Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kuantum Mekaniği: Kara Cisim Işımasının Temelleri

6 dakika
1,242
Kuantum Mekaniği: Kara Cisim Işımasının Temelleri
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Cisimler, çevreleri ile her zaman termodinamik bir etkileşim içindedirler. Fiziksel bir çok yol ile enerji alışverişi gerçekleştirirler. Bu yazımızda konusu da bunlardan biri olanışıma ve klasik mekaniğin yetersiz kaldığı bu fiziksel etkileşimde süperkahraman rolü üstlenip kuantum mekaniği ile bizleri aydınlığa kavuşturan Max Planck.
Cisimler, ışıma ile enerji alabilir ya da kaybedebilir. Enerji alışverişini sağlayan bu ışıma, termodinamikte özel olarak termal (ısısal) ışıma adını alır. Cismin yaptığı ışımanın hızı, A yüzey alanıyla ve T sıcaklığıyla doğru orantılıdır. Işıma hızı şu şekilde ifade edilebilir:
Bu denklemdeki "σ" Stefan-Boltzmann sabitidir. "ε" ise yüzeyin ışıma gücünü ifade eder.  "ε" madde cinsine bağlıdır. Eğer cisim 1.0 yani maksimum ışıma gücüne sahipse, bu cisim kara cisim ışıyıcısıdır. Kara cisim ışıyıcısı ideal bir sınırı temsil eder ve doğada görülmez. Bağıntıdaki  T ise Kelvin cinsinden sıcaklıktır.
Formülü yorumlayacak olursak, mutlak sıfır (0 Kelvin) sıcaklığında bulunan cisimler ışıma yapmaz. Lakin sıcaklığı 0 Kelvin'den yüksek olan cisimler, (ben, sen, o, biz, siz, onlar...) termal ışıma yapar.  Tabii  cisimler termal ışıma yapmanın yanında, bu termal ışımayı bir de soğururlar.
Bir cismin T (çevre) sıcaklığında, çevresinden termal ışıma yoluyla soğurduğu enerjiyi şu şekilde ifade edebiliriz:
Bu iki bağıntının da bizlere gösterdiği gibi, cisimler düşük sıcaklıklarda da ışıma yaparlar. Yaptıkları bu ışıma gözle görülür alanın dışında ve  uzun dalga boyundadır. Cismin sahip olduğu sıcaklık arttıkça, cisim kızarmaya, başka deyişle yaptığı ışımanın dalga boyu azalmaya başlar (enerjisi artar).
Figür 1. Üzerinde çok ufak bir delik bulunan kutu, kara cismi anlamak için iyi bir örnektir. Bu kutuya giren bir ışık, tekrar geri çıkamayacağı için, kutu kusursuz bir soğurucu görevi görür.
Figür 1. Üzerinde çok ufak bir delik bulunan kutu, kara cismi anlamak için iyi bir örnektir. Bu kutuya giren bir ışık, tekrar geri çıkamayacağı için, kutu kusursuz bir soğurucu görevi görür.
Buraya kadar her şey normal ilerliyordu. Ancak fizikçiler, siyah bir cisim tarafından yapılan ışımanındalga boyu dağılımını incelemeye çalıştıklarında, duvara toslamışlardı. Buna geçmeden önce, bütünlüğü sağlamak adına, yukarıda bahsetttiğimiz kara cisim hakkında biraz daha bilgi verelim.
Kara cisim, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, çok yüksek bir ışıma gücüne sahiptir. Yine yukarıda değindiğimiz gibi, yaptığı ışımanın gücü, yalnızca cismin sıcaklığına bağlıdır.
Figür 2. Planck dağılım fonksiyonu. Sarı grafik 5000 K sıcaklığındaki bir kara cismin yaptığı ışımayı ifade ederken, turuncu 4000 K, kırmızı da 3000 K ifade eder. Buradaki sıcaklık ve renk ilişkisi, yıldızlarda gördüğümüz ilişkinin yaklaşık olarak aynısıdır. Grafik Mathematica kullanılarak çizdirilmiştir.
Figür 2. Planck dağılım fonksiyonu. Sarı grafik 5000 K sıcaklığındaki bir kara cismin yaptığı ışımayı ifade ederken, turuncu 4000 K, kırmızı da 3000 K ifade eder. Buradaki sıcaklık ve renk ilişkisi, yıldızlarda gördüğümüz ilişkinin yaklaşık olarak aynısıdır. Grafik Mathematica kullanılarak çizdirilmiştir.
 
