Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kuantum Mekaniği: Kare Kuyu Potansiyeli 1

4 dakika
1,324
Kuantum Mekaniği: Kare Kuyu Potansiyeli 1
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Kuantum mekaniğinin temel konseptlerini anlama maceramızda bir diğer önemli durağımız, kare kuyu potansiyeli. Matematiksel işlemlere geçmeden önce örneğimizi anlamaya çalışalım.
Öncelikle kare kuyu potansiyelimizi tanımlayalım ve görselleştirelim:
Kare kuyu potansiyeli
Kare kuyu potansiyeli
Tıpkı diğer örneklerde olduğu gibi, bu örnekte de iki durumdan söz edebiliriz. Söz konusu iki durum, önceki örneklerde olduğu  gibi, enerjinin sıfırdan büyük olduğu ve küçük olduğu durumlardır.
Enerjinin sıfırdan büyük olduğu durum, konsept olarak diğer örneklerle benzerlik gösterir. Değişen potansiyel etkisiyle, dalga fonksiyonunun dalga numarası değişir ve potansiyel değişiminin etkisiyle, gelen dalganın bir kısmı yansır. Bu yansıma, belirli durumlarda maksimum, belirli durumlarda ise minimum değerine ulaşır.
Enerjinin sıfırdan küçük olduğu durum ise E>0 durumundan yeni bir konsepti karşımıza çıkartır. Parçacığın x=-a ve x=a arasındaki bölgedeki davranışı, bağlı durumlar oluşmasını mümkün kılar. Yani, "belirli enerji seviyeleri" karşımıza çıkmış olur. Nükleer fizikte de son derece önemli bir konsept olduğu için, özellikle bu kısım üzerinde epey bir zaman harcayacağız.
Fiziği, matematik dışında bir dil ile ifade etmek çoğu zaman zordur. Lakin konu kuantum mekaniği olduğunda, mesele daha da güç bir hal alır. Her ne kadar sezgisel bir anlayış için bu tarz sözel açıklamalar kritik olsa da; kuantum mekaniğinin matematiği ile uğraşıp kendi içimizde sezgisel bir kavrayış geliştirmemiz çok daha sağlıklıdır.
Bu sebeple, kelimelere daha fazla boğulmadan konsepti matematiksel olarak incelemeye geçmek yerinde olacaktır. Kavraması nispeten daha kolay olduğu için, E>0 durumuyla başlayalım.

