Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eylül Kantık
Üye 10 Şubat 2024 2 Cevap
5

Bilim tarihinde yapılan en etik dışı deney sizce nedir?

1,029 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Doktorum 11 Şubat 2024

Bilim tarihi, etik dışı ve insanlık dışı deneylerle doludur. Bu deneylerin çoğu, ırkçılık, cinsiyetçilik ve diğer önyargılarla gölgelenmiştir. "En etnik dışı" deneyi seçmek zor olsa da, bazı deneyler öne çıkmaktadır:

1. Tuskegee Frengi Deneyi (1932-1972): 400'den fazla Afrikalı-Amerikalı erkeğe, tedavi edilmeden frengi hastalığının ilerlemesi gözlemlendi. Deney, hastaların bilgisi ve rızası olmadan yapıldı ve tedaviye erişimleri reddedildi.

2. Nazi Irksal Deneyleri (1933-1945): Nazi rejimi, Yahudiler ve diğer "istenmeyen" gruplar üzerinde tutsaklar üzerinde korkunç deneyler yaptı. Bu deneyler, ırksal üstünlük teorilerini desteklemek için kullanıldı ve sterilizasyon, işkence ve cinayet içerdi.

Tüm Reklamları Kapat

3. Guatemala Sifiliz Deneyi (1946-1948): ABD Hükümeti, Guatemala'daki mahkumlar ve seks işçileri üzerinde, bilinçli olarak sifiliz bulaştırarak penisilin tedavisinin etkinliğini test etti. Deney, hastaların bilgisi ve rızası olmadan yapıldı ve uygun tedavi reddedildi.

4. Willowbrook Deneyi (1956-1972): Zihinsel engelli çocuklara, hepatit A virüsü bulaştırıldı, hastalığın seyri gözlemlendi. Deney, çocukların ailelerinin bilgisi ve rızası olmadan yapıldı ve uygun hijyen önlemleri alınmadı.

5. Stanley Milgram Deneyi (1963): Otoriteye itaati ölçmek için katılımcılara, gerçekte acı çeken bir aktöre elektrik şoku verdikleri söylendi. Deney, katılımcıların etik kaygılarını göz ardı ederek otoriteye itaat etmeye ne kadar istekli olduğunu gösterdi.

Bu deneylerin hepsi, insan haklarını ve etik ilkeleri açıkça ihlal etmiştir. Bu deneylerden elde edilen veriler, etik dışı yöntemlerle elde edildiği için bilimsel açıdan da sorgulanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim tarihi, etik ve insanlık dışı deneylerle doludur. Bu deneylerden ders çıkararak, gelecekte bu tür ihlallerin tekrarlanmamasını sağlamalıyız.

Ek olarak:

Yukarıda bahsedilen deneyler sadece birkaç örnektir. Bilim tarihinde daha birçok etnik dışı deney yapılmıştır.

Bu deneylerin etik dışı ve insanlık dışı olmasının nedenleri şunlardır:

Bilgilendirilmiş onayın alınmaması

Hastalara veya katılımcılara saygısızlık

Yarar-risk dengesinin gözetilmemesi

Güçlülerin zayıflar üzerinde sömürüsü

Bilimsel araştırmalarda etik ve insanlık ilkelerine uymak son derece önemlidir. Bilim insanları, araştırmalarının potansiyel risklerini ve faydalarını dikkatlice değerlendirmeli ve her zaman katılımcıların haklarını ve refahını gözetmelidir.

152 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Tarihe Meraklı 11 Şubat 2024

Sanırım siz "etik" yani "ahlak" olarak ifade etmek istediniz.

Bana göre yapılan en ahlak dışı deneyler; 2. Dünya Savaşında Nazilerin Yahudi, çingene, savaş esirleri gibi çalışma veya soykırım kamplarında yaptıkları tıbbi deneylerdir. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Tarihi Olaylar. Nazi Tıbbi Deneyleri | Tarihi Olaylar. Alındığı Tarih: 11 Şubat 2024. Alındığı Yer: Tarihi Olaylar | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close