Yukarıda, bir kara cismin, belirli sıcaklıklarda yaptığı ışıma, dalga boyu (nanometre) cinsinden gösterilmiştir. Bu grafik bize şunları söyler:
  1. Cisimler yalnızca sıcaklıklarına bağlı olarak bir termal (ısısal) ışıma yaparlar.
  2. Bu ışıma, dalga boylarına göre farklı şiddetlerde olmak üzere bir dağılıma sahiptir. Fakat aynı şiddette ışıma, iki farklı dalga boyu tarafından yapılır, bu yüzden grafik dejeneredir.
  3. Sıcaklık arttıkça, ışımanın maksimum yaptığı dalga boyu, yüksek enerjili dalga boylarına doğru kayma gösterir. Yani kabaca, soğuk bir cisim maksimum ışımasını kızılötede yaparken, sıcak bir cisim maksimum ışımasını morötede yapar.
  4. Sıcaklık arttıkça, ışımanın maksimum yaptığı nokta yüksek enerjili bölgeye kayarken, aynı zamanda tüm dalga boylarında yaptığı ışıma artar. Yani sıcak bir cisim, soğuk cisime göre her bölgede daha fazla ışıma yapar, buna soğuk cismin maksimum yaptığı dalga boyu da dahildir.
(Konunun yıldız astrofiziğindeki yeri için ayrıca: Yıldız Astrofiziği Kara Cisim Işıması ve Wien Kayma Yasası'na göz atabilirsiniz.)
Klasik bakışa göre termal ışıma, cismin yüzeyine yakın atomlardaki yüklü parçacıkların ivmeli hareketlerinden kaynaklanır. Klasik bakışa dayalı olarak ortaya atılan Rayleight-Jeans yasası da, T ile orantılı bu hareketlilerin, hareketli başına ortalama enerjisini verir. Rayleight-Jeans yasası aşağıdaki gibi ifade edilebilir:
Figür 3. 5000 K'lik bir kara cisim için Planck dağılımı (mavi) ve Rayleigh dağılımı (turuncu). Grafik Mathematica kullanılarak çizdirilmiştir.
Figür 3. 5000 K'lik bir kara cisim için Planck dağılımı (mavi) ve Rayleigh dağılımı (turuncu). Grafik Mathematica kullanılarak çizdirilmiştir.
 
İşte, yukarıda bahsettiğimiz "Duvara toslama" da tam olarak burada oluyor. Uzun dalga boylarında bize deneysel verilerle oldukça uyumlu değerler veren bu bağıntı,kısa dalga boylarında bariz bir şekilde uyumsuzluk gösterir. λ 0'a yaklaşırken, yukarıdaki bağıntımızsonsuza yaklaşır. Deneysel veriler ise bize, dalga boyu 0'a yaklaştıkça,  I'nın da 0'a yaklaştığını gösterir. Süperkahramanımız Max Planck ortaya çıkmadan önce, bu çelişki bilim dünyasında öyle şaşırtıcı idi ki, bu çelişkiye "morötesi felaket" dediler.
Tüm bu çelişkilere son vermek adına, 1858 yılında Almanya'nın Kiel şehrinde bir süperkahraman doğdu. Max Planck 1900 yılında, cesur ve başarılı bir kuram ile,  tüm dalga boylarında deneylerle uyumlu olan bir bağıntı türetmeyi başardı.
Bu fonksiyon, Planck'a "süper kahraman" ünvanını kazandıran bir parametre içerir. "h" ile gösterilen bu parametre, temel bir doğa sabitir. Planck, kuramında iki cesur varsayımda bulundu.
1- Moleküller yalnızca kesikli enerji değerlerine sahip olabilirler ve bu değerler
bağıntısıyla belirlenir. Bu bağıntıda n kuantım sayısı,f ise doğal titreşim frekanslarıdır. 
2- Moleküller kesitli paketler halinde enerji yayınlar ve soğururlar. Moleküller bir kuantum durumundan diğerine "atlayarak" bu fotonları yayınlar veya soğururlar.
Muhtemelen, 1. maddeyi okurken bazı okurlarımızın aklına Bohr Devrimi isimli yazımız gelmiştir. aslında, Planck'ın bile gerçekçi olduğunu düşünmediği kuantum kavramının başarılarından yalnızca bir tanesidir Bohr Devrimi.
1905 yılında Albert Einstein'ın, 1913 yılında Niels Bohr'un, 1924 yılında de Broglie'un çalışmaları, 1926 yılında adeta tüm bu bilgilerin bir sentezi olarak, modern fiziğin en temel taşlarından biri sayılan Schrödinger denklemleri, Planck'ın bağıntıları ve temel doğa sabiti olan Planck sabiti  ışığında ortaya koyuldu.

