Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ulaş Bilgi
Üye 1 gün önce 1 Cevap
1

Agnostisizm olmayan hakkında bir iddia ortaya koyamamak ise güçlü agnostizm Tanrı'nın hiçbir zaman bilinemeyeceğini iddia ettiğinden agnostisizme ters düşmüyor mu?

181 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Agnostik 1 gün önce

Agnostisizm, "olmayan hakkında iddia ortaya atmamak" ile ilgili değildir. Tanrı'nın varlığı veya yokluğuyla da doğrudan ilgilenmez. Agnostik bir bakış açısıyla, Tanrı'nın varlığına ya da yokluğuna dair argümanları tartışabilir, spekülasyon yapabilir, hatta bazı senaryoların diğerlerinden daha olası olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu tartışmalar, agnostisizmin özüyle doğrudan bağlantılı değildir.

Agnostisizm, ontolojik (varlık üzerine) değil, epistemolojik (bilgi üzerine) bir tutumdur. Tanrı'nın var olup olmadığı sorusundan ziyade, bu soruya yanıt ararken kullandığımız bilgi edinme yollarına odaklanır. İnsanlar olarak bizler, doğada hayatta kalmak ve üremek için evrimleşmiş varlıklarız. Bilgimiz; çevremizde gördüklerimiz, duyularımız, aklımız ve deneysel yöntemlerimizle sınırlıdır. Tanrı ise net bir tanımı bile olmayan, farklı kültürlerde farklı özelliklerle şekillenen, genellikle aşkın ve fiziksel dünyanın ötesinde olduğu düşünülen bir fikirdir. Yani aslında biz "Tanrı"yı zaten bilmiyoruz, insanların doğru olduğunu düşündüğü birtakım Tanrı modelleri hakkında tartışıyoruz sadece.

Tanrı'nın varlığına veya yokluğuna dair sunulan argümanların yapısını incelediğimizde olasılıkların sonsuzluğu nedeniyle her argümanın başka bir modelde eşdeğer bir karşıtı olduğunu görüyoruz. Ancak nesnel, net, tek bir Tanrı tanımı bile olmadığından tartıştığımız Tanrı modeline uygun bir argüman sunmak için sunulan argümanlar her zaman belirli bir model ile sınırlı, diğer olasılıkları dışlayan argümanlar oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu tutum, Tanrı tartışmalarına ve tarafların argümanlarına maruz kaldıkça, sunulan argümanlarının şablonunu netleştirip anlamaya başladıkça, argümanları eleştirel bir bakış açısıyla inceledikçe netleşir ve güçlenir. Tarafların argümanlarına ve bakış açılarına yönelik yapılan gözlemleri ve sorgulamaları bir arada değerlendirince Tanrı'nın bilinemeyeceğine yönelik bir duruş benimsemek daha makul ve tutarlı görünüyor. Bu, nihai bir yargı gibi duruyor olabilir ama sadece daha makul görünen bir duruştan ibaret.

Birisi bu gözlemlerin ve sorgulamaların makul şüphenin ötesinde yanlış olduğunu gösteren ikna edici argümanlar sunarsa elbette samimiyetle kabul eder ve tutumumu değiştiririm. Herkes kendi tutumunu defalarca ama defalarca sorgulamalıdır ve sınamaya açık olmalıdır.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close