Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Pierre Simon de Laplace

Pierre Simon de Laplace

Pierre-Simon de Laplace, 18. ve 19. yüzyılın en etkili matematikçilerinden ve astronomlarından biri olarak tanınır. Normandiya’nın küçük bir kasabasında doğan Laplace, genç yaşta yeteneklerini göstererek Paris’e taşındı ve burada hızla Fransa’nın en seçkin bilim insanları arasında yer aldı. Laplace, özellikle Newton’un hareket ve çekim yasalarını temel alarak Güneş Sistemi'nin dinamik yapısını daha derinlemesine analiz etmiştir. En büyük eserlerinden biri olan beş ciltlik Mécanique Céleste (Gök Mekaniği), gök cisimlerinin hareketlerini hesaplamada Newton mekaniğine yeni bir matematiksel yaklaşım getirerek klasik mekaniğin en kapsamlı açıklamalarından birini sunmuştur. Laplace, ayrıca olasılık teorisi üzerine de öncü çalışmalar yapmış ve modern istatistik biliminin temellerini atan Théorie Analytique des Probabilités eserini yayımlamıştır. Bu çalışmada, olasılık ve rastlantı olayları için matematiksel bir çerçeve oluşturmuştur ki bu, günümüzde olasılık teorisinin temel taşlarından biridir. Laplace, matematiğin yanı sıra felsefe ile de ilgilenmiş ve eserlerinde bilimsel determinizm fikrini desteklemiştir. Ona göre, evrendeki tüm olaylar ve durumlar fiziksel yasalarla belirlidir. Bu bakış açısı, bilim tarihinde "Laplace’ın Cini" adı verilen ve evrendeki her şeyin önceden hesaplanabilir olduğunu savunan ünlü determinizm düşüncesini doğurmuştur. Napolyon döneminde siyasette de aktif bir rol üstlenen Laplace, Fransa İmparatorluğu’nun senatörü ve Napolyon tarafından "Kont" unvanıyla ödüllendirilmiştir. Napolyon’un düşüşünden sonra siyasetten çekilerek, tüm zamanını bilimsel çalışmalara adamıştır. Laplace, bilim ve matematik alanında bıraktığı kalıcı mirası ile modern bilim ve matematik tarihinin en önemli figürlerinden biri olarak anılmaktadır.
Doğum Adı
Eklenmedi. Ekle
Takma Adı
Fransız Newton’u
Boyu
Eklenmedi. Ekle
Doğum Tarihi
23 Mart, 1749
Ölüm Tarihi
5 Mart, 1827
Ölüm Yeri
Ölüm Yaşı
77 yaşında
Ölüm Sebebi
Laplace, yaşlılığa bağlı zayıflık ve sağlık sorunları nedeniyle Paris'te yaşamını yitirmiştir.
Linkler
Eklenmedi. Ekle
Düzenleme Talebi Oluştur
Eserler (0)
Alıntılar (1)
Söz
Sabri Küsüroğlu
Alıntıyı Ekleyen 13 Kasım
Ekselansları, bu hipoteze ihtiyacım yok.
Kaynak: Göksel Mekanik
11
2 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Eser Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close