K2-18b bizden yaklaşık 124 ışık yılı uzakta bir ötegezegen. Bulunduğu yıldız sisteminde Kırmızı Cüce olan bir yıldızın yörüngesinde ve Dünya gibi yıldızına olan uzaklığıyla yaşanılabilir alanda bulunuyor. Ancak atmosferi çoğunlukla hidrojen gazından oluşuyor ve astronomların çoğuna göre kocaman okyanuslardan oluşan bir yapıya sahip.
2023 yılında James Webb teleskobuyla atmosferinde metan ve karbondioksit gazına rastlanmıştı ancak bu gazların biyolojik yaşam sebebiyle mi yoksa dediğiniz gibi jeolojik aktiviteyle mi oluştuğunu bilmek çok zor. Öyle ki bizler zaten ötegezegenleri sadece yıldızları ile aramıza girdiklerinde yıldızlarından gelen ışınlar üzerindeki etkilerine bakarak gözlemleyebiliyoruz. Bu nedenle yaşamı destekleyecek başka verilere ulaşmamız oldukça zor. (Yüzey sıcaklığı, basınç, su buharı olup olmadığı gibi)
Ancak son zamanlarda bu gezegenin yeniden gündeme gelmesinin ve heyecan yaratmasının esas sebebi metan veya karbondioksit değil, DMS adında bir molekül. DMS yani di-metil sülfit’in dünyada bildiğimiz tek kaynağı yaşam. (Özellikle okyanuslarımızdaki bazı algler ve fitoplanktonlar sebebiyle) Son gözlemlerde ilk gözleme göre daha güçlü bulgularla yeniden DMS’e ve hatta di-metil di-sülfit e de rastlanınca bu gezegende yaşam olduğuyla ilgili öngörüler haliyle fazlasyıla arttı.
Yine de unutmamak lazım bizler ötegezegenler ve onların koşullarıyla ilgili keşifleri yeni yeni yapıyoruz. DMS’in gerçekten nasıl oluşabildiğini öğrenmek için daha pek çok farklı deney ve gözlem yapmamız lazım. Ayrıca bazı astronomlar kalın hidrojen atmosferin ve muhtemelen su sıcaklığının çok yüksek olması sebebiyle bu gezegende karbon bazlı yaşam olma olasılığının çok düşük olduğunu söylüyorlar.
Sonuç olarak aslında astronomide dünya dışı yaşam olma olasılığının çok yüksek olduğu kabul ediliyor, (Milyarlarca galakside milyarlarca yıldız ve milyarlarca gezegen bulunduğu için istatistiksel olarak) ancak bunu gözlemlemek oldukça heyecan verici, her ne kadar 124 ışık yılı uzakta bir gezegen hiçbirimizin ömrü içerisinde ziyaret edilemeyecek olsa da[2]
Kaynaklar
- NASA. Webb Discovers Methane, Carbon Dioxide In Atmosphere Of K2-18 B - Nasa. (11 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2025. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı