Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Köpeklerle Erken Yaşta Temas, Astım Olma Riskini Azaltıyor!

Köpeklerle Erken Yaşta Temas, Astım Olma Riskini Azaltıyor!
2 dakika
1,536
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir grup İsveçli bilim insanı, bir milyondan fazla İsveçli çocuğa ait ulusal kayıt bilgilerini kullanarak, köpeklerle hayatın erken dönemlerinde temas kurulması ile ilerleyen dönemlerde astım hastalığının gelişmesi arasındaki ilişkiyi araştırdı. Bu ilişki üzerine yapılan kapsamlı araştırmalar şimdiye kadar kesin bulgular ortaya koyamamıştı. Yapılan yeni çalışma, köpeklerle birlikte büyüyen çocuklarda astım vakalarının köpeği olmayan çocuklara nazaran yaklaşık %15 oranında daha az görüldüğünü ortaya çıkardı.

Toplamda bir milyondan fazla çocuğu kapsayan araştırma, daha önce tıbbî araştırmalarda kullanılmamış olan iki adet köpek mülkiyeti veri tabanının da dahil olduğu dokuz farklı ulusal veri kaynağını bir araya getiriyor. Araştırma sonuçları JAMA Pediatrics adlı dergide (Amerikan Tıp Derneği Pediatri Dergisi) yayınlandı. Araştırma, hayatlarının erken dönemlerinde hayvanlarla temas kuran çocukların astıma yakalanma riskinde bir değişim olup olmadığını saptamayı amaçlıyordu.

Uppsala Üniversitesi Tıbbî Bilimler Bölümü ve Science for Life Laboratuvarı’nda epidemiyoloji alanında yardımcı doçentlik görevi yapan ve İsveç-Stokholm Karolinska Enstitüsü’ndeki araştırmacılarla birlikte yürütülen araştırmayı koordine eden Tove Fall şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bir çiftlikte büyümenin, çocukların astıma yakalanma riskini takriben yarı yarıya azalttığını geçmiş araştırmalar ortaya koymuştu. Bu bağlantının, evlerinde köpekler ile birlikte büyüyen çocuklar için de geçerli olup olmadığını görmek istedik. Araştırmamız çiftlik etkisini doğruladığı gibi, köpeklerle birlikte büyüyen çocuklarda astım vakalarının köpeksiz büyüyenlere nazaran yaklaşık %15 daha az olduğunu da gösterdi. Böylesine büyük ve detaylı bir veri setine sahip olduğumuz için sonuçlara etki eden diğer faktörleri ayıklayabildik; değerlendirmelerimizi ailede astım hastası bulunması, yerleşim bölgesi ve sosyoekonomik statü (durum) gibi faktörleri göz önüne alarak yaptık.

İsveç’te her insanın kendine has bir kişisel numarası bulunmaktadır. Uzman doktorlarla yapılan her görüşme ve reçetelenen her ilaç ulusal veri tabanlarında kayıt altına alınmakta ve kimlik bilgilerinden arındırılan veriler araştırmacıların kullanımına sunulmaktadır. 2001 yılından beri İsveç’te köpek mülkiyetinin kayıt altına alınması (tescili) dahi zorunludur.

Araştırmacılar, ebeveynlerden birinin köpek sahibi yahut hayvan bakıcısı olarak kayıt edilmesi ile çocuklara ileride astım teşhisi konulması yahut astım ilacı tedavisi uygulanması arasında bir bağ olup olmadığını incelemişlerdir. Araştırmanın başyazarı Catarina Almqvist Malmros şöyle diyor:

Bu tip epidemiyolojik çalışmalar büyük topluluklardaki bağlantıları incelerler, fakat hayvanların çocukları astımdan koruyup koruyamadıkları veya bunu nasıl başardıkları gibi hususlara yanıt sunmazlar. Kedi veya köpeklere alerjisi olduğu tespit edilen çocukların bu hayvanlardan uzak durmaları gerektiğini biliyoruz, fakat elde ettiğimiz sonuçlar köpeklerle birlikte büyümenin, hayatın ileri safhalarında çocukların astıma yakalanma riskinde azalmaya sebep olduğuna da işaret ediyor. Popülasyon temelli hesaplama tekniği sayesinde tüm İsveç toplumuna ve muhtemelen, benzer hayvan mülkiyeti ve çiftçilik uygulamaları bulunan diğer Avrupa toplumlarına dahi genelleyebileceğimiz sonuçlara ulaştık.

Catarina Almqvist, Astrid Lindgren Çocuk Hastanesi’nde pediatri hekimliği ve Stokholm Karolinska Enstitüsü Tıbbî Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Bölümü’nde klinik epidemiyoloji profesörlüğü görevlerini sürdürüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 5
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 13:55:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3932

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Universitet, et al. Köpeklerle Erken Yaşta Temas, Astım Olma Riskini Azaltıyor!. (11 Kasım 2015). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3932
Universitet, U., Onur, U., Bakırcı, Ç. M. (2015, November 11). Köpeklerle Erken Yaşta Temas, Astım Olma Riskini Azaltıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3932
U. Universitet, et al. “Köpeklerle Erken Yaşta Temas, Astım Olma Riskini Azaltıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Uygar Onur, Evrim Ağacı, 11 Nov. 2015, https://evrimagaci.org/s/3932.
Universitet, Uppsala. Onur, Uygar. Bakırcı, Çağrı Mert. “Köpeklerle Erken Yaşta Temas, Astım Olma Riskini Azaltıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Uygar Onur. Evrim Ağacı, November 11, 2015. https://evrimagaci.org/s/3932.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close