Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mücahid Köse
Üye 17 Eylül 2023
6

Ameliyat esnasında uyanmak ne kadar olasıdır ve ne kadar sık görülen bir durumdur?

Anestezik bilinçlilik/farkındalık diye bir şey var mı? Eğer düşük de olsa böyle bir olasılık varsa, bunun önüne geçmek için ne yapılabilir? Ayrıca, sık olarak bilinçli rüyalar (lucid dream) gören biri, anestezi etkisindeyken de her ne kadar his olarak uyuşmuş durumda olsa da bilinçli olmaya normalden daha yatkın olabilir mi? Bu ikisi ilişkili mi?
502 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cengiz Atabey
Anestezi Teknikeri 30 Ocak

Anestezi farkındalığı, operasyon türü, kullanılan ajanlar ve hastanın geçmiş öyküsüne bağlı farklı istatikler verebiliyor, bu durum anestezi farkındalığının her bin kişiden kaç tanesinin hangi etmene dayalı olarak ortak farkındalık yaşadığı sayı değeri olarak tespit edilemiyor. Ancak günümüzde anestezi cihazlarının sensörleri ve anestezik ajanların gelişimesi nedeni ile 50 yıl önceye oranla %97 oranında azaldığı net olarak görülebilir. İnsanlar operasyon süresi boyunca derin anestezidedir ancak indüksiyon ve reanimasyon safhalarında bilinç bulanıklığı yaratan anestezik ajanlar beyinin hafıza ulaşımını kapattığı için bu durum hastalar tarafından yanlış anlaşılabilmektedir. Uyandım sesler duydum ,bana sesleniyorlardı, gülüyorlardı gibi cümle ve iddalar anestezi başlangıcı ve sonuna aittir. Beyin doğrudan aradaki bağlantıyı kuramadığı için operasyon sırasında uyandığını düşünürler.

Gelişmiş anestezi cihazlarında MAC derinliğini ölçen parametreler bulunur. Bu değer anestezi derinliğini ifade eder. Bir anestezik ajan olan Sevoflurane inhalasyon yolu ile uygulanır. MAC derinliği akciğerdeki gazları ölçerek mac derinliğini ekrana yansıtır. Standart olarak . 1 MAC derinliğe ulaşıldığında hasta derin uykudadır.

Lucid rüyalar size anestezi farkındalığı sağlayamazlar zira anestezi bu denli pamuk ipliğine bağlı değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Yetersiz ve yanlış bilgi içeren wiki gibi siteler yüzünden insanlar anesteziden korkmakta fakat bu sitelerde bulunan yazıların ve sözde makalelerin gerçekler ile uzaktan yakından alakası yoktur.[1][1]

Kaynaklar

  1. Belgin YAVAŞCAOĞLU. (2009). Erişkinlerde Anestezi Sonrası Görülen Komplikasyonların Retrospektif Değerlendirilmesi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
2
Bera İnak
Bera İnak
21K UP
Gazi tıp fakültesi 4. Sınıf öğrencisiyim. 17 Eylül 2023

Anestezi Farkındalığı Nedir?

Ameliyat sırasında felçli hissedilen fakat bilincin açık olduğu ve her şeye tanık olduğu bir durumdur.

Anestezi Farkındalığının Önüne Nasıl Geçilebilir?

Tüm Reklamları Kapat

Beyindeki elektriksel dalgalarınızı takip eden bir cihaz var. Buna EEG adı verilir. Bazı hastanelerde vardır. Bu cihaz beyindeki elektriksel aktivasyonu tespit eder. Acı çekme, korku anında fark edilebilir şekilde uyarı verir. Bu cihaz bazı durumlarda hastanın tercihine göre ameliyatlarda kullanılabilir. Kişi ameliyatta anestezi farkındalığı yaşarsa beyinsel aktivitelerden dolayı bu cihaz uyarıya geçer ve anestezi uzmanlarının fark etmesi ile doktorlar ameliyata başlamazlar. Ameliyatınız ertelenebilir ya da bir süre sonra yeterli anestezi tekrardan verildikten sonra beyinsel aktiviteniz kontrol edilir. Aktiviteniz normal bir düzeyde seyrederse ameliyata başlanır.

Anestezi Farkındalığı Kimlerde Görülür?

Genel olarak anestezi farkındalığı her yıl 25-30 bin kadar hastada görülür. Birden fazla nedeni vardır, çoğunlukla; alkol, uyuşturucu vb. maddeler tüketen insanlarda rastlanır. Nadiren anestezik ilaçların yetersiz verilmesi, hastaya maskenin yanlış yerleştirilmesi gibi sebeplerden kaynaklandığı da görülmüştür. Çoğunlukla kalp ameliyatı ve sezaryen ameliyatı sırasında görülmesi araştırmalara konu olmuştur. [1]

Kaynaklar

  1. Bera İnak. Gazi Tıp Fakültesi. (17 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2023. Alındığı Yer: Wikipedia doi: 10.Gazi Tüp Fakültesi. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close