Dünya'nın dönüş hızı, uzun vadede yavaşlama eğiliminde olsa da, kısa vadede belirli dönemlerde hızlanmalar gözlemlenebilmektedir. Özellikle son yıllarda yapılan ölçümler, Dünya'nın dönüş hızında geçici artışlar olduğunu göstermektedir. Şu an yavaşlama hızı yaklaşık her 100 yılda 1.7 milisaniye kadar. Yani kısa vadede hissedilmiyor ama uzun vadede etkili oluyor.
100 milyon yıl önce bir gün yaklaşık 23 saat idi.
100 milyon yıl sonra bir gün 25 saat olabilir.
LiveScience’ta yer alan habere göre; bilim insanları, Dünya’nın kendi ekseninde son 50 yıldır hiç olmadığı kadar hızlı döndüğünü açıkladı. Bu bağlamda; 19 Temmuz 2020 tarihinde bir günün 24 saatten 1,4602 milisaniye daha kısa sürdüğü ortaya çıkarıldı. Aslında bu, 1960’lı yılların sonlarından bu yana kayıtların tutulmaya başlanmasından itibaren belirlenen en kısa gün. O tarihten önce böyle bir durum söz konusuysa bilimsel olarak bunu bilemiyoruz.[1]
Yani bir gün 16 saat filan değil. Tamamen uydurma. Zaten bu kadar hızlansaydı yaşam şuan bu şekilde olmazdı. Uyduların, uzay araçlarının yörüngesi de bozulurdu.
Şimdi gelelim 1,4602 milisaniye hızlanmanın olsaı sebeplerine:
Hızlanmanın Olası Nedenleri:
İklim Değişiklikleri: Küresel ısınma nedeniyle kutuplardaki buzulların erimesi, Dünya'nın kütle dağılımını etkileyerek dönüş hızında değişikliklere yol açabilmektedir.
Jeolojik Olaylar: Depremler, tsunamiler ve büyük hava kütleleri gibi jeofiziksel olaylar, Dünya'nın dönüş hızını milisaniye seviyesinde değiştirebilir.
Kaynaklar
- M. F. SAĞLAM. Dünya Normalden Hızlı Dönüyor: 1 Gün Artık 24 Saat Değil - Branding Türkiye. (10 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 1 Mart 2025. Alındığı Yer: Branding Türkiye | Arşiv Bağlantısı