Genel olarak bahsediyorsak AMD'nin daha önde olduğunu düşünüyorum ancak AMD'nin de bazı kategorilerde Intelden geride olduğu da bir gerçek.
Söz konusu işlemciler olduğu için ana kategoriler olarak güvenlik, enerji tüketimi, performans ve fiyat diyebiliriz.
Fiyat bakımından:
Geçmişte olsa AMD işlemcilerin fiyatları Intel'e nazaran çok daha düşüktü ancak son çıkan AMD işlemcilerinin fiyatlarına baktığımız zaman günümüzde artık Intel'in fiyatlarına yaklaşmış olduğunu görüyoruz. Örneğin Ryzen 9 5900X $549[1] gibi bir fiyat etiketine sahip ve buna eş olarak kabul edebileceğimiz Intel i9 11900K 539$[2] fiyat etiketine sahip. AMD ile İntel işlemcileri birebir kıyaslamak gerçekten çok zor çünkü çıkış tarihleri, temel hızları ve çekirdek sayısı olarak baktığımız zaman AMD'nin çekirdek sayısında önde ancak temel hız ve arttırılmış hızlarda ise geride kaldığını görüyoruz yinede birbirine en yakın iki işlemciyi ele aldığımızda birbirlerine çok yakın olduklarını görebiliriz. Fiyat dengesindeki bu değişimin başka bir sebebi de intel'in 12. Nesil işlemcilerinde kullandığı Alder Lake teknolojisi[3], bu hibrit teknoloji sayesinde işlemcilerine daha çok çekirdek ekleyerek fiyatını da düşürmeyi başarmış olması İntelin fiyat kategorisinde AMD ile olan savaşında ikisini eşitlemiş oluyor.
Enerji Tüketimi bakımından:
Enerji tüketimi bakımından AMDnin İntele göre daha iyi bir iş çıkarttığını söylemek mümkün. AMDnin 2. ve 3. nesil işlemcilerinde kullandığı AM4 sockete sahip işlemcileri intelin kullandığına göre daha az enerji tüketmektedir. Fiyat kategorisinde belirttiğimiz iki işlemciyi ele alacak olursak AMD Ryzen 9 5900X yük altında 105W enerji tüketirken İntel i9 11900K 125W enerji tüketimine sahip. AMDnin diğer Ryzen 9 serisi işlemcileri ile Ryzen 7 serisi işlemcilerine bakıldığı zaman bu işlemcilerinde 105W enerji tükettiği ve İntel'in diğer i9 ve i7 işlemcilerinde baktığımızda bunlarında aynı şekilde 125W enerji tükettiği görülüyor.
Güvenlik bakımından:
Bu kategoride bir kazanan seçmek diğerlerine göre daha zor zira İntelin geçmiş yıllardaki piyasa payı AMD'ye oranla çok daha yüksek ve bu yüzden yapılan saldırıların bir çoğunun İntele yönelik olduğunu biliyoruz. İntelin 2021 Ürün Güvenlik Raporuna[4] göre 2021 yılında İntel toplam 16 adet hata raporu aldı buna kıyasla kendi raporlarında AMD'nin 31 adet hata raporuyla neredeyse 2 katı hata aldıklarını iddia ediyorlar ancak AMD'nin resmi bir raporu olmadığından bu sonuçları doğrulamak şu an için pek mümkün görünmüyor. Bu kategoride hangi markanın önde olduğunu seçmek zor, sadece sayılara bakarak bu seçim yapılamaz, bulunan hataların ne derece önemli oldukları da hangi markanın daha güvenli olduğunun işareti.
Performans bakımından:
Bu kategorinin galibi yine AMD, işlemcilerde fiyat/performans olarak baktığımızda çekirdek başına elde edebileceğiniz performansta AMD daha fazla çekirdeğe sahip olması onları bir adım öne geçiriyor ancak İntelin 12. nesil işlemcilerde kullandığı Alder Lake teknolojisi bu farkı biraz da olsa kapatmış durumda.
Sonuç:
Bir markayı ötekine göre tercih etmek, kullanım amacı ortada değilken gerçekten çok zor. İşlemci ile ne yapacağınıza, bütçenizin ne kadar olduğuna ve bir çok başka alt kategoriye bağlı olarak AMD ya da İntel diyebileceğimiz durumlar mevcut.
Kişisel olarak son 4 yıldır AMD kullanıyorum bunun başlıca sebebi aldığım dönemde fiyat/performans olarak daha iyi sonuç veriyor olması ve her zaman aynı soket ile devam ediyor olmasıydı. Intel hemen hemen her neslinde kullandığı soketi değiştirdiğinden dolayı işlemci güncellemesi yapıp daha üst bir versiyona geçmek çoğu durumda mümkün olmuyor ve işlemciyle beraber ana kartı da değiştirmek durumunda kalıyordunuz.
Günümüzde İntel pazar payındaki kaybından dolayı eski rahatlığına sahip değil ve bu yüzden kolları sıvamış durumdalar, önümüzdeki yıllarda üretilecek yeni teknolojilere bağlı olarak aralarındaki bu savaşın durumu değişebilir ama günümüz şartlarında AMD işlemcilerin daha avantajlı olduğunu düşünmekteyim.
2,755 görüntülenme
Kaynaklar
-
Wikipedia. List Of Amd Ryzen Processors. (11 Mart 2022). Alındığı Tarih: 25 Mart 2022. Alındığı Yer: Wikipedia
| Arşiv Bağlantısı
-
Wikipedia. List Of Intel Processors. (17 Mart 2022). Alındığı Tarih: 25 Mart 2022. Alındığı Yer: Wikipedia
| Arşiv Bağlantısı
-
Wikipedia. Intel Cpu Architecture. (24 Mart 2022). Alındığı Tarih: 25 Mart 2022. Alındığı Yer: Wikipedia
| Arşiv Bağlantısı
-
Intel. Intel 2021 Product Security Report. (1 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 25 Mart 2022. Alındığı Yer: Intel
| Arşiv Bağlantısı