Yaklaşık 4 milyar yıl sonra Samanyolu galaksisi ile komşumuz Andromeda galaksisi çarpışacak. Bu çarpışma, kozmik ölçekte büyük bir olay olsa da, düşündüğümüz anlamda bir “kazanan” ya da “kaybeden” olmayacak. Her iki galaksi de benzer büyüklükte ve spiral yapıda olduğu için çarpışmanın sonunda tek, devasa bir eliptik galaksi oluşacak. Bilim insanları bu birleşmiş galaksiye şimdiden "Milkomeda" adını veriyor.
Galaksilerdeki yıldızlar arasındaki mesafeler çok büyük olduğundan, yıldızların birbirine çarpması pek olası değil. Çarpışma daha çok galaksilerin kütleçekimsel olarak birbirini etkilemesi ve şekil değiştirmesiyle gerçekleşecek. Bu süreçte Güneş sistemimiz büyük ihtimalle galaksinin dış kısımlarına savrulacak ama varlığını sürdürecek.
Her ne kadar Andromeda, Samanyolu’ndan biraz daha büyük olsa da, bu çarpışmanın bir galaksinin diğerine üstün gelmesi gibi bir sonucu olmayacak. Sonuçta ortaya çıkan galaksi, her iki galaksinin birleşiminden doğan bambaşka bir yapı olacak.