçı
Doğuş Bağçı
4,247 UP
Deneyimli Düşünür 17 Nisan 2023

Evrenin özünde kaos vardır bir suyu buharlaştırdığınızda su molekülleri düzensiz yani Brown hareketi yapar şimdi burada düzen nerededir evrenin kendisi bir balonun üzerine yerleştirilmiş noktalar olsun balonu şişirilmesi ile birbirinden uzaklaşır buna fizikte enflasyon teorisi denir.Evrenin hiçbir yerinde düzen yoktur ne zihnimiz nede derin bakarsak dünyamızın içi ne bir maddenin atomları herşey tesadüfen oradadır buda herşeye kadir bir düzenin yaratıcısını geçersiz kılar

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Emre Öztaş
tarih bölümü öğrencisiyim 4 Nisan 2023

bir şeye inanmak veya inanmamak kişisel bir özgürlüktür ve bu özgürlük kapsamından bir kişi bir ideoloji veya başka bir varoluş biçimine inanabilir

fakat kutsal dinlere inanmamak bir inanışı reddetmek veya ateistlik insanlarca hiçbir şeye inanmamak olarak kabul edilse de bu

genelde ateistlik hiçbir şeye inanmamak değil tanrı olarak adlandırılan dini figürü reddetmektir ve genelde başka bir yaratılış biçimine inanırlar

Tüm Reklamları Kapat

yani bir dine inanmayan insanlar genelde yaradılışın bir çeşit felsefesine veya bilim de olduğu gibi bir ilerleyiş ve sürece inanırlar ve inanmamak bir avantaj olmadığı gibi inanmakta bir avantaj sağlamaz

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Lu Ca
Lu Ca
52K UP
Konuyla ilgili 14 Nisan 2023

Bu soru çok sık soruluyor ve neden anlaşılmadığını anlayamıyorum. Aslında cevap çok basit. Varlığına dair bir tane bile kanıt olmadığı ve teist dinlerin uydurulmuş olabileceğine dair çok fazla veri olduğu için (inanıyorsanız kanıt var diyeceksiniz, inanmıyorsanız kanıt yok diyeceksiniz. Konu da bu zaten) bazı insanlar inanmamayı tercih ediyor, bazı insanlar da varlığını kanıtlayamıyor olmak olmadığı anlamına gelmez diyor ve inanmayı tercih ediyor. İnsanlar neden ateist olur sorusuyla insanlar neden dinlere inanır sorusu aynı soru. Kanıtı olmayan bir kavramla ilgili tercih, o kadar.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close