Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bünyamin Konak
Bünyamin Konak
3,464 UP
Üye
1

AMD mi iyi INTEL mi?

21,269 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Dilrbad .
Dilrbad .
35K UP
öğrenci

ben amd kullanıyorum ve intelden daha iyi olduğunu düşünüyorum. bu konuda herkesin fikri farklı çünkü çoğu oyun uygulamada yazılım intel için var(dı) ve intel için geliştiriliyor. bu nedenle amd bazı insanlara çok yeni ya da bir tık aşağıda geliyor. ama özellikle şu sıralar insanlar amd ye alıştı üretiler amd için bazen sırf amd için üretim yapıyor.

ben amd nin daha iyi olduğunu düşünüyorum. özellikle fiyat açısından

Tüm Reklamları Kapat

2,971 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Deniz Kaan Yılmaz
Bilgisayar Programcısıyım

Genel olarak bahsediyorsak AMD'nin daha önde olduğunu düşünüyorum ancak AMD'nin de bazı kategorilerde Intelden geride olduğu da bir gerçek.

Söz konusu işlemciler olduğu için ana kategoriler olarak güvenlik, enerji tüketimi, performans ve fiyat diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Fiyat bakımından:

Geçmişte olsa AMD işlemcilerin fiyatları Intel'e nazaran çok daha düşüktü ancak son çıkan AMD işlemcilerinin fiyatlarına baktığımız zaman günümüzde artık Intel'in fiyatlarına yaklaşmış olduğunu görüyoruz. Örneğin Ryzen 9 5900X $549[1] gibi bir fiyat etiketine sahip ve buna eş olarak kabul edebileceğimiz Intel i9 11900K 539$[2] fiyat etiketine sahip. AMD ile İntel işlemcileri birebir kıyaslamak gerçekten çok zor çünkü çıkış tarihleri, temel hızları ve çekirdek sayısı olarak baktığımız zaman AMD'nin çekirdek sayısında önde ancak temel hız ve arttırılmış hızlarda ise geride kaldığını görüyoruz yinede birbirine en yakın iki işlemciyi ele aldığımızda birbirlerine çok yakın olduklarını görebiliriz. Fiyat dengesindeki bu değişimin başka bir sebebi de intel'in 12. Nesil işlemcilerinde kullandığı Alder Lake teknolojisi[3], bu hibrit teknoloji sayesinde işlemcilerine daha çok çekirdek ekleyerek fiyatını da düşürmeyi başarmış olması İntelin fiyat kategorisinde AMD ile olan savaşında ikisini eşitlemiş oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Enerji Tüketimi bakımından:

Enerji tüketimi bakımından AMDnin İntele göre daha iyi bir iş çıkarttığını söylemek mümkün. AMDnin 2. ve 3. nesil işlemcilerinde kullandığı AM4 sockete sahip işlemcileri intelin kullandığına göre daha az enerji tüketmektedir. Fiyat kategorisinde belirttiğimiz iki işlemciyi ele alacak olursak AMD Ryzen 9 5900X yük altında 105W enerji tüketirken İntel i9 11900K 125W enerji tüketimine sahip. AMDnin diğer Ryzen 9 serisi işlemcileri ile Ryzen 7 serisi işlemcilerine bakıldığı zaman bu işlemcilerinde 105W enerji tükettiği ve İntel'in diğer i9 ve i7 işlemcilerinde baktığımızda bunlarında aynı şekilde 125W enerji tükettiği görülüyor.

Güvenlik bakımından:

Bu kategoride bir kazanan seçmek diğerlerine göre daha zor zira İntelin geçmiş yıllardaki piyasa payı AMD'ye oranla çok daha yüksek ve bu yüzden yapılan saldırıların bir çoğunun İntele yönelik olduğunu biliyoruz. İntelin 2021 Ürün Güvenlik Raporuna[4] göre 2021 yılında İntel toplam 16 adet hata raporu aldı buna kıyasla kendi raporlarında AMD'nin 31 adet hata raporuyla neredeyse 2 katı hata aldıklarını iddia ediyorlar ancak AMD'nin resmi bir raporu olmadığından bu sonuçları doğrulamak şu an için pek mümkün görünmüyor. Bu kategoride hangi markanın önde olduğunu seçmek zor, sadece sayılara bakarak bu seçim yapılamaz, bulunan hataların ne derece önemli oldukları da hangi markanın daha güvenli olduğunun işareti.

Performans bakımından:

Bu kategorinin galibi yine AMD, işlemcilerde fiyat/performans olarak baktığımızda çekirdek başına elde edebileceğiniz performansta AMD daha fazla çekirdeğe sahip olması onları bir adım öne geçiriyor ancak İntelin 12. nesil işlemcilerde kullandığı Alder Lake teknolojisi bu farkı biraz da olsa kapatmış durumda.

Sonuç:

Bir markayı ötekine göre tercih etmek, kullanım amacı ortada değilken gerçekten çok zor. İşlemci ile ne yapacağınıza, bütçenizin ne kadar olduğuna ve bir çok başka alt kategoriye bağlı olarak AMD ya da İntel diyebileceğimiz durumlar mevcut.

Tüm Reklamları Kapat

Kişisel olarak son 4 yıldır AMD kullanıyorum bunun başlıca sebebi aldığım dönemde fiyat/performans olarak daha iyi sonuç veriyor olması ve her zaman aynı soket ile devam ediyor olmasıydı. Intel hemen hemen her neslinde kullandığı soketi değiştirdiğinden dolayı işlemci güncellemesi yapıp daha üst bir versiyona geçmek çoğu durumda mümkün olmuyor ve işlemciyle beraber ana kartı da değiştirmek durumunda kalıyordunuz.

Günümüzde İntel pazar payındaki kaybından dolayı eski rahatlığına sahip değil ve bu yüzden kolları sıvamış durumdalar, önümüzdeki yıllarda üretilecek yeni teknolojilere bağlı olarak aralarındaki bu savaşın durumu değişebilir ama günümüz şartlarında AMD işlemcilerin daha avantajlı olduğunu düşünmekteyim.

2,761 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. List Of Amd Ryzen Processors. (11 Mart 2022). Alındığı Tarih: 25 Mart 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. List Of Intel Processors. (17 Mart 2022). Alındığı Tarih: 25 Mart 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. Intel Cpu Architecture. (24 Mart 2022). Alındığı Tarih: 25 Mart 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  4. Intel. Intel 2021 Product Security Report. (1 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 25 Mart 2022. Alındığı Yer: Intel | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close