Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nörosistiserkoz

Nörosistiserkoz
2 dakika
4,375
Tüm Reklamları Kapat

Eğer herhangi bir normal beyin MRI fotoğrafı gördüyseniz, uzman olmasanız bile, bu fotoğrafta gördüğünüzde bir anormallik olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Evet, o beyaz noktalar bir "sorun"a işaret ederler. Ancak hayır, akla gelen ilk şey olan "kanserli doku" ya da "tümör", bu beyaz noktaların sebebi değildir. O beyaz noktalar, afiyetle beyin dokunuzdan beslenen ve burada büyüyen domuz tenyası larvalarıdır! Yani beyninizde yaşayan bir çeşit solucan...

Sistiserkoz, genel olarak domuz tenyası olarak bilinen Taenia solium türü tarafından dokuların enfekte olmasıyla karakterize edilen hastalıktır. Ancak bu tenya, özellikle beyne yerleştiğinde nörosistiserkoz denen hastalık oluşur. Bu hastalığa sahip insanlarda yıllar boyunca hiçbir semptom oluşmayabilir ve tenyalar vücut içerisinde rahatça büyüyerek güçlenebilirler. Bu süre zarfında bir domuz tenyası 1-2 santimetre boya ulaşabilir. Bu tenyalar nihayetinde yeterli boyuta ulaştığında artık dokuda şişmelere ve bozulmalara neden olurlar ve bireyde nöbetler görülmeye başlar. 

Daha dehşet verici 2 bilgi verilebilir. Bunların ilki şudur: bu tenyalar vücudunuzda 1-2 tane bulunmazlar. Genelde bir defa bulaşma gerçekleştiğinde yüzlercesi ve hatta kimi zaman binlercesi vücudunuza yayılırlar. Neyse ki bunların neredeyse hepsi vücudunuzdan atılır. Ancak bazıları gereğinden fazla büyüktür (veya belli evrimsel avantajlara sahiptirler) ve vücudu konak olarak belleyerek büyümeye başlarlar. Kan akışına karışarak vücudun herhangi bir yerine ulaşabilirler ve burada büyürler. İkinci dehşet verici bilgi ise, umulanın ve sanılanın aksine bu tenyaların hiç de seyrek olmayışıdır. Tam tersine, modern dünyada sinir nöbetlerinin 1 numaralı sorumlusu bu solucanlardır. 

Tüm Reklamları Kapat

Normalde domuz düzgün pişirildiğinde diğer herhangi bir etten dikkate değer ölçüde zararlı ya da faydalı değildir. Ancak az miktarda pişirildiğinde, diğer birçok etten çok daha yüksek risk faktörlerine sahiptir. Domuz tenyası da bunlardan birisidir. Genellikle domuz eti içerisinde bu tenyaların yumurtaları bulunur. Domuzlara ise bu tenyaların pişirilmeden verilen bitkilerden geçtiği bilinmektedir; en azından bilinen en yaygın bulaşma mekanizması budur. Domuz eti yendiğinde, eğer ki düzgün pişirilmemişse, bu yumurtalar insanlara geçer ve büyüme evresi başlar. Nihayetinde vücuttan yeterince beslenme sonucu irileştiklerinde dışkıyla atılırlar. Bu dışkılar bitkilere bulaşır, bitkiler domuzlar tarafından yenir ve böylece artık yetişkin olan larvalar tekrar domuzlara ulaşarak yumurtalarını domuzların içerisine bırakabilirler. Sadece domuzlar değil, inekler de kimi zaman bu tenyanın konaklarından biri olabilirler.

Bu enfeksiyondan korunmak için yapılacak birkaç basit şey vardır: ilki, tüm etlerde ortak bir kural olarak, eti iyi pişirerek yemektir. İyi pişirilmiş bir et içerisinde bu yumurtaların hayatta kalma şansı yok denecek kadar azdır. İkincisi, elbette ki, hijyen ve temiz su erişimidir. Temiz suya erişimi olmayan Sahra Altı Afrikası gibi bölgelerde, domuz tüketimi pek yaygın olmasa bile bu hastalığa çok sık rastlanmaktadır.

Neyse ki hastalık eğer teşhis edilebilirse pek ciddi değildir. Eğer sinir sistemine bulaşmadıysa, belli bir tedavi dahi uygulanmaz. Sadece larvaların yayılmasını önleyici bazı metotlar uygulanır ve nihayetinde larvalar zaten vücuttan atılır. Eğer sinir sistemine bulaştıysa, nöbetlere ve hatta ölüme neden olabileceği için larvaları aktif olarak yok edecek ilaçlar kullanılır. Eğer yok edilemezse, bu larvalar ameliyatla beyinden alınırlar.

2010 yılı içerisinde hastalık 1.200 kişiyi öldürmüştür. Bu sayı 1990 senesinde 700 civarındaydı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 07:59:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2634

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Nörosistiserkoz. (4 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2634
Bakırcı, Ç. M. (2014, September 04). Nörosistiserkoz. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2634
Ç. M. Bakırcı. “Nörosistiserkoz.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 04 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2634.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Nörosistiserkoz.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 04, 2014. https://evrimagaci.org/s/2634.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close