Kare Kuyu Potansiyeli E>0 Durumu

Öncelikle klasik durumu düşünelim. Enerjisi 0'dan büyük olan klasik parçacığımızın, geri yansıması gibi bir ihtimal söz konusu değildir. Yalnızca, momentumunda değişim meydana gelir.
Kuantum mekaniğinde ise, yansıma için elde ettiğimiz değer, yukarıda da bahsettiğimiz gibi sıfırdan farklıdır.
Şimdi, x<-a, -a<x<a ve x>a bölgelerini sırasıyla 1, 2 ve 3 olarak adlandıralım. Hatırlayacağınız gibi, zamandan bağımsız Schrödinger denklemi:
şeklindeydi. Dalga numaralarını temsil etmesi adına, k ve q ifadelerini tanımlayalım:
3 farklı bölge için, Schrödinger denklemini yazıp düzenleyecek olursak denklemler;
şeklini alır. Bu ikinci derece diferansiyel denklemlerin çözümü de
şeklindedir. Burada, C ile başlayan ifade, ∞'dan kuyu potansiyele doğru gelmekte olan parçacığı temsil eder. Böyle bir yansıma olmayacağından, C=0 olmalıdır.
Dalga fonksiyonları için akı tanımını, basamak potansiyeli 1 yazımızda uzunca ele almıştık. Tekrara düşmemek adına, şimdi her bir bölgedeki dalga fonksiyonu için akıları doğrudan yazalım. Bu akıların her bölgedeki toplamı, korunum prensibi gereği birbirine eşit olmalıdır. Öyleyse akı ifadeleri:
halini alır. x=a ve x=-a noktalarında, yan yana olan iki bölgedeki dalga fonksiyonu ve bu fonksiyonların birinci türevleri birbirine eşit olması gerektiğinden,
ifadeleri elde edilir. Bu özelliğe, süreklilik özelliği de denir. İlk iki ifadeyi kullanarak B'nin T cinsinden ifadesini, sonraki iki ifadeden ise A'nın T cinsinden ifadesini elde edebiliriz. Yani:
halini alır. Şimdi, Bu iki ifadeyi, süreklilik özelliğini kullanarak elde ettiğimiz dört denklemden 1.sine yazalım.
exp(-2iqa) ve exp(2iqa) ifadelerinin yerine Euler formülü yardımıyla trigonometrik karşılıklarını yazarsak ve sadeleştirmenin ardından her iki tarafı exp(ika) ifadesine bölersek:
ifadesini elde ederiz. Bu ifadeyi "*" ile temsil edelim. Şimdi, benzer şekilde yukarıdaki dört denklemden ikincisine, A ve B'nin karşılıklarını yazalım ve bir denklem daha elde edelim.
Benzer şekilde bu ifadeye de gerekli düzenlemeleri yaparsak:
ifadesini elde ederiz. Bu ifadeyi ve "*" ifadesini kullanarak, R'yi T, k ve q cinsinden yazabiliriz.
Bu noktadan sonra, muhtemelen takip edeceğimiz adımlar zihninizde netleşmeye başlamıştır. Bizlerin de en keyif aldığı nokta, adeta "çorap söküğü gibi" birbirine bağlı sonuçların kullanıldığı bu aşamadır. Devam edecek olursak, tahmin edebileceğiniz gibi bir sonraki adımımız, yukarıdaki "*" ifadesine, R'yi yerleştirmek olacaktır.
İşte! Nefes kesici sonucumuza ulaştık. T'yi, yani bizi "parçacığın iletilme olasığına götürecek olan kat sayıyı", yalnızca k ve q cinsinden yazmış olduk. Bu ifadeyi, R için bulduğumuz eşitliğe yerleştirerek, R için yani yansıma miktarı için de bir ifade elde edebiliriz. Lakin biz bunu, basit ve keyifli bir matematik çalışması olacağı için, burada yapmayacağız.
Yinebasamak potansiyeli 1 yazımızda derinlemesine incelediğimiz gibi, |T²| bize, iletim olasılığını verecektir. Yazımızın son kısmında biz de, bulduğumuz bu T ifadesi için |T²|'i hesaplayacağız.
q²-k² ve kq ifadelerini, q ve k ifadelerini yerine yazarak düzenlersek,
elde etmiş oluruz. İşte! Kare kuyu potansiyel örneğinde, enerji sıfırdan büyük olduğunda, klasik modelin aksine yansımanın gerçekleştiğini gösterdik. Parçacığın iletilme olasılığını (dolayısıyla yansıma olasılığı) da matematiksel olarak ifade ettik.
Sinüs fonksiyonu içeren bu ifade, qa=nπ/2 durumunda maksimum değerine ulaşır. Bu durum, Ramsauer-Townsend etkisi olarak da bilinir. Bu etki, elektronların, element atomlarıyla çarpışmaları incelenirken gözlemlenmiştir.
Ege Can KARANFİL
Referanslar
1. Stephen Gasiorowicz, Quantum Physics, 3rd Edition
2. Prof. Dr. Osman Yılmaz, Quantum Physics ders notları
3. David J. Griffiths, Introduction to Quantum Mechanics, 2nd edition
4. Prof. Dr. Gürsevil TURAN, Quantum Physics ders notları

Kapak Görseli
1. https://online.stanford.edu/courses/soe-yeeqmse01-quantum-mechanics-scientists-and-engineers

Ramsauer-Townsend Grafik Referansı
1.https://physicsopenlab.org/2016/08/16/ramsauer-townsend-effect/
 
 
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/11/2024 06:41:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12730

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bağışıklık Sistemi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Balıkçılık
Galaksi
Odontoloji
Radyoaktif
Akademik
Küresel Isınma
Regülasyon
Yeni Koronavirüs
Görme
Ergen
Fobi
Canlılık
Analiz
Bilimsel
Öne Çıkan
Savaş
İngiltere
Damar
Sindirim
Biyokimya
Astrofotoğrafçılık
Önlem
Özel Görelilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. C. Karanfil, et al. Kuantum Mekaniği: Kare Kuyu Potansiyeli 1. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 27 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12730
Karanfil, E. C., Kayalı, Ö. (2020, July 12). Kuantum Mekaniği: Kare Kuyu Potansiyeli 1. Evrim Ağacı. Retrieved November 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12730
E. C. Karanfil, et al. “Kuantum Mekaniği: Kare Kuyu Potansiyeli 1.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 12 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/12730.
Karanfil, Ege Can. Kayalı, Ögetay. “Kuantum Mekaniği: Kare Kuyu Potansiyeli 1.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, July 12, 2020. https://evrimagaci.org/s/12730.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close