Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Kara
Üye
3

2-6 yaş arası çocukların kreşe gitmesi Covid açısından ne kadar risklidir?

Bu yaş grubu için medikal maske kullanımı konusunda da farklı kaynaklarda farklı tavsiyeler var. Özellikle medikal maske önerilmiyor, buna yorumunuz ne olur?
462 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gülnur A
Gülnur A
29K UP
Okul Öncesi Öğretmeni

Çocuklar Coronavirusu, virüsle enfekte olmuş yetişkin bireylerin, özellikle de aile bireylerinin hapşırma, aksırma ve öksürükle dışarıya saçtıkları damlacıklardan ve damlacıkların bulaştığı yüzeylere elleriyle temas edip sonra da ellerini gözlerine, yüzlerine, burunlarına ve ağızlarına temas ettirerek alırlar. Bu bağlamda özellikle oyuncaklar çocuklar için önemli bir bulaş yolu olabilmektedir. Bulgusu olmayan veya hafif bulguları olan çocuklar hastalığı yayabilse de, bu çocukların hepsinin zaten ailelerinde bir indeks vakaya sahip oldukları göz önünde bulundurulmalıdır.

Coronavirusun çocukları ve gençleri etkilemediğini söylemek hiç doğru değildir. Ailelerin güvenirliği belli olmayan, internet ortamında konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından yanlış paylaşılan bilgilere itibar etmemesi çok önemlidir. Böyle bir söylem onları bu hastalığa karşı korunmasız hale getirir. Çocuklar yetişkinlere kıyasla hastalığı daha hafif bulgularla geçirseler de, şimdiye dek bildirilen vakalar arasında ciddi hastalık tablosuna ilerleyen ve yoğun bakım ihtiyacı gerekenler de olmuştur. Özellikle altta yatan diyabet, kalp ve akciğer hastalıkları, kan hastalıkları, böbrek hastalıkları ve bağışıklık sistemini ilgilendiren kronik hastalıkları olan çocuklar da çok ağır ve öldürücü sonuçların olabileceği mutlaka akılda bulundurulmalıdır.

Coronavirus temel olarak solunum yollarını ve damarsal yapıları tutan bir virüstür. Çocuklarda temel hastalık bulguları ateş, kuru öksürük, halsizlik, burun akıntısı veya tıkanıklığı, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Çocukların büyük bir kısmı hastalığın başlangıcından 1-2 hafta sonra düzelmekte, çok az bir kısmı ise alt solunum yolu bulguları göstermektedir. Belirgin solunum sıkıntısı gelişen, oksijen ihtiyacı olan, böbrek ve karaciğer tutulumu olan çocuklarda hastaneye yatış ve yakın takip gerekir. Detaylı bilgi için eklediğim kaynakçadan bilgi edinebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bunların dışında okul öncesi öğretmenliği mezunu olarak size kendi deneyimlerimi aktarmak istiyorum: Öncelikle bu yaşlarda çocuklarda mülkiyet kavramı yok. Yani çocuklar birbirlerinin eşyalarını kendi eşyaları gibi alıp "bu benim" diyebiliyorlar. Bu, enfeksiyon bakımından risk faktörüdür. Diğer bir unsur da yukarıda da belirtildiği gibi oyuncakları ağızlarına alabiliyorlar, oyuncaklarla temas ettikten sonra ellerini yüzlerine sürebiliyorlar. Okurken rahatsız olabilirsiniz ama burunlarını karıştırabiliyorlar. Bunlar bir anasınıfında çok sık rastladığımız şeyler. Ayrıca çocuklarda 2 yılda gözlemlediğim bir şeyde: hapşıracakları zaman peçeteye yetişemiyorlar. Yani peçeteyi, hapşırdıktan sonra kullanıyorlar. Bu da virüsün yayılımı açısından çok büyük bir risk taşıyor. Ayrıca anasınıflarında tuvaletler de ortak. Bilindiği gibi korona virüs idrardan ve dışkıdan da bulaşabiliyor. Yine bir risk. Siz çocuklara "sosyal mesafe"yi anlatsanız da 3-5 yaş arasında son derece benmerkezci olan çocuk yine bildiğini okuyor. Dolayısıyla oyun oynamak için arkadaşıyla dipdibe gelerek sosyal mesafeyi hiçe sayabiliyor. Bu durumda çocuklara oyun oynadıkları için kızamayız çünkü oyun, çocuğun işidir. Ayrıca bizde normal bir anasınıfında en az 12 öğrenci var ve sınıflarda çok küçük. Kapalı alanda virüsün bulaşma ihtimali de artacağı için yine bir risk doğuyor ortaya. Evet belki çocuklar bu hastalığı hafif atlatıyor ancak risk hiç yok da değil. Bence bu konuda çok ciddi düzenlemeler yapılmalı kurumlarda. Sınıf mevcutları düşürülürse, ortak oyuncak yerine bireysel oyuncaklarla oynanırsa ve hijyen kurallarına dikkat edilirse belki daha güvenli bir ortam olur okullar. Ki küçük çocuklar maske takmayı ne derecede severler bunu da bilmiyoruz. Hepsini geçelim bu okullarda çalışan servis şoförleri, yemekhane personeli, temizlik görevlileri, öğretmenler gibi çalışanlarda var. Bu insanlar da risk altında yani. Bence şu durumda sadece anaokulları veya kreşler değil tamamiyle okulları açmak riskli. Küçük yaş gruplarında kronik hastalığı olan, astım gibi, çocuklara çok sık rastlıyoruz. Ayrıca bu çocuklar aynı ortamda yemek yiyorlar aynı ortamda oyun oynuyorlar. Bana göre çok riskli şu an okulların açılması.

349 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Çocuklarda Covid 19 Enfeksiyonu. (24 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close