Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nisa Bülbüler
Üye 3 gün önce 1 Cevap
3

Bana Osmanlı İMP. ile ilgili güzel ve kaliteli detaylı bilgiler verir misiniz?

Padişahlar, düşmanlar, fetihler ve bir saray günü gibi bilgiler.
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Leonidas I
Leonidas I
26K UP
.D. 1 gün önce

Merhaba, Alemdar Mustafa Paşa, 300 yeniçeri ile beraber kendini barutla havaya uçurdu bu arada.

Osmanlı sarayında sabahlar “nöbet çorbası” ile başlardı. Saray mutfağında 1000’den fazla aşçı çalışırdı. Bir “helvahâne” vardı sadece macun, şerbet ve ilaç yapmakla görevliydi. Padişahlar sabah ilk olarak mabeyn dairesinde devlet evraklarını inceler, ardından veziriazam huzuruna alınırdı.[1]

II. Bayezid, savaş yerine sanata ve şiire düşkündü. Şiirlerinde “Adlî” mahlasını kullandı.

Tüm Reklamları Kapat

Ama 1512'de kendi oğlu Yavuz Sultan Selim tarafından tahtan indirildi.

Kanuni Sultan Süleyman, sadece fetih değil, hukuk alanında da reformcuydu.

“Kanunî” unvanı sadece yasalardan gelir; onun döneminde “Osmanlı Kanunnamesi” zirveye ulaşmıştır.

Ve en az 3 dil biliyordu: Türkçe, Arapça, Farsça.

Tüm Reklamları Kapat

IV. Murad, içki yasağı getiren bir padişahtı ama kendisi alkol bağımlısıydı.

Gece tebdil-i kıyafetle sokaklara çıkar, yasak çiğneyeni bizzat cellâhlara teslim ederdi.

(Kaynaklar ; İsmail Hakkı Uzunçarşılı – Osmanlı Tarihi, Halil İnalcık – Devlet-i Aliyye fakat ikisinin de cildini hatırlamıyorum net)

Lehistan, Osmanlı ile savaşlar yaptı ama Polonya, 300 yıl Osmanlı’ya vergi ödemeyi kabul etti. Her yıl bir elçi gelip padişaha “hediye” sunardı.

İran Safevîleri, Osmanlı'nın doğudaki en inatçı düşmanlarıydı. Çaldıran (1514) Savaşı'nda, Şah İsmail’in cesedi bulunamamıştır. Osmanlılar onun yerine bir kılıcını ve başlıklarını sembolik olarak İstanbul’a götürdü.[3]

Venedik, en uzun süre savaş yapılmış devletti. 1699 Karlofça Antlaşması’na kadar 16’dan fazla Osmanlı-Venedik Savaşı yaşanmıştır.[2]

Bizans surlarının önüne kuru ağaçlar ve hayvan postları serildi. Havanın nemini toprak emmesin, top atışları yere saplanmasın diye.

Kanuni önce Sırbistan’daki kaleleri teker teker aldı, Belgrad’ı izole etti. Ardından Tuna'dan hem karadan hem nehirden kuşattı. Bu fetih, Mohaç Zaferi’ni mümkün kılan ilk adımdı.

Osmanlı, Lala Mustafa Paşa komutasında 100.000 asker ve 350 gemiyle Kıbrıs’a çıktı. Venedik, Kıbrıs için yıllık 8.000 altın ödüyordu. Fetih sonrasında Lala Mustafa Paşa, Hristiyan halka dokunulmasını yasakladı.[4]

Osmanlı padişahlarının mezartaşlarında sarık sayısı rütbeyi gösterir. Bazılarında sarığın katları padişahın kaç yıl tahta çıktığını sembolize eder. Ayrıca mezartaşlarına gül motifi işlenmişse, bu genellikle bir "şehzadenin" genç yaşta öldüğünü gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım yardımcı olmuştur.

Kaynaklar

  1. S. Faroqhi. (2010). Osmanlı Kültürü Ve Gündelik Yaşam: Ortaçağdan Yirminci Yüzyıla. ISBN: 9789753330664. Yayınevi: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  2. S. J. Shaw. (2005). History Of The Ottoman Empire And Modern Turkey. ISBN: 9780521087728.
  3. İ. Ortaylı. (2023). Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek. ISBN: 9786256989085. Yayınevi: Kronik Kitap.
  4. N/A. (2013). Osmanli'nin Izinde I. ISBN: 9786050808230.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close