İleri Okuma

Planck dağılım fonksiyonunu aşağıdaki şekilde ifade edebiliyorduk.
Figür 3'ten de gördüğümüz üzere, Planck dağılım fonksiyonu ile Rayleigh Yasası, uzun dalga boylarında benzerlik gösteriyor. Öyleyse uzun dalga boyları için yapacağımız açılımla, Planck dağılımının Rayleigh Yasası'nı vermesini bekleriz.
olduğundan, uzun dalga boylarında da eksponansiyelin çok küçüleceğini bildiğimizden, Taylor açılımının ilk terimini alarak bir yaklaşım yapabiliriz.
Bu durumda yukarıdaki ifadeyi aşağıdaki gibi düzenlersek
Sonunda ifadeyi düzenlediğimizde,
olarak bulunur, ki bu ifade Rayleigh Jeans Yasası'nın ta kendisidir. Fakat bu durumun, yalnızca uzun dalga boyları varsayımı altında olduğuna dikkat edin. Aksi takdirde, Taylor açılımında yaptığımız yaklaşım doğruluktan sapmaya başlayacaktır.
Aynı yaklaşım, frekansın fonksiyonu olarak verilen Planck dağılımı için de uygulanabilir. Uzun dalga boyu demek, düşük frekanslı dalgalar demek olduğundan yaklaşımımız $h\nu\ll k_B T$ olacaktır. Bu durumda,
olarak elde edilir.
Hazırlayan: Ege Can Karanfil
Geliştiren: Ögetay Kayalı



Referanslar
1. David Griffiths, Introduction to Quantum Mechanics
2. Fevzi Köksal ve Rahmi Köseoğlu, Kuantum Mekaniği
3. Serway and Beichner, Fizik 3 (Modern Fizik) 5. Baskı
4. Halliday and Resnick, Fiziğin Temelleri, 1.Kitap, 9.Baskı

5. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1918/
6. http://galileo.phys.virginia.edu/classes/252/black_body_radiation.html
7. http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/wien.html
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/01/2025 23:11:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12622

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sperm
Karar
Veri Bilimi
Diş Sorunları
Cinsel Yönelim
Renk
Uçuş
Vaka
Psikanaliz
Fil
Taksonomi
Canlılık
Hücre
Uterus
Mit
Karanlık
Biyocoğrafya
Nöron
Çocuklar İçin Bilim
Dna
Organ
Algı
Amerika
Köpekbalığı
Türlerin Kökeni
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. C. Karanfil, et al. Kuantum Mekaniği: Kara Cisim Işımasının Temelleri. (16 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 2 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12622
Karanfil, E. C., Kayalı, Ö. (2018, October 16). Kuantum Mekaniği: Kara Cisim Işımasının Temelleri. Evrim Ağacı. Retrieved January 02, 2025. from https://evrimagaci.org/s/12622
E. C. Karanfil, et al. “Kuantum Mekaniği: Kara Cisim Işımasının Temelleri.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 16 Oct. 2018, https://evrimagaci.org/s/12622.
Karanfil, Ege Can. Kayalı, Ögetay. “Kuantum Mekaniği: Kara Cisim Işımasının Temelleri.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, October 16, 2018. https://evrimagaci.org/s/12622.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close