Sokrates Kimdir?
Dunnning-Kruger etkisini birçoğumuz biliriz. Bu etki, bir konuda ne kadar az şey bilirsek bir o kadar da kendimizden emin olmaya meyilli canlılar olduğumuzu ifade eder. Kısacası kendi cehaletimizi fark etme konusunda yetersiz kaldığımız söylenebilir.
Dolayısıyla çok uzun yıllar önce Sokrates’in bir cümlesinde vurguladığı nokta hala güncelliğini korumaktadır: “Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir.”
Sokrates kendi cehaletini kavrayarak işe başlamayı akıl edecek kadar akılllı bir filozoftu. Milattan önce 470 yılı civarlarında Atina’da dünyaya gelen ünlü düşünür, sadece fikirleriyle değil, aynı zamanda yaşadıklarıyla da insanlık üzerinde derin etkiler bıraktı.
Sokrates’e dair bütün bildiklerimiz ne yazık ki ikinci elden bize ulaşmış, başkalarının onun hakkında yazdıklarından çıkarsadığımız bilgiler. Onun, yaşamını düşüncelerine adayışını öğrencilerinin cümlelerinden öğreniyoruz. Bu yönüyle Sokrates’in sadece bir insan figürü olmanın ötesine geçip bir düşünce ekolünün efsanevi bir temsili haline geldiğini söyleyebiliriz.
Sokrates Ne Öğretti?
Her şeyden önce sorgulama yetisinin edinilmesini elzem gören bir filozoftu. Onun, dönemin Atina’sında önem verilen değerlere karşı duruşunda bu sorgulama aşkının izleri görülebilir. Nitekim o, tanrıları tanımamakla ve ahlaksızlıkla suçlanmış ve genelgeçer toplum yapısına dair sorular sormasının cezasını canıyla ödemiştir.
Öğretme yöntemleri dönemine göre belki alışılmadık bir tarzdaydı. Ancak bir eğitimcinin başarısını en iyi şekilde öğrencilerinde izleriz. Onun öğrencileri arasında Ksenophon ve Platon gibi dev isimler olduğunu gören birisi mutlaka kendisinin öğretme konusundaki başarısını kabul etmek durumunda kalacaktır.
Öğrencilerine nasıl erdemli ve iyi bir yaşama sahip olunacağını öğretmiştir. Bunun yolunun ise bilgiden geçtiğine inanmaktadır. Neyin iyi, neyin kötü olduğunu ve bunun yanında kendi yaşam amacını bilmek ona göre yaşam boyunca izlenmesi gereken yol göstericilerdir.
Sokratik Yöntem
İronik bir şekilde kendisi çıkarıldığı davada bir “öğretmen” olmadığını iddia etmiştir. Gerçekten de tekdüze anlamıyla bir öğretmen değildi. Karşısındakine bir şey öğretmekten ziyade karşılıklı konuşma aracılığıyla ona savunduğu şeyi sorgulatma amacı güdüyordu.
Yazılı bir kaynağa dayanmaktan çok birebir ilişkiyi temel alan bir yöntemi vardı. Bu yöntemde daha bilge olanın sanki daha az biliyormuş gibi davranarak sorduğu sorularla karşısındaki düşünmeye teşvik ettiğini söyleyebiliriz.
Bu yöntem sayesinde insanlar neyi bilmediklerini fark ediyorlardı. Sonra doğru olanı bulmak yine onlara kalıyordu.
Sokratesin kendisine has bu tarzı o denli etkili oldu ki hala hem hukuk alanında hem de eğitimde bu sistemin temelleri öğretilmekte, tartışılmakta ve yararlanılmaktadır.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Sokrates'in Yaşadığı Zamanlarda Atina
Yaşadığı yıllarda Atina bir tür demokrasi ile yönetilmekteydi. Kadınlar ve köleler dışında bütün Atinalılar yönetimin belirlenmesinde oy kullanabiliyordu. Bu o dönem için dünyada yalnızca belli yerlerde var olan ve oldukça yeni bir sistemdi.
Sokrates’in büyüdüğü dönemin yöneticisi olan Perikles’in hüküm sürdüğü tarihler Atina kültürünün altın çağı olarak bilinir. Perikles konuşma yeteneği sayesinde geniş kitlelerin desteğini almış ve zenginlik bakımından daha düşük seviyedeki Atinalıların da yönetimdeki payını arttıracak reformlara imza atmıştı.
Bu siyasi ortamın yetiştirdiği bir birey olarak Sokrates’in demokrasiyle ilgili bazı çekinceleri vardı. Çünkü o politikaya, yeterli bir düzeyde düşünme becerisine kavuşmamış insanların yön vermesinin doğru olmadığını düşünüyordu. Ona göre yönetimde, bu işten anlayan kişilerin olması lazımdı; sadece topluluklara kendisini sevdirebilenlerin değil.
Bilinçsiz oylamanın yol açabileceği tehlikelere dikkat çekmiş olan düşünürün sonu, ne acı bir tesadüftür ki yine bu tarz bir oylamanın sonucuyla gelmiştir.
Sokrates’in Savunması
M.Ö 399 yılı belki de insanlık tarihinin en meşhur davasına tanıklık etti. Sanık olarak mahkemeye çıkarılan Sokrates’e yöneltilen suçlamalar tanrılara küfür ve gençliği yozlaştırmaktı. Aslında bu dava muhtemelen sadece kendisini korkutmak ve böylece susturmak amacını taşıyordu. Ancak o geri adım atmak yerine yaşamını, felsefesini ve düşüncelerini açıkça savunmayı seçti. Bu cesur tercihinin maliyeti yaşamı oldu.
Sokrates’in mahkum edildiği davada onun lehine çıkan oy sayısı 221 iken onu suçlu bulan oy sayısının ise 280 olduğu düşünülmektedir. Bu davanın sonucu olarak Sokrates zehir içirilerek idam edilmiştir.
Bu konuda ileri okuma yapmak isteyenlere Platon tarafından yazılmış Sokratesin Savunması (The Apology of Socrates) kitabını muhakkak tavsiye ediyoruz.
Hazırlayan: Mümin Can
Editör: Ögetay Kayalı
Referanslar
1. Encyclopedia Brittanica, Socrates, <https://www.britannica.com/biography/Socrates>
2. Stanford Encyclopedia of Philosophy, Socrates, <https://plato.stanford.edu/entries/socrates/>
Kapak Görseli:Sokrates'in Ölümü, Jacques Louis David
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/11/2024 04:11:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12875
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.