Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zana Kocabey
Üye 1 hafta önce 1 Cevap
2

2015 yılında NASA’nın Kepler uzay teleskobuyla keşfedilen K2-18b Nedir?

K2-18b’nin atmosferinde tespit edilen metan ve karbondioksit, biyolojik bir süreçle mi yoksa jeolojik aktivitelerle mi açıklanabilir; bu ayrımı yapabilmek için hangi gözlemsel veriler gereklidir?
212 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kuzey Kanlıkılıçer
University of Toronto’da Astrofizik Minor’ı yaptım 6 gün önce

K2-18b bizden yaklaşık 124 ışık yılı uzakta bir ötegezegen. Bulunduğu yıldız sisteminde Kırmızı Cüce olan bir yıldızın yörüngesinde ve Dünya gibi yıldızına olan uzaklığıyla yaşanılabilir alanda bulunuyor. Ancak atmosferi çoğunlukla hidrojen gazından oluşuyor ve astronomların çoğuna göre kocaman okyanuslardan oluşan bir yapıya sahip.

2023 yılında James Webb teleskobuyla atmosferinde metan ve karbondioksit gazına rastlanmıştı ancak bu gazların biyolojik yaşam sebebiyle mi yoksa dediğiniz gibi jeolojik aktiviteyle mi oluştuğunu bilmek çok zor. Öyle ki bizler zaten ötegezegenleri sadece yıldızları ile aramıza girdiklerinde yıldızlarından gelen ışınlar üzerindeki etkilerine bakarak gözlemleyebiliyoruz. Bu nedenle yaşamı destekleyecek başka verilere ulaşmamız oldukça zor. (Yüzey sıcaklığı, basınç, su buharı olup olmadığı gibi)

Ancak son zamanlarda bu gezegenin yeniden gündeme gelmesinin ve heyecan yaratmasının esas sebebi metan veya karbondioksit değil, DMS adında bir molekül. DMS yani di-metil sülfit’in dünyada bildiğimiz tek kaynağı yaşam. (Özellikle okyanuslarımızdaki bazı algler ve fitoplanktonlar sebebiyle) Son gözlemlerde ilk gözleme göre daha güçlü bulgularla yeniden DMS’e ve hatta di-metil di-sülfit e de rastlanınca bu gezegende yaşam olduğuyla ilgili öngörüler haliyle fazlasyıla arttı.

Tüm Reklamları Kapat

Yine de unutmamak lazım bizler ötegezegenler ve onların koşullarıyla ilgili keşifleri yeni yeni yapıyoruz. DMS’in gerçekten nasıl oluşabildiğini öğrenmek için daha pek çok farklı deney ve gözlem yapmamız lazım. Ayrıca bazı astronomlar kalın hidrojen atmosferin ve muhtemelen su sıcaklığının çok yüksek olması sebebiyle bu gezegende karbon bazlı yaşam olma olasılığının çok düşük olduğunu söylüyorlar.

Sonuç olarak aslında astronomide dünya dışı yaşam olma olasılığının çok yüksek olduğu kabul ediliyor, (Milyarlarca galakside milyarlarca yıldız ve milyarlarca gezegen bulunduğu için istatistiksel olarak) ancak bunu gözlemlemek oldukça heyecan verici, her ne kadar 124 ışık yılı uzakta bir gezegen hiçbirimizin ömrü içerisinde ziyaret edilemeyecek olsa da[2]

Kaynaklar

  1. NASA. Webb Discovers Methane, Carbon Dioxide In Atmosphere Of K2-18 B - Nasa. (11 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2025. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close