Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Feriha Ada Canlı
Üye 21 Aralık 2023 1 Cevap
5

Bilimde kullanılan matematik denklemleri nasıl işler ve nasıl öğrenebilirim?

Evrim Ağacı kanalının videolarını izlediğimde basit dediği halde kullandığı matematik denklemlerini anlamak bana çok zor geliyor. Ne yapmam lazım?
325 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fяactal .
Fяactal .
25K UP
Matematikle ilgilenen bilgisayar mühendisiyim 22 Aralık 2023

Matematiği doğru biçimde öğrenmek için temelden başlayarak yüksek matematiğe doğru yavaş yavaş tırmanmalısın. Malesef okullarda verilen matematik eğitimi sınava yönelik olduğu için sorgulayıcı bakış açısından uzaktır. Matematiği gerçekten öğrenmek için öğrenmek çok daha farklı.

Matematik her ne kadar soyut olsa da çoğunlukla kullanılan matematiğin pratik uygulamaları da vardır. Bu da aslında hep sorulan o "bu gerçek hayatta ne işimize yarayacak?" sorusunun peşine düşmene imkan sağlar. Benim tavsiyem bir konuyu anladığına dair kendini ikna etmendir. Sınav acelesi olmadan öğrendiğin vakit konularda anlatmak istenen kavramları uzun uzun sorgulayabilir, hayalinde canlandırmaya çalışabilirsin. Yeni konulara geçtikçe eski konularla arasında ilişkiler kurmaya çalışmak da benim düşünceme göre faydalı olacaktır.

Şimdi gelelim nasıl öğreneceğine. Okullarda öğretilen kümeler, sayılar, eşitsizlikler, denklem sistemleri, polinomlar, trigonometri, logaritma gibi konular bu işin gerçekten de temelini oluşturur. Bu konulara iyi şekilde hakim olman gerek. Hakim olmaktan kasıt tüm trigonometrik özdeşlikleri ezbere bilmek veya önüne gelen her denklemi çözebilmek gibi özellikler kesinlikle değil. Tabii belli bir seviyeye kadar bu tip basit problemleri çözebiliyor olman gerek. Ama esas amaç bu kavramların ifade ettiği matematiği anlamak. Bu araçlarla etrafımızda olup biteni nasıl modellediğimizi anlamak. Bu kısım için genellikle YouTube'dan bulabileceğin lise seviyesi dersler yeterli olacaktır. Kitaptan gitmene gerek yok. Bunun üzerine matematik konusunda yazılmış popüler bilim kitap, makale ve videolar da faydalı olacaktır. Ve tabii ki sorgulama ve pratik.

Tüm Reklamları Kapat

Bu temelleri hallettikten sonra yüksek matematik konuları olan ve genellikle üniversitelerin ilk senelerinde okutulan Lineer Cebir ve Calculus konularına giriş yapmalısın. Matematiğin geri kalanında sıkça kullanacağın araçların çoğunu bu iki derste göreceksin. Lineer cebir lineer denklem sistemleri, matrisler, lineer dönüşümler, matris ayrıştırma gibi konularla ilgilenir. Calculus ise lisede gördüğün limit, türev ve integral hesabın olduğu bir alandır. Bu kavramlara kısmi türev, vektör alanları, gradyan, diverjans, çift katlı integral, üç katlı integral, çizgi integral, seri toplamlar gibi yeni başlıklar ekleniyor. Bu ders okullarda Calculus 1 ve Calculus 2 olmak üzere iki dönemde işleniyor. Bazı üniversitelerde 3'e çıktığı da oluyor. Bundan sonra ise ilgi alanlarına göre devam edebilirsin. İstatistik ve olasılık teorisi de yine fizik ve mühendislikte sıkça karşılaşılır. Diferansiyel Denklemler de aynı şekilde. Fizikteki bir çok nicelik diferansiyel denklemler ile ifade edilir. Örneğin Newton'ın hareket yasaları, o bildiğimiz F=ma da aslında birer diferansiyel denklemdir. Termodinamik, kuantum mekaniği, elektromanyetizma, plazma fiziği... Aklına gelebilecek tüm fizik konularında diferansiyel denklemler sıkça kullanılır.

Öğrenebileceğin kaynaklara gelirsek

Lineer Cebir: Howard Anton, Chris Rorres - Elementer Lineer Cebir kitabı konuya pratik bir giriş yapmanı sağlayabilir.

Calculus: Thomas' Calculus 1 ve 2, Mustafa Balcı Matematik Analiz 1 ve 2. Bu kitaplar iyidir.

Tüm Reklamları Kapat

İstatistik: John E. Freund - Matematiksel İstatistik

Diferansiyel Denklemler: Shepley L. Ross - Diferansiyel Denklemler

Bu kitaplar aslında üniversitelerde kaynak olarak okutulan kitaplardır. Matematikçilerden daha çok mühendis ve fizikçilere hitap ederler. Ayrıca her biri oldukça kapsamlı ve kalın kitaplardır (bazılarını pdf olarak bulabilirsin). O yüzden eğer kitaplar çok fazla kafa karıştırıcı gelirse YouTube ve Udemy gibi platformlardan da bu konuları öğrenebilirsin. İleride belki daha hazır hissettiğinde anlamadığın veya daha iyi öğrenmek istediğin konuları kitaplardan bakabilirsin.

Kaynaklar

  1. H. Anton. (2015). Elementer Lineer Cebir. ISBN: 9786053553809.
  2. G. B. T. J.. Thomas' Calculus Early Transcendentals: Media Update. ISBN: 9780321495754.
  3. I. Miller. (1999). John E. Freund's Mathematical Statistics.
  4. S. L. Ross. (1984). Differential Equations. Yayınevi: Wiley.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close