Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Semih Çatalkaya
Üye
3

Atatürk'ün millet tanımı nedir?

Bildiğiniz gibi günümüzde - belki geçmişte de- ortaya çıkan farklı yorumlar mevcut. Atatürk'ün Türk millet tanımı nedir? Atatürk'ün millet tanımı ırkçılığa mı dayanmaktadır? Atatürk'ün milliyetçilik ile ilgili görüşlerini en iyi anlatan kişi kimdir? Cevaplar iken en azından cevabınızı etkileyen yazar veya çizerleri ekler iseniz çok mutlu olurum.
280 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ruhi Atakan Bekmezci
Elektrik Elektronik Mühendisi

Atatürk'ün millet tanımı ırkçılığa dayanmaz.

Atatürk, "Millet, dil, kütür ve mefkûre birliği ile birbirine bağlı vatandaşların teşkil ettiği bir siyasî ve içtimaî heyettir," demiş ve eklemiş: "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir."[1]

Atatürk, Medeni Bilgiler kitabında milletin genel tanımını şöyle yapmıştır

Tüm Reklamları Kapat

a) Zengin bir hatıra mirasına sahip bulunan;

b) Beraber yaşamak hususunda müşterek arzu ve muvafakatte samimî olan;

c) Ve sahip olunan mirasın muhafazasına beraber devam hususunda iradeleri müşterek olan insanların birleşmesinden vücuda gelen cemiyete millet namı verilir.[1]

Yukarıdaki alıntıda en can alıcı nokta, "Beraber yaşamak hususunda müşterek arzu ve muvaffakatte samimî olan," ifadesidir. Bir insanla aynı milletten olabilmek için beraber yaşamak hususunda ortak bir arzu duymak, sahip olduğumuz mirası ortak bir şekilde muhafaza etmeye çalışmak ve bence en önemlisi de aynı şeylere üzülüp sevinebilmek. Örneğin ülkemizde yaşanan depreme hep beraber üzülmüyor, aynı duyguları paylaşamıyorsak; Kazandığımız bir millî maça aynı duyguyla sevinemiyorsak, ırkımız, rengimiz ne olursa olsun, biz aynı milletten değiliz demektir.

Atatürk de her Türk gibi kendi milletine derin bir bağlılık duyar ve onu yüceltir. Milletini sevmek, milletine övgü dolu sözler söylemek ırkçılık demek değildir.

Kaynaklar

  1. A. İnan. (2020). Medeni Bilgiler Ve M. Kemal Atatürk'ün El Yazıları. ISBN: 9789751600462. Yayınevi: Türk Tarih Kurumu Yayınları. sf: 18,23,24.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close