Bir insan et yemez ise ne olur? 1 hafta, 1 yıl, bir ömür gibi ayıra bilirseniz sevinirim.
George Washington Üniversitesi’nden bir ekip, bir hepçilin (hem etçil hem otçul) vejetaryen olduktan sonra kaç kilo verdiğiyle ilgili bir araştırma yapmış.Önceki araştırmaları da göz önünde bulundurarak yapılan araştırma, et yemeyi bırakan katılımcıların yaklaşık 4,5 kilogram verdiğini ortaya koyuyor. Burada aldıkları kalorinin ve egzersiz yapıp yapmadıklarının dikkate alınmadığını da not düşmeliyiz.Araştırmayı gerçekleştiren ekipten Neal Barnard “Otçul beslenmenin egzersiz rutininizi artırmadan ve aldığınız kalorileri almadan kilo vermenizi sağladığı bu araştırmanın en önemli sonucu” diyor.
Özellikle işlenmiş kırmızı etin kansere neden olduğu malum artık.Dünya Sağlık Örgütü’nün yakın zamanda yayınladığı rapora göre, salam ve pastırma gibi işlenmiş ürünler, sigarayla aynı kategoride kanserojen olarak görülüyor.Sadece 50 gram işlenmiş et ya da iki dilim pastırma tüketerek bağırsak kanseri riskinizi yüzde 18 oranında artırabilirsiniz. Bu fırsatı sakın kaçırmayın!
Dengeli bir vegan ya da vejetaryen beslenme düzeni, yeterli besini almanızı sağlar. Fakat yine de demir, B12 ve D vitamini eksikliğine neden olabilir” diyor Ingiltere’deki Ulusal Sağlık Servisi (NHS).
Yapılan araştırmalar baklagil, fındık, yeşil sebzeler, tam tahıllı ürünler ve ve demir destekli mısır gevreklerinin bu eksikliği gidermek için gerekli olduğunu gösteriyor. B12 vitamini eksikliği için ise güveç, B12 destekli kahvaltılık gevrekler ve soya ürünleri yararlı olabiliyor. Yumurta, mısır gevrekleri ve süt, D vitaminini sağlayabileceğimiz besinler arasında.
Kırmızı etin kalp rahatsızlıklarıyla ilişkisinin bulunduğu da yakın zamanda ortaya çıkarılmış. ABD’deki Lerner Araştırma Enstitüsü’nün araştırmasına göre kırmızı ette de bulunan karnitin, kalp rahatsızlıklarıyla doğrudan ilişki içerisinde ve risklerin artmasına neden oluyor.