Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soruya yönlendirilmiş başka bir sorudan geldiniz: Alternatif akım ile doğru akım arasındaki fark nedir?
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Üye
12

AC ile DC arasındaki fark nedir?

Alternatif Akım ve Doğru Akım arasındaki fark nedir, araştırmama rağmen dili ağır geldi sanırım, pek anlamadım.
47,282 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Elif Erdoğan
Elif Erdoğan
38K UP
bilim sever

Doğru Akım Nedir?

Doğru akım (Direct Current) elektrik yüklerinin yüksek potansiyelden alçak potansiyele doğru sabit olarak akmasıdır. Alternatif akımdan farkı elektrik yüklerinin aynı yönde akışı yönü ve şiddeti değişmemesidir. Doğru akımın yönü değişmese de şiddeti değişebilir. Düzgün doğru ve değişken doğru akım olarak adlandırılabilir. Doğru akım Telekomünikasyon sektöründe Radyo, Teyp, Televizyon gibi elektronik cihazlarda Maden arıtma ve maden kaplamacılığında elektrikli taşıtlarda (Metro, Tramvay), DC elektrik motorlarında kullanılmaktadır.

Doğru Akımın Elde Edilmesi

Tüm Reklamları Kapat

Doğru akım (Direct Current) üreten kaynakları sıralamak gerekirse;

►Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisi dönüştüren araçlara Pil denir. Doğru akım üreten kaynakların başında gelmektedir.

►Akümülatör, kimyasal yolla elektrik enerjisi üretir.

Tüm Reklamları Kapat

►Dinamo, alternatif akım elektrik enerjisini DC elektrik enerjisine çeviren araçlardır.

►Güneş pili, güneş enerjisini DC elektrik enerjisine çeviren elemanlardır.

Alternatif Akım

Zaman içerisinde yönü ve şiddeti belli bir düzende değişen akıma alternatif akım denmektedir. Alternatif akımın direnç üzerinden geçmesini sağlayan gerilim kaynağına ise alternatif gerilim kaynağı denir. Alternatif akım evlerde, ofis binaları, sokak aydınlatmasında gibi yerlerde kullanılmaktadır. Batarya, pil, akü gibi elektrik kaynaklarında alternatif akım bulunmamaktadır.

Alternatif Akımın Üretilmesi

Alternatör olarak bilinen cihazlar sayesinde alternatif akım üretilmektedir. Alternatörü tarif etmek gerekirse alternatif akım üretmek için tasarlanmış elektrik jeneratörünün özel türüdür. Alternatif akımın elde edilmesine gelinirse manyetik alan içerisinde tel çerçeve döndürülür. Bir tam tur dönüş yani 360 derecelik dönüş yapması için geçen süre T olarak adlandırılır. Tel manyetik alanın içerisinde döner ve bu sayede gerilim akım dönüşümüne girer.

11,835 görüntülenme

Kaynaklar

  1. elektrik. Doğru Akım/ Alternatif Akım. (22 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 22 Mayıs 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Taylan Keskin
Taylan Keskin
3,840 UP
15 yıl üzeri Elektronik ArGe Mühendisi ve Yöneticisi
Orijinal Soru: Alternatif akım ile doğru akım arasındaki fark nedir?

En basit açıklaması ile alternatif akım elektronların sürekli yön değiştirdiği(bir ileri bir geri), doğru akım ise elektronların tek yönde hareket ettiği elektriksel ifadelerdir. Aynı ifadeleri gerilim(voltaj) ile de açıklamak mümkündür. Alternatif akımda gerilim değeri pozitif ve negatif olmak üzere sürekli değişkenlik göstermektedir. Doğru akımda ise bu hep sabittir.

AC ve DC
AC ve DC
circuitbasics

Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC). Doğru akım(DC) kaynaklarına pil, akü, güneş paneli, şarj aleti gibi örnekler gösterilebilir. Aslına bakarsanız motor ihtiva eden cihazlar(örn: elektrik süpürgesi), akkor lambalar ve ısıtıcılar hariç evimizde hemen hemen her şey doğru akım ile çalışır.

Alternatif akım aslında bir jeneratörün dönüşü sayesinde oluşmaktadır. Barajlarda veya enerji santrallerinde başlayan bu süreç evlerimize kadar ulaşmaktadır. Her ne kadar uzak mesafelerde gerçekleşmesi gereken bu nakil işleminde doğru akım, alternatif akıma göre çok daha verimli olmasına rağmen gerilim dönüşümü, enerjiyi yaratma, aktarma gibi kolaylıklar sebebiyle tercih edilmiştir. Bu nedenledir ki; nakil alternatif akım ile gerçekleşirken, eve girdikten sonra bu enerji doğru akıma dönüştürülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

4,042 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wikipedia. Alternating_Current. (8 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. wikipedia. Electrical_Grid. (8 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close