Paylaşım Yap

Uzun Süreli Lens Kullanımı ve Amip Temelli Hastalıklar

Uzun Süreli Lens Kullanımı ve Amip Temelli Hastalıklar
2 dakika
9,393
Tüm Reklamları Kapat
Bir kız kontak lenslerini 6 ay boyunca gözünde tuttu ve göz bebeklerini amipler yedi!

Evrim Ağacı olarak sıklıkla çürüttüğümüz mitlerden fırlamış gibi duruyor, değil mi? Örneğin "Gözde Eriyen Lens Sahtekarlığı" başlıklı mit çürütmemize göz atabilirsiniz; gerçekten de buna benziyor. Ancak bu seferki doğru. Tayvanlı bir lisans öğrencisi olan Lian Kao, gerçekten de kontak lenslerini tavsiye edildiği gibi değiştirmediği için kör oldu.

Kontak lens ile göz arasında kalan boşluk, oksijen sevmeyen mikroorganizmaların üremesi ve daha fenası korneanızdan beslenmeye başlaması için son derece uygundur. Acanthamoeba bu konuda baş tehdit unsurudur ve Kao'nun lenslerini 6 ay boyunca hiç gözünden çıkarmaması, bu amibin üreyip kendine öğrencinin gözünde sağlam bir yer etmek için bol miktarda zaman vermiştir.

Acanthamoeba normalde doğrudan insan dokularından beslenmez. Bunun yerine bakterileri yer. Lensin uzun süre değiştirilememesi, Kao'nun gözünde bol bol bakteriyel enfeksiyonun oluşmasına neden olmuştur. Yani Acanthamoeba'nın yiyebileceği çok miktarda besin oluşmuştur. Bu da, bir koloni inşa edebilmesine izin vermiştir. Koloni büyüdükçe, beslenmek için göz korneasının daha derinlerinde yaşayan bakterileri yemek için amipler de gözün içine doğru kazmaya başlamışlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Akantamoebik keratit, kontak lenslerin temizlenmemesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Hatta lensleri yeterince iyi temizleyemediği ve dolayısıyla akantamoebik keratite yol açtığı gerekçesiyle piyasadaki birçok lens temizleyici geri çağrılmıştır. Her ne kadar lensleri düzgünce temizlememek büyük bir tehlikeyse, lensleri tavsiye edilenin aksine uzun süre gözde tutmak çok daha büyük bir tehlikedir. İddiaya göre Kao 6 ay boyunca lenslerini hiç çıkarmamıştır. Sadece onlarla uyumakla kalmamış, onlarla yüzmüştür de. Yüzme havuzları da bolca Acanthamoeba içerdiği için risk faktörü katlanarak artmıştır. Wan Fang Hastanesi göz doktoru Dr. Wu Jian-Liang şöyle söylüyor:

Oksijen yetmezliği göz yüzeyindeki epitel dokuyu parçalayabilir. Bu da bakterilerin kolayca enfekte edebileceği ufak yaralara neden olur. Bu gözün geri kalanına da yayılır ve amiplere kusursuz bir üreme alanı yaratır.

Kornea transplantları bazen zararları düzeltebilir ancak başarı oranları oldukça karmaşıktır. Çünkü enfeksiyon bir kere başladı mı, tamamen yok etmek çok zordur. Akantamoebik keratit acılıdır, göz kızarıklığına ve bulanık görüşe neden olur; ancak ilginç bir şekilde hastalığın acısı iş işten çoktan geçtikten sonra ortaya çıkar. Dolayısıyla birçok insan hastanelere çok geç başvurur. Dolayısıyla kontak lensleri sık sık değiştirmek, iyice yıkamak ve lenslere dokunmadan önce elleri iyice yıkamak büyük öneme sahiptir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • IFLS. A Girl Left Her Contacts In For 6 Months And Amoebas Ate Her Eyeballs. (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2020. Alındığı Yer: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 19:39:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2520

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğa
Kitlesel Yok Oluş
Amerika Birleşik Devletleri
Anatomi
Süt
Basınç
Bağışıklık
Mikrop
Nötron Yıldızı
Yaşanabilir Gezegen
Eczacılık
Bakteri
Şizofreni
Araç
Şeker
Makina Mühendisliği
Arkeoloji
Yeşil
Genetik Müdahale
Önyargı
İklim Değişimi
Beslenme Bilimi
Dünya Dışı Yaşam
Safsata
Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Uzun Süreli Lens Kullanımı ve Amip Temelli Hastalıklar. (30 Temmuz 2014). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2520
Bakırcı, Ç. M. (2014, July 30). Uzun Süreli Lens Kullanımı ve Amip Temelli Hastalıklar. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2520
Ç. M. Bakırcı. “Uzun Süreli Lens Kullanımı ve Amip Temelli Hastalıklar.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 30 Jul. 2014, https://evrimagaci.org/s/2520.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Uzun Süreli Lens Kullanımı ve Amip Temelli Hastalıklar.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 30, 2014. https://evrimagaci.org/s/2520.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close