Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bal Arısı Larvalarının Korkak mı, Yoksa Savaşçı mı Olacağını Sosyal Kültür Belirliyor!

Bal Arısı Larvalarının Korkak mı, Yoksa Savaşçı mı Olacağını Sosyal Kültür Belirliyor!
2 dakika
2,038
Tüm Reklamları Kapat

Illinois Üniversitesi’nden entomoloji profesörü Gene Robinson, araştırmacı Clare Rittschof ve Pennsylvania Üniversite’sinden profesör Christiana Grozinger ile birlikte, sosyal bilginin nasıl kalıtsallaştığını araştırmaya istekli olduklarını ve bu doğrultuda çok genç bal arısı larvalarıyla çalışarak şanslarını denemek istediklerinin belirtiyor. Robinson şöyle diyor:

Önceki çalışmamızda, uysal koloniden olan yetişken arılarla daha agresif olan kolonilerdeki arıların yerlerini değiştirip beyinlerindeki gen ifadelerinin ölçümünü yaptık. Sonuçlar gösterdi ki arılar hem kendi genetik kimliklerinden etkilenen hem de yaşadıkları koloninin ortamın etkilenen kompleks gen ifadesi modeline sahipler. Bu da bizi arıların ne zaman çevrelerine duyarlı olduğu sorusuna götürdü.

Yeni çalışmalarında, araştırmacılar bu sefer de arıların erken hayat tecrübelerine müdahale etmek için arıların yerlerini değiştirdiler. Kardeş larvalar farklı kovanlara gidecek şekilde farklı kraliçelerden larvalar seçildi ve agresiflik düzeyleri farklı kovanlara yerleştirildi. Larvalar yetişkin olmadan bir gün önce nötr laboratuvar ortamına yerleştirildiler ve araştırmacılar davetsiz bir arı salarak agresifilik seviyelerini ölçtü. 

Sonuç ise şaşırtıcı bir şekilde arıların larvayken etkisi altında kaldıkları sosyal bilgiyi unutmadıkları ve agresif kovanda yetişen arıların yetişmeyenlere göre %10-15 daha fazla agresiflik gösterdiği oldu. Robinson şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Aynı kraliçeden olan kardeşler bile çevrelerinden ötürü farklı agresiflik seviyeleri gösterdiler.

Sonuçların şaşırtıcı yanı ise arıların beyin ve vücutlarının asıl başkalaşım zamanında değişmesi. Robinson şöyle devam ediyor:

Beynin larva dönemindeki organizasyonunda, arının davranışlarını şekillendirecek büyük değişiklerin hangi beyin parçalarına etki ettiğini tahmin etmek çok zor.

Ekibin bulduğuna göre daha agresif olan arıların uysal kardeşlerine göre daha güçlü bağışıklık sistemleri de var. Grozinger konu hakkında şöyle diyor:

Arıları böcek ilacıyla test ettik ve agresif olan arıların daha dayanıklı olduğunu tespit ettik. İşin ilginç tarafı ise omurgalılarda erken yaşta stresin hızlı iyileşme yeteneğini köreltmesi. Arılarda ise tam tersi bir etki gözlemledik.

Sonuçlar ayrıca sosyal çevrenin arılardaki etkisinin beynin işlevi ve davranıştan daha fazlasını değştirebileceğini de gösteriyor. Araştırmacılar henüz sosyal bilginin larvaya nasıl geçtiğini bilmiyor. Farklı boyutlarda yani farklı seviyelerde besin almış arılarda yapılan deneylerde arıların boyutuyla agresiflik düzeyleri arasında bir bağlantı bulamadılar. Rittschof ise son olarak şunları ekliyor:

Arılar sosyallikleri, iletişim becerileri ve ihtiyaçlarına göre kovandaki davranışlarını ayarlama yönünden oldukça yetenekli bir tür. Memelilerde, insanlarda da dahil olmak üzere, erken yaşta yaşadıkları sosyal etkileşimlerin etkileri yetişkinlikleri boyunca devam ediyor. Arılarda gözlemlediğimiz benzer düzenin kovan içindeki sosyal davranışları anlamamız ve diğer türlerle karşılaştırma yapmamız için geniş etkileri olabilir. 

Teşekkür: Bu yazıyı çeviren Damla Temel'e teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 6
  • Tebrikler! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Newsline | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 05:16:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3923

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Newsline, et al. Bal Arısı Larvalarının Korkak mı, Yoksa Savaşçı mı Olacağını Sosyal Kültür Belirliyor!. (4 Kasım 2015). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3923
Newsline, S., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2015, November 04). Bal Arısı Larvalarının Korkak mı, Yoksa Savaşçı mı Olacağını Sosyal Kültür Belirliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3923
S. Newsline, et al. “Bal Arısı Larvalarının Korkak mı, Yoksa Savaşçı mı Olacağını Sosyal Kültür Belirliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 04 Nov. 2015, https://evrimagaci.org/s/3923.
Newsline, Science. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bal Arısı Larvalarının Korkak mı, Yoksa Savaşçı mı Olacağını Sosyal Kültür Belirliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, November 04, 2015. https://evrimagaci.org/s/3923.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close