Enlem ve Yükselti Başrolde!
Bir yerdeki sıcaklığı etkileyen birçok koşul vardır. İşte en önemlileri…
Bunların en başında enlem gelir. Yani ekvatora uzaklık ve vesilesi ile güneş ışınlarının geliş açısı.
Bu açıdan 42 kuzey enlemindeki Karadeniz geneline güneş ışınları (ülkemize en büyük açı ile geldiği gün bile , ki bu 21 hazirandır ve güneş ışınlarının dik geldiği sınır 23 derece 27 dakika kuzey enlemi, yengeç dönencesidir), maksimum 71 derece 27 dakikalık açı ile gelir.
Bir diğeri bakıdır. Yani dağların uzanış yönü itibarı ile yamaçlarının hangi yöne baktığıdır. Karadeniz dağ silsilesi doğu batı yönlüdür ve Karadeniz dağlarının hemen hemen tamamının bir tarafı ve şehirlerinin büyük çoğunluğun gölgesinde kaldığı yamaç bakısı kuzeye dönüktür. Burada çay ve fındığın (gölge ister) yetişmesinin ve her mevsimin yağışlı geçişinin (denizel etki ile birlikte) nedeni budur.
Bir diğeri hakim rüzgarlardır ve yine Karadeniz’in büyük bir bölümü kuzey rüzgarlarının etkisindedir. Yani daha soğuk ortamdan gelen ve soğutucu etkiye sahip rüzgarların.
Ve en önemlisi, yazın kar yağmasına vesile olan ve bütün bu soğutucu etkinin tek başına yarısına hükmedebilen yükselti…
Doğu Karadeniz dağlarının ortalama yükseltisi 3500 metredir ve her bir 200 metre yükseldikçe, deniz seviyesine kıyasla 1 derece sıcaklığın düşeceğini hesap edersek; aynı gün kıyıdaki sıcaklık 15 derece ise, aynı anda 3932 metre yükseklikte olan Kaçkar dağlarında sıcaklık, hiç başka bir etkiye gerek olmaksızın eksi 5 derece olur. Bu da kar yağması için yeterli bir derecedir.
Hazır Karedeniz'in iklimi de okyanusal, yani her mevsim ılık ve yağışlı bir iklim olunca, her zaman dağlarının yüksek kesimlerinde kar yağışı olasıdır. Sevgiyle…