Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Naftalin Zehirlenmesi Nedir? Naftalinden Zehirlenmek Mümkün mü?

2 dakika
119,068
Naftalin Zehirlenmesi Nedir? Naftalinden Zehirlenmek Mümkün mü?
Tüm Reklamları Kapat

Naftalin, genellikle güveler ve bazı diğer haşerelerle mücadele etmek için evlerde oldukça yaygın olarak kullanılan, kimi zamansa güzel koku vermesi için kullanılan bir kimyasaldır. Aslında güve savarların içerisinde eskiden naftalin daha yoğun olarak bulunmaktaydı; ancak naftalinin kolayca alev alabilmesinden ötürü günümüzde bunun yerine 1,4-diklorobenzen (çoğu zaman PDB olarak bilinir) kullanımı daha yoğunluk kazanmıştır. Naftalin de, PDB de çok güçlü, kalıcı ve ekşi-tatlı bir kokuya sahiptir. Önemli olan bir kural, naftalin ile PDB'nin birbirine karıştırılmaması ve bir arada bulundurulmamasıdır, çünkü ikisi kolaylıkla tepkimeye girebilir ve etrafa zarar verebilir. İki kimyasal da süblimasyon denen katı halden doğrudan gaz hale geçme davranışına sahiptir. Bu gaz, güveler ve birçok böceğin larvası için zehirlidir; bu sebeple böceksavar olarak kullanılabilir.

Naftalin çoğu zaman insanlar için güvenli sayılan bir kimyasaldır; ancak kullanımı abartılırsa veya düzenli ve çok uzun süreler naftalinden saçılan gaza maruz kalınırsa, kırmızı kan hücreleri tamamen parçalanabilir veya oksijen taşıyamaz hale gelebilir. Bu durumda, naftalin zehirlenmesi denen bir durum oluşur. Bu, çok nadir rastlanan bir zehirlenme türüdür; ancak naftalinin klozetleri temizlemek için kullanılan kimyasallara da katılması, insanların bu kimyasala daha fazla maruz kalabilmesine neden olmaktadır. Dahası, tahta evlerde sıklıkla görülen termitler naftalin salgılayabilirler. Bu durumda, termitlerin temizlenmemesi halinde, ev içerisinde yaşayanlar giderek artan dozlarda naftaline maruz kalabilirler. Bu tip koşullar bir araya geldiğinde, beklenmedik şekilde zehirlenme meydana gelebilir. Ayrıca glikoz-6-fosfat dehidrojenaz yetmezliği görülen insanlar naftalin zehirlenmesine oldukça açıktırlar. Son olarak, kimi zaman yiyeceğe karışan naftalin ya da bebeklerin/çocukların bilgisizce naftalin yutması da zehirlenmeyle sonuçlanabilir. 

Naftalin zehirlenmesi kendisini karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal ile gösterir. Çoğu zaman sistemik bir reaksiyon olarak ateş yükselmesi görülür. Eğer hemen kontrol altına alınmazsa, hastayı oldukça hızlı bir şekilde komaya sürükleyebilir. Bu sırada kafa karışıklığı, kasılmalar, baş dönmesi, baş ağrıları, kalp ritminde artış, düşük kan basıncı, idrarda azalma, işeme sırasında görülen sancılar, nefes darlığı, deride sararma gibi belirtiler de görülür. Eğer koma veya kasılmalar seviyesine kadar beklenecek olursa, hastanın kurtulma şansı oldukça düşüktür ve ölümle sonuçlanabilir. 

Tüm Reklamları Kapat

Hastaneye kaldırılan bireyin semptomlarıyla tek tek baş edilir ve zehirlenmenin etkileri ortadan kaldırılır. Ortalama bir tedavi birkaç gün sürer; ancak tam toparlanma birkaç hafta alabilir. Kişiye serum bağlanır, nadiren de olsa kan değişimi (transfüzyonu) uygulanması gerekebilir. Eğer zehirlenme sonucunda hemoglobinin bir türü olan methemoglobin üretildiyse (ki bu, oksijen taşıyabilse de, dokulara oksijeni bırakmakta yetersiz bir moleküldür) metilen mavisi tedavisi uygulanabilir. Eğer müdahale edilmezse naftalin zehirlenmesi koma haricinde anemiye neden olabilir. Zamanında müdahale edilmesi durumunda tamamen iyileşme mümkündür.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • İnanılmaz 8
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Korkutucu! 3
  • Muhteşem! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Medline Plus. Naphthalene Poisoning. (13 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Medline Plus | Arşiv Bağlantısı
  • EPA. Toxicological Review Of Naphthalene. (1 Ağustos 1998). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2019. Alındığı Yer: EPA | Arşiv Bağlantısı
  • American Chemical Society. Do Termites Use "Mothballs" To Ward Off Predators?. (6 Mayıs 1998). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/11/2024 23:22:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2820

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Galaksi
Göğüs Hastalığı
Genetik Değişim
Farmakoloji
Stephen Hawking
Karbondioksit
İklim Değişimi
Göz
Sosyal Medya
İnsan
Kontrol
Kütleçekimi
Mit
Sivrisinek
Tespit
Kimyasal
Kalıtım
Güneş
Biliş
Süt
Kimya
Yavru
Savunma
Yatay Gen Transferi
Bakteriler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Naftalin Zehirlenmesi Nedir? Naftalinden Zehirlenmek Mümkün mü?. (12 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2820
Bakırcı, Ç. M. (2014, October 12). Naftalin Zehirlenmesi Nedir? Naftalinden Zehirlenmek Mümkün mü?. Evrim Ağacı. Retrieved November 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2820
Ç. M. Bakırcı. “Naftalin Zehirlenmesi Nedir? Naftalinden Zehirlenmek Mümkün mü?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2820.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Naftalin Zehirlenmesi Nedir? Naftalinden Zehirlenmek Mümkün mü?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 12, 2014. https://evrimagaci.org/s/2820.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close