Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sinekkuşları, Havada Asılı Kalma Yarışında Modern Helikopterlerimizi Kıl Payı Geçebiliyor!

Sinekkuşları, Havada Asılı Kalma Yarışında Modern Helikopterlerimizi Kıl Payı Geçebiliyor!
2 dakika
2,630
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat
Söz konusu uçuş olunca doğa, insan mühendisleri kıl payı geçebiliyor.

Sinekkuşlarının uçma becerilerini, insanların ürettiği en gelişmiş mikro-helikopterlerle karşılaştıran bir çalışmanın sonucu bunu gösteriyor. Araştırmacılar, ağırlıklarını kaldırmak için gereken güç bakımından, uçma konusundaki en iyi sinekkuşu türünün, helikopterden yaklaşık %20 daha verimli olduğunu buldular. Bununla birlikte ortalama sinekkuşları, “uçuş mühendisliğinin ne kadar ilerlediğini” gösterecek şekilde, helikopterle başa baş kaldı. Bulgular, Royal Society Interface dergisinde yayınlandı.

Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nden baş araştırmacı Prof. David Lentink, güç kaybetmeden havada asılı kalabilme yeteneğine sahip tek kuş olan sinekkuşunun uçuş performansını ölçmenin çok zor olduğunu belirtti. Prof. Lentink şunları söyledi:

Tüm Reklamları Kapat

4 gramlık bir kuş düşünün. Ürettiği kuvvet çok küçüktür. Dolayısıyla sinekkuşu kanadının yarattığı hava sürtünme kuvveti, hiçbir zaman tam olarak ölçülememiştir.

Hava sürtünme kuvveti, kuş kanadının çırpınmayla yarattığı yukarıya doğru olan kaldırma kuvvetine zıt kuvvettir. Prof. Lentink ve ekibi, tüylü sinekkuşu kanadının mühendislerce tasarlanmış, aynı küçük ölçeklerdeki helikopter pallerinden daha verimli olup olmadığını, yani sürtünmeyi yenmek için daha az güç kullanıp kullanmadığını bulmak için bir çalışma yaptılar. Prof. Lentink ve meslektaşları, kuşların performanslarını İngiliz askerî birliklerinin Afganistan’da keşif amacıyla kullandıkları Black Hornet adındaki 16 gramlık bir helikopter olan gelişmiş bir mikro-insansız hava aracınınkiyle karşılaştırdılar. Laboratuvar ölçümleri için müzelerdeki sinekkuşu örneklerinin kanatlarını kullandılar. Ekip, kuşlardan alınan bu kanatları kanat çırpıcısı denilen bir düzeneğe takarak kuşun ağırlığını kaldırmak için ne kadar kanat çırpma gücü gerektiğini tam olarak ölçebildi.

Prof. Lentink’in Kanada’da bulunan British Columbia Üniversitesi’ndeki meslektaşları da, sinekkuşlarının saniyede 80 kereye kadar çırpabildikleri kanatlarının tam hareketini incelemek için doğal ortamlarında uçarken görüntülerini kaydettiler. Prof. Lentink: 

Tüm Reklamları Kapat

Kanat hareketlerini laboratuvarda ölçtüğümüz hava sürtünme kuvveti ile birleştirerek, sinekkuşu kaslarının güç kaybetmeden havada asılı kalmak için ihtiyaç duydukları aerodinamik gücü hesaplayabildik.

"Anna sinekkuşu" denilen bir tür, helikopterden çok daha verimli bir performans sergileyerek havada asılı kalma şampiyonu oldu. Fakat ortalamada, kuşların havada asılı kalma performansları helikopterle başa baştı. Konuyla ilgili olarak Prof. Lentink şunları söyledi:

Bu da gösteriyor ki, kanatları iyi tasarlayabilirsek, daha fazla değilse bile, en az sinekkuşları kadar verimli bir şekilde havada asılı kalan insansız hava araçları yapabiliriz. Şüphesiz rüzgar hamlesine karşı koyma, parazitli bir ortamda görme alanı dahilinde uçuş kontrolü gibi diğer birçok tasarım parametresinde sinekkuşlarının çok uzağındayız. Fakat aerodinamik verimliliği dikkate alırsak, onlara belki de mümkün olduğunu düşündüğümüzden daha da yakınız.

Londra’da bulunan Imperial Üniversitesi’ndeki havacılık robotbilim laboratuvarından Dr. Mirko Kovac, çalışmanın biyoloji ile mühendisliği birleştiren çok iyi bir araştırma örneği olduğunu söyledi. Dr. Kovac, BBC’ye verdiği bilgilere şunu da ekledi: 

Sinekkuşu kanat şekillerini incelemek, hayvanların biyomekaniğine ilişkin bilgiler kazandırmakla kalmayıp edinilen bilgiler, uçan mikro robotların gelecek nesillerini oluşturmamızda da kullanılabilecektir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: BBC | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 09:27:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2672

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kanıt
Sinek
Protein
Uyku
Göz
Yaşanabilir Gezegen
Lipit
Kromozom
Dilbilim
Yanlış
Kütleçekimi
Ara Geçiş Türleri
Doğum
Travma
Tohum
Ecza
Covid-19
Güve
Tekillik
Stephen Hawking
Tahmin
Foton
Evrimsel Tarih
Ekoloji
Kimyasal Bağ
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
V. Gill, et al. Sinekkuşları, Havada Asılı Kalma Yarışında Modern Helikopterlerimizi Kıl Payı Geçebiliyor!. (6 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2672
Gill, V., Ölez, Ş., Bakırcı, Ç. M. (2014, October 06). Sinekkuşları, Havada Asılı Kalma Yarışında Modern Helikopterlerimizi Kıl Payı Geçebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2672
V. Gill, et al. “Sinekkuşları, Havada Asılı Kalma Yarışında Modern Helikopterlerimizi Kıl Payı Geçebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 06 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2672.
Gill, Victoria. Ölez, Şule. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sinekkuşları, Havada Asılı Kalma Yarışında Modern Helikopterlerimizi Kıl Payı Geçebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, October 06, 2014. https://evrimagaci.org/s/2672.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close