Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ayşegül Ayşegül
Üye 14 Mayıs 1 Cevap
2

Bir cismin atomlarından aynı olan atomları bir araya getirerek cismin içerdiği elementi oluşturabilir miyiz?

Bir cisim örneğin elma atomlardan oluşur ve bir bileşendir eğer yeterli teknoloji olursa elmanın atomlarından aynı olanları bir araya getirip o elementi oluşturmak mümkün olur mu Bunun için elmayı atomlarına ayırmak aynı olan atomları tespit edip bir araya getirmek gerekir Bu yeni bir şey üretmek sayılır mı elmada zaten var olan atomları kullanılır
175 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emre Çelik
Emre Çelik
116K UP
Manyak gibi fizikle uğraşıyorum. 15 Mayıs

Elmanın atomlarından olanları bir araya getirerek o elementi oluşturmak teorik olarak mümkündür. Elma gibi bir cisim çeşitli elementlerin atomlarından oluşur ve bu atomlar kimyasal yöntemlerle ayrıştırılabilir. Örneğin, elmada bulunan karbon atomları izole edilip bir araya getirilerek saf karbon elde edilebilir. Bu süreç kimyasal sentez olarak adlandırılır ve yeni bir madde üretmek olarak kabul edilir çünkü atomlar farklı bir formda ve farklı bir bağlamda kullanılır.

Bu tür bir işlem nanoteknoloji gibi alanlarda zaten kullanılmaktadır. Örneğin karbon atomlarından oluşan elmas yüksek basınç ve sıcaklık altında karbon atomlarının bir araya gelmesiyle oluşur. Aynı şekilde atomları ayırma ve birleştirme teknolojisi atomik ölçekte malzemelerin ve cihazların üretmesi için halihazırda geliştirilmektedir.

Bur süreç atomları ayırma ve belirli bir düzen içinde yeniden birleştirme yeteneğine dayanır. Atomları tek tek görüntüleyerek ve onların birleşmesini izleyerek bilim adamları atomik ölçekte malzemeler oluşturabilirler. Bu tür teknolojiler özellikle ilaç geliştirme alanlarında kullanıldıklarında çığır açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Elmanın atomlarından bir element oluşturmaya tekrar döndüğümüzde elmada zaten var olan atomları kullanmak anlamına gelir ancak bu atomları yeni bir bağlamda ve farklı bir yapıda kullanıldığı için yeni bir şey üretmek olarak sayılır. Bu süreç atomların temel özelliklerini değiştirmez. Ancak onları farklı bir şekilde düzenleyerek yeni bileşikler oluşturur. Bu kimya biliminin temel prensiplerinden biridir ve modern bilimin benim açımdan en heyecanlı yönlerinden biridir. Daha iyi anlayabileceğini düşündüğüm birkaç kaynak bırakıyorum.[2]

Kaynaklar

  1. Referanslardan alınma. Geology Science. Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: geologyscience | Arşiv Bağlantısı
  2. Web Uygulaması. Atom Oluşturucu. Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Phet Colorado | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close