Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Katil Arılar Nasıl Öldürüyor?

Katil Arılar Nasıl Öldürüyor? İG
2 dakika
6,728
Tüm Reklamları Kapat

7 Eylül 2014'te bir mimar, ABD'nin Arizona eyaletinde çalıştığı bir tavan arasında bulunan Afrika Katil Arıları'nın (veya Afrikanize Katil Arıları) yuvasını istemeden dürttü ve arılar hızla saldırıya geçerek kısa sürede mimarı öldürdü ve alanda bulunan diğer insanları da ağır yaraladılar. Olay yerine kısa sürede ulaşan imha ediciler, yuvanın 2 metreye 1 metre olduğunu ve içerisinde en az 800.000 arıyı barındırdığını söylüyorlar. Tahminlerine göre arılar en az 10 yıldır burada yaşıyorlar. Mimarın ölümü acı verici ve korkunç oldu; ancak bu arılar tam olarak nasıl öldürüyorlar? Davis'te bulunan Kaliforniya Üniversitesi Entomoloji ve Nematoloji Bölümünden Dr. Eric Mussen şöyle söylüyor:

Bunlar, aşırı savunmacı ve baskın arılardır. Afrika katil arıları titreşimlere çok hassastırlar. Eğer birisi yuvalarından birkaç ev ötede bir çim biçme makinasını çalıştırsa bile, muhtemelen kulağınızın duyamayacağı ya da zar zor duyacağı bu titreşimleri kolaylıkla algılayabilirler. Üstelik bundan rahatsız olurlarsa, yakın çevrede bulunan tüm canlıları bundan sorumlu tutarak saldırıya geçebilirler!

Afrika Katil Arıları, "kontrolden çıkan laboratuvar deneyi" kavramının, Hollywood tarafından uydurulmayan nadir gerçek örneklerinden birisidir. Normalde 1950'lerde Brezilya'daki bal üretimini arttırmak için Batı bal arıları (Apis mellifera) ile Afrika bal arılarının (Apis mellifera scutellata) çaprazlanmasıyla üretilmiştir. Ancak 1957 yılında 26 kovan dolusu arı, laboratuvardan kaçarak vahşi doğaya salınmıştır. Sadece birkaç yıl içerisinde tüm Brezilya'ya, 1980'li yıllarda tüm Güney ve Orta Amerika'ya, 1985 yılında ise Kuzey Amerika'ya ulaşarak yayılmışlardır!

Uyarıldıkları zaman, katil arıların kullandığı ekstra askerler vardır. Bunlar, tehdit altında hemen harekete geçerler ve yuvayı korumaya çalışırlar. Bu arılar, normal bal arılarından birazcık daha ufaktır ve iğne başına taşıdıkları zehir onlarla hemen hemen aynıdır. Ancak mimar Goodwin'i öldürene benzeyen bir savunma saldırısı, yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Çünkü bal arılarının aksine, Afrika Katil Arıları'nın iğnesi memeli derisini de delebilir ve iğne çoğu zaman içeride kalmaz. Normalde bir Avrupa bal arısı yuvasını dürterseniz, en fazla 12-20 defa sokulursunuz, en ekstrem örnekler bile 200'ü geçmez. Çünkü bu arılar kolay ölürler ve çok savaşçı değildirler. Ancak Afrika katil arıları, tek bir saldırıda en az 2.000 defa kişiyi sokabilirler. Bu, vücudunuzun dört bir yanına zerk edilen zehir anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Boşalttıkları zehrin adı "meletin" adı verilen bir kimyasaldır. Aslında boşaltılan sıvının %50'sini oluşturur; ancak acıya neden olan temel kimyasal budur. Karışım içerisinde bulunan fosfolipaz A2 ise, insan dokularına zarar verebilen bir kimyasaldır. Bu kadar fazla zehrin bir anda boşaltılması, vücudun hızla tepki göstermesine neden olur; ancak çoğu zaman nafiledir. Kimyasal kısa sürede böbrekleri iflas ettirir ve müdahale anında yapılmazsa, saldırının kişinin ölümüyle sonuçlanmasına neden olur.

Üstelik bu arılarla ilgili bir diğer sorun, aşırı baskın karakterlere sahip olmalarıdır. Örneğin vahşi hayatta, daha ağırbaşlı olan Avrupa arılarıyla çiftleşseler bile, yavruları saldırgan ve baskın karakterde olmaktadır. Bu sebeple onları yapay seçilimle sakinleştirmek bile çok zor bir iştir ve çok uzun nesiller alır, hatta pratik olarak imkansız olduğunu düşünenler de vardır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 01:43:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2807

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Katil Arılar Nasıl Öldürüyor?. (11 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2807
Bakırcı, Ç. M. (2014, October 11). Katil Arılar Nasıl Öldürüyor?. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2807
Ç. M. Bakırcı. “Katil Arılar Nasıl Öldürüyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2807.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Katil Arılar Nasıl Öldürüyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 11, 2014. https://evrimagaci.org/s/2807.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close