ÇOK BİR DEĞERİ YOK FAKAT CEZASI ÇOK!
"Fosil veya eserin bulduğunuz yerde kalması durumunda kaybolma, hasar görme veya çalınma tehlikesi altında olduğuna inanıyorsanız, ancak o zaman onu götürmelisiniz; o da yalnızca size ait veya üzerinde bulunma izniniz olan özel bir arazideyseniz."
Ancak böyle bir durum yok ise ne yazık ki bunun bir cezası var. Hatta bulduğunuz şey zarar görmüş ise ve siz bunun değerinin farkında iseniz ceza “bilmenizden kaynaklı” yüzde elli oranında artar.
Bu nedenle öncelikli bulduğumuz şeyi, devlet malı olması nedeni ile ,onu ister en yakın ilçe kaymakamlığına, il valiliğine, müzeye, üniversiteye yahut herhangi, sizi yönlendirebilecek bir resmi kuruma götürmekte fayda var.
Ancak görselde görünen deniz kabuğu ülkemizin hemen hemen her yerinde ve yaygın olarak görülebilen bir fosil türü. Çünkü ikinci jeolojik zaman olarak nitelenen Mesozoik zamanında ülkemizin hemen hemen büyük bir bölümü (250 ila 50 milyon yıl önce ) su altında idi, Akdeniz ve Karadeniz tek bir deniz olarak TETHYS (Tetis) denizi altında birleşik idi.
4. Jeolojik zamanda (KUARTERNER) yaklaşık 2 milyon yıl önce Anadolu bugünkü şeklini almış ve Akdeniz ile Karadeniz arasında bir yarım ada olarak yükselmiştir. Bu yüzden Anadolu’nun tamamı daha önce deniz tabanı olduğundan hemen hemen her yerinde denizel fosillere yaygın olarak rastlanmaktadır.
Kaynaklar
- Prof. Dr.. İbrahim Atalay. (2023). Türkiye'nin Coğrafyası Ve Jeopolitiği. ISBN: 9786056610325. Yayınevi: Yazarın kendi yayını. sf: 472.